alkud 26.07.08, 10:43 religiapokoju.blox.pl/2008/07/Ofiary-islamskich-zbrodni-honoru.html :( :( :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tad9 fragment tekstu z GW 26.07.08, 11:16 sprawiedliwosć wymaga, by wysłuchać drugiej strony: "Ponieważ zabójstwa honorowe wywodzą się z dawnych tradycji plemiennych, a nie muzułmańskich, nie pomaga potępianie ich przez religijne autorytety świata islamu. Wśród społeczeństw Bliskiego Wschodu, Azji Południowej czy Indii panuje niemal pełne społeczne przyzwolenie na takie morderstwa. Informacje o nich są kwitowane małymi notkami w lokalnej prasie, a zapytani o opinię mieszkańcy Kairu, Damaszku czy Stambułu bez wahania odpowiadają: jeśli splamiła honor rodziny, zasłużyła na śmierć. Nawet młodzi, dobrze wykształceni ludzie, pytani, co zrobiliby, gdyby ich siostra uciekła z chłopakiem, mówią, że byliby gotowi zabić. - Wiem, że ty tego nie rozumiesz, ale dla nas kobieta to nasz honor. Jeśli go splami, nie mamy wyjścia, bo mężczyzna bez honoru jest nikim. - tłumaczy mi Muhammad, informatyk z Damaszku. - Nie wyobrażam sobie, żebym mógł zabić siostrę, ale też nie wiem, jak miałbym dalej żyć, gdyby zrobiła coś takiego rodzinie - mówi. Zaher, właściciel restauracji w centrum miasta, przekonuje mnie, że także dla sprawców takie zabójstwa to trudna sprawa. - Myślisz, że łatwo jest zabić siostrę albo córkę? To prawdziwy koszmar, ale czasem po prostu inaczej się nie da. Zabójstwo zwykle jest popierane przez całą rodzinę, także kobiety. Do wykonania zadania wybiera się najmłodszego brata ofiary, bo jako nieletni dostanie mniejszą karę. Jednak nawet dorosłemu zabójstwo zwykle uchodzi prawie na sucho - idzie do więzienia na kilka miesięcy, czasem wystarczy grzywna." Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Re: fragment tekstu z GW 26.07.08, 13:03 > sprawiedliwosć wymaga, by wysłuchać drugiej strony: słuchanie żałosnych tłumaczeń ludzi mordujących z zimną krwią (którzy jeszcze są dumni ze swoich zbrodni) mija się z celem ISLAM KORAN EUROPA religiapokoju.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
alkud :( :( :( 26.07.08, 13:59 religiapokoju.blox.pl/2008/07/Kilka-slow-o-morderstwach-honorowych-w-Jordanii.html Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: :( :( :( 26.07.08, 15:06 Ptriarchalna mentalnośc plemienna to chwast który szybko dziczeje. W Polsce tez istnieje nurt myslenia kolektywistycznego, domagający się coraz większych obszarów dla siebie. Podporządkowanie jednostki plemieniu - generalnie, a jeśli chodzi o kobiety to mają one być własnośćią plemienia. Wypowiedzi prawicowych polityków, to co im się wypsnie czasem, są znamienne : a to zaliczenie żony do stanu majątkowego, a to projekt zakazu wyjazdu polskich macic do innych krajów, a to to, a to owo.Kobieta według prawicowców nie jest do końca istotą ludzką - ich pogarda dla indywidualnej duszy w przypadku kobiet odbiera nam prawo do zycia - w przypadku ciąży np. Jaki jest związek z religią? I islam i katolicyzm bezpośrednio nie głosza kolektywistycznych, plemiennych zasad; obydwie religie np znają pojęcie duszy indywidualnej, ale obydwie konserwują patriarchat, czyli twardą podstawę plemienności i uprzedmiotowienia kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: :( :( :( 26.07.08, 17:47 kocia_noga napisała: > W Polsce tez istnieje nurt myslenia kolektywistycznego, domagający > się coraz większych obszarów dla siebie. > Podporządkowanie jednostki plemieniu - generalnie, a jeśli chodzi o > kobiety to mają one być własnośćią plemienia. Bardzo celna uwaga! Wypisz - wymaluj dotyczy ona feministek z ich maksistowskim "wszystko jest polityczne". Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: :( :( :( 26.07.08, 21:58 Pewnie, ze nie wszystko jest polityczne. Niepolityczni sa olbojowaci onanisci, stylizujacy sie na Bogusia Linde. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: :( :( :( 27.07.08, 00:38 W dzisiejszych czasach to przejaw zdrowia. Przecież nie obejrzę się za klonem Wandy Wasilewskiej w portkach bojowych, bełkocącym głupoty w polit-poprawnej nowomowie. Ostatecznie jestem rock'n'rollowcem i najbardziej przekonują mnie koleżanki pokazujące nóżki w ładnych minióweczkach ... Ta w ogóle - twoja wiedza na temat samozaspokajania w kontekście feminizmu jakoś mnie nie dziwi. Tak to już jest. Możesz sobie gadać, filozofować godzinami a kolega i tak się za koleżanką w minióweczce obejrzy. ; ) Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: :( :( :( 27.07.08, 01:51 Jasiu, biedaku - wszyscy wiemy, ze to nie nadmiar powodzenia u Wand Wasilewskich tego swiata zmusza cie do milosci z osoba na twoim poziomie, czyli toba samym. Raczej to, ze jedyny twoj kontakt z kobietami polega na - no wlasnie - ogladaniu sie za nimi ewentualnie obdarzaniu ich twoim dziewictwem w goraczkowych sesjach w wyobrazni :( Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: :( :( :( 27.07.08, 03:49 Czy dane mi będzie wiedzieć, dlaczego piszesz o sobie w liczbie mnogiej? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś