Dodaj do ulubionych

kobiety w polskim kinie i telewizji

27.03.09, 17:00
zastanawia mnie wciąż i wciąż, jak możliwa jest popularność filmów w stylu
"Idealny facet dla mojej dziewczyny", "Lejdis" i tego rodzaju produkcje, które
w żenujący sposób utwierdzają zastany ład, feministki mają długie włosy pod
pachami, a wygrywają dziewczyny ładne i skromne. dlaczego nie możemy się
doczekać filmu, który byłby choć trochę odbiegający od tego schematu, czy
serialu, w którym ludzie byliby najzwyczajniej w świece normalni?
Obserwuj wątek
    • troppo_bella Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 27.03.09, 17:02
      Odpowiedź jest IMO prosta: ci, co dają kasę na te produkcje, mają taką właśnie
      wizję świata.
      • jest.tak.sobie Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 27.03.09, 17:13
        nie! nie! to niemożliwe, świat nie może być aż tak straszny :( przecież jeśli
        ktoś nie zacznie robić dobrych filmów, to ludzie się nie nauczą, że można je
        oglądać...
        • troppo_bella Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 27.03.09, 17:23
          Dobre filmy przyjeżdżają zza granicy.

A poza tym poważnie: 80 proc decydentów i producentów odpowiedzialnych za
          decyzje filmowe i serialowe to heteroseksualni panowie w średnim wieku, którzy
          żyją w rodzinach o patriarchalnej strukturze.

Mają tez silne przeświadczenie, że widz oczekuje własnie takich filmów i
          seriali, jakie powstają. Co innego jest kontrowersyjne.
          • griszka.pl Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 27.03.09, 17:33
            Mnie tez to wkurza strasznie, chodze duzo do kina, ogladam, ale prawie zawsze
            wychodze rozczarowana. Dlatego sie ucieszylam z tego "Zlotego srodka"
            Lubaszenki, ktory porusza jednak tematy, o ktorych w polsce mowi sie bardzo
            malo, chociazby transwestytyzm. Warto chyba na niego zwrocic uwage z tego wzgledu.
            • troppo_bella Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 27.03.09, 17:49
              Transwestytyzm (eonizm, metatropizm) – upodobnianie się do osoby płci przeciwnej
              poprzez ubiór i zachowanie w celu osiągnięcia satysfakcji emocjonalnej
              (transwestytyzm podwójnej roli) bądź seksualnej (transwestytyzm fetyszystyczny).

W tym filmie to żaden transwestytyzm, tylko zwykła przebieranka. Tootsie też
              trudno nazwać transwestytą.

A teraz już mozesz iśc po wypłatę do swojej agencji PR. Zadanie spełnione, o
              Złotym środku napisałeś.
            • griszka.pl Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 27.03.09, 17:53
              Chm? Nie rozumiem dlaczego uwazasz, ze pisalam o tym dla kogos/pieniedzy? :( Ja
              zobaczylam w tym filmie jednak przelamanie jakiegos tabu... I mowie to w swoim
              imieniu...
              • troppo_bella Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 27.03.09, 17:57
                Jakie tabu? Że się baba za chłopa przebrała? Takich filmów widziałam dziesiątki
                i każdy z nich był dużo lepszy. To gdzie to tabu?

A ten film musiał wywrzeć na Tobie duże wrażenie, skoro zachwalasz go na
                wszystkich forach pod wieloma nickami, dear jest.tak.sobie vel griszka.pl
                • ding_yun Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 27.03.09, 18:30
                  Nie oglądałam filmu "Idealny facet dla mojej dziewczyny", ale powiedz proszę
                  gdzie w "Lejdis" jest stereotyp feministki z włosami pod pachami i grzecznej
                  dziewczynki co wygrywa?
                  • sabinac-0 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 11:28
                    Feministka jest zawsze przedstawiana jak szpetna baba o kwadratowej figurze, w
                    workowatych ciuchach, ciskajaca wymyslone by smieszyc slogany i palajaca zadza
                    do kastrowania facetow. Happy end nastepuje gdy jakis "meski" czyli lekko
                    chamowaty przystojniak poskramia ja ze wklada kreacje pokazujaca nogi i
                    opinajaca pupe i zaczyna mruczec przymilnie jak kotka.
                    I jeszcze jedno - ta co wygrywa jest nie tylko skromna i slodka, przede
                    wszystkim jest malutka i szczuplutka by chamowaty przystojniak u jej boku
                    wydawal sie wiekszy.
                    • sabinac-0 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 11:30
                      Aha, nie pisze o "Leidis", nie ogladalam tego filmu, opisuje ogolny schemat
                      stosowany w kinematografii.
                      • aelithe Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 04.04.09, 14:28
                        lejdis to historia 4 przyjaciółek z dzieciństwa, które utrzymują ze sobą kontakt
                        nie ma tam nic o feminizmie

co do idealnego chłopaka to pierwszy film, który wyśmiewa feministki ( niektóre
                        sceny , jakby żywcem wyrwane z tego forum) np. komentarze o tym wstrętnym
                        samczym punkcie widzenia, czy koszmarnym patriarchacie
                        jakoś nie widzę z drugiej strony , aby Panie bulworsował drugi wyśmiewany w tym
                        filmie motyw "Radio Dziewica" i marsz dziewic na szczudłach do Częstochowy.

Słowem uderz w stół a nożyce się odezwą.
                • iluminacja256 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 11:43
                  Najlepszy film o babie przebranej za chłopa to "YENTL: Tyle tylko,z
                  e wyrezyserował go i zagrała baba :) - i niech mi kto powie, ze
                  musical to kino gorsze niz moralne niepokoje , to ma kopa!
                  • stephen_s Tak trochę a propos - znacie "Lalolę"? 28.03.09, 13:51
                    Ja przypadkiem zobaczyłem parę odcinków. Śmieszne... :) Choć nie wiem, czy
                    zamierzenie :)))
                    • easz Re: Tak trochę a propos - znacie "Lalolę"? 13.04.09, 20:13
                      Stephen, o Laloli już tutaj trochę było -

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=86751906&a=86751906
                      i tutaj tez gdzieś trochę -

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=86355249&a=86355249
                      Czyżby znów zaczęli to dawać w dzień, w rozsądnych godzinach?
                  • easz Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 13.04.09, 20:11
                    iluminacja256 napisał:

> Najlepszy film o babie przebranej za chłopa to "YENTL

Aż tak? Chciałam niedawno obejrzeć, bo widziałam, że ostatnio był
                    kilka razy na AleK., ale się niestety nie udało. Mam tylko nadzieję,
                    że jeszcze będą powtarzać.
                • kochanica-francuza Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 19:01
                  jest to pierwszy film typu "baba za chłopa przebrana" naszej transformowanej
                  polskiej rzeczywistości (czy się mylę?)
                  • six_a Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 21:56
                    za chłopa przebierała się w taksówkarzach ewa błaszczyk
                    • six_a Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 22:05
                      cholera, zmiennicy, i za stare (sprzed przełomu)
          • stephen_s Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 13:49
            > A poza tym poważnie: 80 proc decydentów i producentów odpowiedzialnych za
            > decyzje filmowe i serialowe to heteroseksualni panowie w średnim wieku, którzy
            > żyją w rodzinach o patriarchalnej strukturze.

No, seriale Ilony Łepkowskiej też są co nieco tradycjonalistyczne...
            • iluminacja256 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 13:55
              Szczerze mówiąc, moim zdaniem Lepkowska jest cholerną
              koniunkturalistką i tzrepaczka kasy - w zyciu nei umiesciłaby w
              zadnym swoim serialu aborcji, szczesliwego i zrealizowanego homo ,
              baby, która nie gotuje obiadu itp
              • stephen_s Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 14:00
                > Szczerze mówiąc, moim zdaniem Lepkowska jest cholerną
                > koniunkturalistką i tzrepaczka kasy - w zyciu nei umiesciłaby w
                > zadnym swoim serialu aborcji, szczesliwego i zrealizowanego homo ,
                > baby, która nie gotuje obiadu itp

Hm. W "M jak miłość" w pewnym momencie pojawił się wątek, że Małgosia Mostowiak
                znalazła sobie przyjaciela-geja :)

Inna rzecz, że ten sam gej rok czy dwa lata wcześniej przedstawiony był jako
                natręt, który rozbił małżeństwo tejże Gosi, podrywając jej męża...

To chyba potwierdza tezę o koniunkturalizmie seriali Łepkowskiej: pokazują tam
                to, co pasuje do społecznych wyobrażeń...
              • piekielnica1 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 14:54
                Lepkowska podpisala kontrakt, ktory zawiera paragrafy, na tym musi
                opierac swoje scenariusze. Nie podpisalaby tej umowy to podpisalby
                inny autor. Ogolne ramy okresla ten kto finansuje projekt. I to by
                bylo na tyle w kwestii seriali.
              • kochanica-francuza Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 19:03
                Wtręt osobisty. Nie wybaczę Łepkowskiej, koniunkturalistce i trzepaczce kasy, że
                w "Na dobre i na złe" umieściła scenę nabijania się z kompulsywnych przez
                PRZYSZŁĄ PSYCHIATRĘ. No ludzie! To ma być wzorzec?

• iluminacja256 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 19:08
                  A kto sie z tego nabijał?

Kurde, czasem to nawet oglądałam , ale własnie
                  ta "bogoojczyznianomacicznosc" tak mnie wkurzała, ze przerzuciłam
                  sie na jedyną telenowelę, która chyba wbrew zamierzeniu autorów jest
                  najlepszą komedią jaką znam:

www.pierwszamilosc.polsat.pl/
                  Gorąco polecam bo mozna sie usmiać po pachy:))))

• iluminacja256 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 19:32
                    O zesz, aż sama sie do siebie smiję - ci ludzie tu tak na powaznie
                    pisza :))))
                    www.pierwszamilosc.polsat.pl/Pierwsza_Milosc,2106/Pierwsza_Milosc__Aktorzy,2107/Pierwsza_Milosc__Aktor,2114,Lukasz_Ploszajski,742/i
                    ndex.html
                  • kochanica-francuza Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 21:41
                    iluminacja256 napisał:

> A kto sie z tego nabijał?

Postać: kobieta - córka postaci ordynatora szpitala. Aktorka - nie pamiętam.
                    • stephen_s Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 22:19
                      Jolanta Fraszyńska...
                      • kochanica-francuza Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 22:27
                        stephen_s napisał:

> Jolanta Fraszyńska...
                        >
                        O, merci.
                        • iluminacja256 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 29.03.09, 20:24
                          Kurde, wszystko mi sie pomyliło - myslałam, ze wy piszecie o " M jak
                          miłosc":))))))))) Klony mroczki, Mucha , Cichopek itp... Tego " na
                          dobre i na zle " to ja w ogole nie znam, wiem tylko, ze to o jakims
                          szpitalu, takze nie ma mi co tłumaczyć o co chodzi, sorry:)
              • bene_gesserit Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 19:17
                Widzialam i czytalam pare wywiadow z Lebkowska i imo ona taka jest -
                taka, z calym szacunkiem kobiecina o pogladach 'bab z kolejki',
                superkonserwa i swiecie przekonana ze tylko ona ma racje.
                • troppo_bella Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 22:10
                  Łepkowska jest jaka jest, ale jej wstrząsający sukces wziął się stąd, że umiała
                  się dopasować do zapotrzebowania, do rynku, do wizji producentów i panów z
                  telewizji. Powiela pewne wzorce i wizje, ale jednocześnie je kształtuje.
                  Pokazując rodziny, gdzie mama zawsze serwuje obiad, opowiada o pewnej
                  rzeczywistości, ale jednocześnie potwierdza ją w umysłach milionów widzów.
                  Sankcjonuje fakt, że mama jest od podawania obiadu.

Oczywiście przy tym wszystkim umie ona tworzyć bardzo zyciowe, bliskie widzom
                  postaci, oraz opowiadać historie, które prawie każdego obchodzą. Jest
                  fantastyczną opowiadaczką, ale w najmniejszym stopniu nie ma ambicji zmieniania
                  świata.

Właściwie na jej serialach można by oprzeć niejedne zajęcia z genderowych
                  stereotypów.

Przy tym jej życiorys, na tyle, na ile go znam, nijak się nie ma do tych
                  stereotypów.
                  • paskudek1 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 15.04.09, 13:21
                    ok, seriale Łebkowskiej są stereotypowe ale ona sama kiedyś w wywiadzie mówiła jak trudno było jej znaleźć aktora, który zagra homoseksualistę. Tylko zagra. Ze u nas to od razu przechodzi w życie realne bo otumaniony lud nie rozróznia fikcji od faktów. Że dla wielu Żmijewski do doktor Burski i nijak inaczej nie myślą.
                    Jak więc Łebkowska ma przełamywac stereotypy, skoro ludzie chca oglądac właśnie to? Zreszta uważam, że kilka przełamała, chocby postać Małgośki Mostowiak w MjM, wszyscy namawiali żeby rzuciła wszystko i za mężem do USA jechała a ona nie, twardo studiowała i męża oraz ewentualne dzieci miała gdzieś. Czyli nie do końca tak stereotypowo.
            • troppo_bella Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 21:59
              Producentem seriali pisanych przez Łepkowską jest niejaki Tadeusz Lampka.
      • evita_duarte Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 28.03.09, 15:20
        troppo_bella napisała:

> Odpowiedź jest IMO prosta: ci, co dają kasę na te produkcje, mają taką właśnie
        > wizję świata.
        >
        >

Ja bym może jeszcze dodała, że Ci, którzy chca ogladac uwielbiają stereotypy.
        Myśleć wtedy nie trzeba, bo wszystko takie czarno białe. To może zróbmy jakiś
        "normalny" film...

Do autorki wątku: co nzaczy "normalny"?
        • kochanica-francuza Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce bokiem 28.03.09, 19:04
          Tak jak w "Klaniku" bokiem wyszedł komuś przyjaciel buddysta. Buddyzm be,
          katolicyzm cacy!
          • mijo81 Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 28.03.09, 23:27
            Te wszystkie polskie serialiki są bardzo stereotypowe. Pokazują
            kobiety jako te które cierpią przez mężczyzn, często są pokazywane
            jako bierne półinteligentki czekające na to że może kiedyś się
            ułoży. Ale dzięki temu te serialiki mają wysoką oglądalność wśród
            kobiet i interes się kręci!!!! Odwrócenie ról spowodowałoby
            komercyją klapę. Niewiele z was chciałoby to oglądać.
            • kochanica-francuza Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 29.03.09, 16:32

Niewiele z was chciałoby to oglądać.

Z was, czyli kogo?

Moją ulubioną bohaterką książkową jest Anna Beddingfield z kryminału Agathy
              Christie "Mężczyzna w brązowym garniturze".
              • mijo81 Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 04.04.09, 01:06
                Wy!!!!!!
                • kochanica-francuza Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 04.04.09, 20:46
                  mijo81 napisał:

> Wy!!!!!!

Poproszę o definicję grupy. Ja KOchanica jestem jedna.
                  • mijo81 Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 04.04.09, 21:56
                    Znajdź se w słowniku.
                    Głupa to każdy może udawać:)
                    • kochanica-francuza Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 05.04.09, 19:10
                      mijo81 napisał:

> Znajdź se w słowniku.

"Wy" - zaimek osobowy drugiej osoby liczby mnogiej. Słownik języka polskiego.

Co do gustów literacko-filmowych, żadna grupa nie ma identycznych, wbrew temu
                      co ci się może wydaje. No, może z wyjątkiem grup typu "Wielbiciele
                      Prousta"/"Wielbiciele Almodovara", ale takie fora są gdzie indziej.

• kochanica-francuza Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 05.04.09, 19:11

> Głupa to każdy może udawać:)

Co mijo niniejszym czyni, uważając że wy, kimkolwiek są, mają identyczne gusta.
                      Kawę też "wy" piją wszyscy identyczną i noszą identyczne skarpetki?
                      • mijo81 Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 05.04.09, 20:52
                        He he, myślisz że jesteś tak wyjątkowa i ważna aby wyróżniać się
                        spośród kobiet???
                        • kochanica-francuza Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 05.04.09, 20:58
                          mijo81 napisał:

> He he, myślisz że jesteś tak wyjątkowa i ważna aby wyróżniać się
                          > spośród kobiet???

Ja się akurat wyróżniam wśród płci obojga. A mówiąc ogólnie:

Jak masz 100 kobiet, to one wszystkie czytają identyczne książki i noszą
                          identyczne skarpetki? Bo zdaniem mijo kobiety produkuje się w fabrykach, z
                          jakiejś jednej sztancy?
                          • kochanica-francuza Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 05.04.09, 21:00
                            kochanica-francuza napisała:

> mijo81 napisał:
                            >
                            > > He he, myślisz że jesteś tak wyjątkowa i ważna aby wyróżniać się
                            > > spośród kobiet???

O, do mijusia dotarło, że nie ma racji. Ale nie przyznał tego, skąd, od takiego
                            strasznego czynu jaja by mu odpadły. Za to popadł biedaczek w dyskomfort
                            psychiczny i postanowił go zneutralizować dowalając bliźniemu.
                          • kochanica-francuza Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 05.04.09, 21:01
                            kochanica-francuza napisała:

> mijo81 napisał:
                            >
                            > > He he, myślisz że jesteś tak wyjątkowa i ważna aby wyróżniać się
                            > > spośród kobiet???

He he. To nie Stepford i nie robią nas w fabryce. Różnimy się od siebie nawzajem
                            (jedne kobiety od drugich) Z NATURY.
                            • mijo81 Re: Przyjaciel gej wyjdzie/wyszedł bohaterce boki 05.04.09, 21:07
                              Matko jedyna, ale tobą poruszyło!!!! Twój egocentryzm dostał prosto
                              w serce.

Jesteś statystyczną kobietę i mówiąc o kobietach nie będę się z
                              tłumu wyróżniał bo na to nie zasługujesz
        • easz Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 13.04.09, 20:17
          evita_duarte napisała:

> Ja bym może jeszcze dodała, że Ci, którzy chca ogladac uwielbiają
          > stereotypy.

Ja bym jeszcze dodała, że może są zmęczeni? Siadają przed tv i
          wgapiają w to, co akurat jest, byle się nie zastanawiać za bardzo
          nad sensem i bezsensem.

> Myśleć wtedy nie trzeba, bo wszystko takie czarno białe.

Jak w reklamach, w wiekszości, niby kolorowe, ale czarne i białe.
          Czy może szare na dłuższą metę.
    • benek231 Spoleczenstwo polskie jest superkonserwatywne 28.03.09, 22:37
      co udowadnia od lat na prezentujac: antysemityzm, homofobie, ksenofobie oraz
      szeerokie poparcie dla kk.
      Film to teraz byznes a nie radosna twoczosc artystyczna. Tworca nie ma lepszego
      wyboru jak trafiac w gusta wiekszosci odbiorcow.

Ale z tymi niedzwiedziami pod pacha to grube przegiecie...
      • kocia_noga Re: Spoleczenstwo polskie jest superkonserwatywne 07.04.09, 18:40
        benek231 napisał:

>
        > Ale z tymi niedzwiedziami pod pacha to grube przegiecie...

Jak Julia Roberts popkazała się z włosami pod pachami co to był za
        skandal! Nikt czegoś równie ohydnego i wstrętnego w życiu nie
        widział!
    • bene_gesserit Serial idealny: 29.03.09, 20:35
      * bohaterka w niepoblogoslawionym przez KK ani urzad konkubinacie,
      * feministka - aktywistka - prawdziwa, a nie potwor rodem z
      Seksmisji
      * ktora ramie w ramie dzieli z facetem obowiazki rodzinne,
      * ktora posiada zycie seksualne oraz duchowe

Noi piszcie dalej.
      • johnny-kalesony Najbardziej frapującą bohaterką narracji tv jest 29.03.09, 21:46
        Najbardziej frapującą bohaterką miłościwie panujących narracji tv jest
        niewątpliwie ta oto koleżanka wielce rock'n'rollowa ...

e4.pudelek.pl/p211/eb99abbb00294c2f45337afb
        =)

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • six_a Re: Najbardziej frapującą bohaterką narracji tv j 29.03.09, 22:01
          to goofy?
          za to w minióweczce
          i to się liczy
          • kochanica-francuza Re: Najbardziej frapującą bohaterką narracji tv j 29.03.09, 22:09
            six_a napisała:

> to goofy?

jaka Goofy? to Dygant, zawsze gra powalające kretynki
            • six_a Re: Najbardziej frapującą bohaterką narracji tv j 29.03.09, 22:16
              goofy jest akurat facetem, ale podobieństwo uderzające;)
              • kochanica-francuza Re: Najbardziej frapującą bohaterką narracji tv j 29.03.09, 22:51
                six_a napisała:

> goofy jest akurat facetem

aa, goofy!

naszpies.psy24.pl/grafika/bajki/1/Goofy.jpg
                myślałam, że może którąś z fascynujących bohaterek Dygant reżyser tak nazwał filmowo
      • six_a Re: Serial idealny: 29.03.09, 22:05
        z wyjątkiem punktu 3, do którego serial zdaje się nie dotarł, maggie z
        przystanku alaska
        ale to se ne vrati...
      • stephen_s Re: Serial idealny: 29.03.09, 22:13
        A jakie miałaby ona wady?
        • kochanica-francuza Re: Serial idealny: 29.03.09, 22:52
          stephen_s napisał:

> A jakie miałaby ona wady?

Ta kobieta? Dowolne. Np. lubiłaby długo spać.
          • stephen_s Re: Serial idealny: 29.03.09, 23:08
            Chodzi o wady, które mogłyby motorem akcji, źródłami konfliktu itd.

Serial, w którym wszystko byłoby idealnie, byłby nudny - a idealna bohaterka,
            którą opisuje Bene, byłaby feministyczną "Mary Sue". Tego nie dałoby się oglądać.
            • iluminacja256 Re: Serial idealny: 30.03.09, 12:00
              A czy Hanka Mostowiak w "M jak miłosc" ma jakieś wady? Matka Boska
              po prostu, zywcem mogłaby do nieba leciec.
              Tak samo jej tesciowa ( Teresa Lipowska) oraz Kinga i matka
              niejakiej Kingi.

Pozatym, co do stereotypw - przyznam, ze czasami zdarza mi sie coś z
              tego "ma jak miłosc" oglądąc - kiedy pojawia sie wątek, ktory jest
              nieprawomyslny:))) Ciekawi mnie roziwazanie.

Obecnym watkiem nieprawomyslnym jets ciąza niejakiej zameznej
              sprzataczki zmajstrowana w trakcie gwaltu przez dyrektora szkoły - i
              teraz mogę isc o zakład z wami ( nawet na kase ) - o rozwiazanie
              watku - sprzataczka RODZI i jest szczesliwa , jej małzonek
              równiez, abo poroni i bedzie nieszcześliwa. O aborcji nikt nawet nie
              wspomni. Kto sie załozy?
              • stephen_s Re: Serial idealny: 30.03.09, 12:19
                > A czy Hanka Mostowiak w "M jak miłosc" ma jakieś wady? Matka Boska
                > po prostu, zywcem mogłaby do nieba leciec.

Nie znosze Hanki Mostowiak. Okropna postać...
                • johnny-kalesony Re: Serial idealny: 30.03.09, 13:10
                  A jak owa Hanka wygląda? Czy jest atrakcyjna i ładnie wygląda w minióweczce?

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
                  • six_a Re: Serial idealny: 30.03.09, 14:25
                    to jest bardzo rokendrolowa koleżanka, co chyba jasno widać z opisu poniżej, a z
                    domu podobnież walisiak

Hanka jest żoną Marka (Kacper Kuszewski) oraz mamą 5-letniego Mateusza (Krystian
                    Domagała) i adoptowanych córek: Natalki (Marcjanna Lelek) i Uli. Mieszka w
                    Grabinie w domu swoich teściów Barbary i Lucjana Mostowiaków. Na co dzień
                    pracuje w szkole podstawowej, gdzie uczy się Natalka, studiując jednocześnie
                    zaocznie pedagogikę. Jest wychowanką domu dziecka i sierotą. Jej rodzice
                    zginęli, gdy miała trzy latka. Jej najlepszą przyjaciółką jest Jola Kowalska
                    (Anita Jancia), z którą dorastała w sierocińcu.

Źródło „pl.wikipedia.org/wiki/Hanka_Mostowiak”
              • kochanica-francuza Re: Serial idealny: 30.03.09, 23:50
                iluminacja256 napisał:

> A czy Hanka Mostowiak w "M jak miłosc" ma jakieś wady? Matka Boska
                > po prostu, zywcem mogłaby do nieba leciec.

Do tego też pasuje Elżbieta z "Klanu".
        • bene_gesserit Re: Serial idealny: 29.03.09, 23:32
          Dowolne.
        • kocia_noga Re: Serial idealny: 30.03.09, 11:30
          stephen_s napisał:

> A jakie miałaby ona wady?
          >

czy dr Lubicz ma wady? Albo Bond Dżimmi ?
          • stephen_s Re: Serial idealny: 30.03.09, 12:20
            > czy dr Lubicz ma wady?

Miał, przynajmniej na początku. Potem "Klan" zszedł na psy...

> Albo Bond Dżimmi ?

Bond to nie serial. :)
      • easz Re: Serial idealny: 13.04.09, 20:06
        bene_gesserit napisała:

> * bohaterka w niepoblogoslawionym przez KK ani urzad konkubinacie,
        > * feministka - aktywistka - prawdziwa, a nie potwor rodem z
        > Seksmisji
        > * ktora ramie w ramie dzieli z facetem obowiazki rodzinne,
        > * ktora posiada zycie seksualne oraz duchowe

* ma koleżanki i przyjaciółki, i dobre stosunki z nimi (i z
        kobietami w ogóle) - koleżeńskie, przyjacielskie plus dodatkowo - z
        przyjaciółką/kami - mogą na siebie liczyć, są dla siebie ważne
        nawzajem tak jak lub prawie-minimalne prawie jak rodzina

* odważna

> Noi piszcie dalej.
    • wen_yinlu Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 05.04.09, 19:03
      Mi się dość podobała dziewczyna z "Kryminalnych" - grana przez taką sympatyczną
      aktorkę z olbrzymimi oczami...
      Mimo wszystko często robili z niej zmoknięte, bezradne kurczę, typu "przyyyytul
      mnie", no i wiele razy pozwalała się traktować protekcjonalnie.
      To mogła być fajna rola, ale widać musieli ją "skobiecić" po swojemu.
      • mijo81 Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 05.04.09, 20:54
        Gdyby nie skobiecili bo film straciłby żeńską widownię
      • bene_gesserit Re: kobiety w polskim kinie i telewizji 05.04.09, 21:03
        Szejbal byla jedynym powodem, dla ktorego warto bylo ogladac
        Kryminalnych. Serial poza nia byl do-ni-cze-go.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka