Dodaj do ulubionych

Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!!

25.05.07, 21:39
Pojechałam dzisiaj do WIELKIEGO MIASTA, Wrocławia, na szkolenie.
Dwa billboardy:

Xerox. Kolor ma znaczenie - takie hasło. I dwa noworodki, identyczne, tylko
jeden w różowym, a drugi niebieskim kocyku!!!

To jeszcze light.

Drugi, jakiś, k..., serek topiony.
Plaża, słoneczko, uśmiechnięta dziewczynka pod parasolem pokazuje chłopcu
(oboje mają po 10, 11 lat) trójkącik serka i ten chłopiec biegnie do niej
taki roześmiany!

Mój i męża komentarz: od dziecka wkręca się ludziom, że kobieta jest od
żarcia i dobre żarcie gwarantuje zadowolenie mężczyzny.
A o to chodzi w życiu, o zadowolenie mężczyzny.
!!!

I nie piszcie mi, że przesadzam.
Obserwuj wątek
    • mankencja Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 25.05.07, 22:17
      jest gdzies w Krakowie, kolezanka mi mowila, wielka reklama mediam,arkt
      (chyba) - damskie rozłozone nogi, a miedzy nimi strzałka z podpisem "jedyny
      właściwy kierunek"

i stare reklamy simplusa - kobieta z obfitym biustem i podpis "najlepsze
      warunki"

grrrr....
    • verdana Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 25.05.07, 22:18
      Co do serka - nie przesadzasz.
      Co do kocyków - dla mnie tak. Ostatecznie noworodki różnia sie płcią - nie? I
      to ma znaczenie, nawet dosyć zasadnicze.
      • dagmama Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 25.05.07, 22:23
        Tak, kocyki są do zrozumienia, bo dla wszystkich liczy się płeć dziecka, to nie
        ulega dyskusji.
        • dagmama Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 25.05.07, 22:27
          Jedno pytanie...
          Czy nie macie wrażenia, że reklamy, ten media markt na przykład, są skierowane
          do mężczyzn?
          Jako do trzymających kasę?
          Bo to oni decydują?
          • verdana Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 25.05.07, 22:32
            Te reklamy sa skierowane , wbrew hasłu, do idiotow. Plci obojga.
            Takich, co to dla nich najlepszym dowcipem jest rzucanie tortem w twarz i
            puszczanię bąkow na przyjęciu.
            • dagmama Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 25.05.07, 22:57
              Verdana!
              Martwi mnie Twój cynizm:-(
              Nie mam telewizji i może nie jestem w temacie tego, co pojawia się na
              dzieńdobry w telewizji.
              Ale te billboardy mnie rozwaliły.
              Nie jestem w stanie uwierzyć, że ludzie traktują to jako normalne.
              • verdana Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 25.05.07, 23:11
                Bo nie uczyłas nigdy mlodziezy w marnym liceum i na marnej wyższej uczelni.
                No i chyba postów na emamie też nie czytasz...
                • triss_merigold6 Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 26.05.07, 16:47
                  :))) Otóż to, otóż to. Doświadczenie z młodzieżą płci obojga zmienia pogląd na
                  rzeczywistość.;)
                  • dagmama Verdana, Triss. 26.05.07, 23:51
                    Nie uczyłam młodzieży... Dawno temu, krótko i nie w wieku licealnym.
                    E-mamę czasem czytam.

Co konkretnie macie na myśli?!
                    ???
                    • verdana Re: Verdana, Triss. 27.05.07, 10:19
                      Konkretnie mamy na mysli, że część mlodzieży jest głupia.
                      • skrzydlate Re: Verdana, Triss. 27.05.07, 11:52
                        robione sa badania rynku.. mysle, ze przynajmniej w pewnym stopniu reklama jest
                        skutkiem wyciagniecia takich a nie innych wnioskow,
                        jest taka, bo taka dziala i to swiadczy o naszym spoleczenstwie :) jednakowoż ;)
                        • jagandra Re: Verdana, Triss. 27.05.07, 14:45
                          Fakt, reklamy w Polsce są bardzo seksistowskie, a jeśli nie seksistowskie to podtrzymujące stereotypy płciowe. Wiele jest skierowanych do kobiet - są to reklamy różnych środków do czyszczenia, kosmetyków, przypraw, produktów dla dzieci... wszystko to co związane z tracycyjną rolą społeczną.
                          Reklamy z jednej strony podobno odzwierciedlają rzeczywistość społeczną, ale z drugiej ją tworzą i nie należy lekceważyć ich wpływu.
                          Co do badań - nie wszystkie reklamy są poddawane badaniom rynku. Ale w części przypadków to rzeczywiście sami konsumenci je wybierają.
                          Tak mi się przypomniało, jak to usłyszałam w trójce po raz pierwszy utwór Wilków "Baśka miała fajny biust" - jak dla mnie i słowa i melodia beznadiejne - więc pomyślałam, że ta trójka na psy schodzi. A potem się okazało, że ta piosenka została wielkim hiciorem.
                          • malila Re: Verdana, Triss. 27.05.07, 15:30
                            Mnie już, kurna, popularność żadnej reklamy nie dziwi w kraju, w którym PiS ma
                            wciąż ogromne poparcie, a Ziobro cieszy się zaufaniem 57% Polaków. Kto w tym
                            kraju będzie lepiej wiedział, czego dosypać do proszku, żeby pralka się nie
                            psuła, jak nie p_a_n mechanik. Kto zaufa p_a_n_u doradzającemu proszek do
                            prania albo przyprawę do zupy. Do czego należy się odwołać, żeby pobudzić
                            chłopską ambicję, jak nie do kobiecego cyca albo pośladka. Przecież nawet jeśli
                            na faceta to nie działa, to co drugi będzie udawał, że działa, zeby sprostać
                            swojemu wyobrażeniu o prawdziwym mężczyźnie.

Jagandra, mnie swego czasu dobijał przebój "z nogami". Jakoś tak to
                            leciało: "chcę oglądać twoje nogi"...
              • mankencja Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 25.05.07, 23:11
                reklamy media markt mają to do siebie, że wszystkie są na jednakowo niskim
                poziomie. stad wniosek o adresatach
    • skrzydlate Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 27.05.07, 11:46

pojeżdzilam nieco po "jurop" w dlugi weekend, wierzcie mi .. pierwsza reklama
      na ktorej wyeksponowano skąpo odzianą piekna niewiastę :-)... biala bielizna,
      piekna oalenizna... usmiech jak u syreny... i wysuniete do przodu biodra...
      oraz propozycja odwiedzenia "najtklabu" w okolicy, pierwsza taka reklama byla w
      Polsce dopiero, po przekroczeniu granicy, poruszalam sie samochodem i nie tylko
      autostradami

to my w "jurop", czy nie w "jurop" jestesmy? :-)
      • mankencja Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 27.05.07, 13:12
        Francja na przykład ma specjalny jakiś organ dopuszczajacy reklamy do uzytku,
        wydaje mi sie, ze wlochy podobnie, acz nie jestem pewna; jak inne kraje - nie
        wiem, ale moze to z tegho wynika
        • skrzydlate Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 28.05.07, 07:41
          we Włoszech chyba tez, bo były tylko informacyjne tablice, tam jest zresztą
          zakaz przy autostradach, ale poza nimi tez było spokojnie, nie czułam sie
          atakowana przez wielkie kolorowe ohydztwa
    • beata2802 Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 27.05.07, 15:48
      a ja słucham radia, bo v nie mam i miec nie chce.
      w radiu zdarza się uslyszeć na przykład coś takiego:

k- kochanie czy wybrałes juz gdzie pojedziemy na wakacje? [przymilnie]
      m- taak kotku.
      k- gdzie pojedziemy?
      m- nad polskie morze.
      k- ooo, a mieliśmy jechac na lazurowe wybrzeże! [glosem dziecka]

bez komentarza.
      • urbanflow7 Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 30.05.07, 13:05
        Na nerwy mi działają te reklamy. Reklamy kosmetyków są bardzo seksistowskie.
        Jest taka reklama Garier (albo była i już jej nie ma) niby zwyczajna. Jest
        dojrzała mama i rodzinka. Mama ma zmarszki, używa kremu Garier, zmarszczki
        znikają i wtedy rodzika jest pokazana razem. Wszyscy są roześmiani, przytulają
        się i wtedy mąż kocha swoją żone, o nie ma zmarszczek...?!Są szcześliwi dopiero
        jak kobieta użyła reklamowanego kremu. Wynikałoy z tego, że brzydka kobieta ma
        mniejsze szanse na szczęście.

• skrzydlate Re: Reklamy seksistowskie... Nosz k....!!! 30.05.07, 15:46
          mnie nie działają na nerwy bo ja to wyłączam, kiedy oglądaliśmy z dzieciakami
          razem tiwi, robilismy zakłady -ile minut nam wycieli z życiorysu i sprawdzaliśmy
          czy to juz.. teraz nie ogladamy w zasadzie poza informacyjnymi czasem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka