Gość: Krystyna
IP: *.pkp.wroc.pl
08.08.01, 13:08
Pani doktor, bardzo proszę o poradę w sprawie ewentualnych badań hormonalnych.
Mam 40 lat,
Jak dotšd nie udało mi się zaj�ć w cišżę pomimo długotrwałego leczenia .
W 1989 r. przeszłam zabieg operacyjny polegajšcy na usunięciu potężnej endometriozy, po którym przez 6 miesięcy przyjmowałam danazol.
W 1990 roku poddano mnie badaniom hormonalnym oraz HSG.
Jako przyczynę niepłodno�ci uznano niedomogę lutealnš.
Od tej pory wszyscy lekarze ginekolodzy do których się zwracałam opierali się na tychWła�nie wynikach . Mšż został przebadany - wszystko w porzšdku. Przez 10 lat przyjmowałam rożnego rodzaju preparaty na bazie progesteronu m.inn. proverę a ostatnio mercilan.
W 2000r. poddano mnie przez kilka miesięcy stymulacji jajników clomifenem. Badanie USG wykazało owulację - miimo to nie udało mi się zaj�ć w cišżę.
W zwišzku z tym prowadzšcy mnie ginekolog wykonał w listopadzie 2000r. HSG ultrasonograficzne, które njestety wykazało niedrożno�ć jajowodów. Zasugerowano mi poddanie się zabiegowi in vitro, który może być jedynš szansš doczekania się potomstwa. Jednocze�nie zaleconoi odstawienie wszelkich leków hormonalnych, które w ocenie mojego lekarza nie sš mi potrzebne.
Aha - chciałalbym dodać , że USG wykazuje u mnie drobne skupiska endometriozy oraz 2 niewielkie mię�niaki. Badanie USG piersi oraz mammografia wykazały u mnie mastopatię.
W trakcie brania leków miesišczki były regularne i w miarę niebolesne natomiast po odstawieniu hormonów zaczeły się dziać dziwne rzeczy, które bardzo mnie niepokojš.
Długo�ci kolejnych cykli wyglšdały następujšco:18, 28, 38, 42 i ostatnio aż 63 dni.
Ostatniš miesišczkę wywołano mi seriš zastrzyków - była bardzo bolesna i obfita. Przepisano mi duphaston od 16-tego dnia cyklu przez 10 dni.
Na pytanie czy wymagam badań hormonalnych mój ginekolog stwierdził, że jego zdaniem jest to sprawa incydentalna , która prawdopodobnie została spowodowana zmianš klimatu ( w czerwcu byłam przez 2 tygodnie na urlopie na południu Europy ).
Inny lekarz do którego zwróciłam na konsultację stwierdził, że może to być tzw "wiek". Czyżby objawy menopauzy?!
Bardzo proszę Paniš doktor o opinię- czuję się zupełnie skołowana.
Jeżeli wymagam badań - to bardzo proszę o podpowiedzenie jakich oraz gdzie ewentualnie mozna je wykonać. Mieszkam we Wrocławiu.