Dodaj do ulubionych

Wyniki hormonów tarczycy

IP: 193.0.66.* 16.10.09, 15:03
Hej,
widziałam, że na tym forum wiele osób zna się na chorobach tarczycy. Dziś
odebrałam wyniki, do lekarza idę w przyszłym tygodniu, więc chciałabym
najpierw poznać waszą opinię na temat następujących wyników:
TSH 1,260 mU/l (norma: 0,27-4,2)
FT4 17,12 pmol/l (norma: 12-22)
FT3 4,4 pmol/l (norma 3,1-6,8).
Niby wszystkie mieszczą się w normie, czy to znaczy, że tarczyca mi się
wyleczyła?
Obserwuj wątek
    • Gość: !!! Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.kalisz.mm.pl 16.10.09, 16:20
      Nie wmawiaj sobie, że z tarczycy można się wyleczyć. Twoje Ft4 to
      51,20%, a Ft3 35,14%. Oba powinny być na poziomie około 50%-60%.

Ft4 za wysokie więc zbadaj sobie poziom ferrytyny (możliwe, że masz
      anemię), żelazo i poziom B12 na własną rękę, bo nie sądzę, że lekarz
      Tobie da skierowanie i nie daj sobie wmówić, że jest ok i że liczy
      sie tylko Tsh.
      • Gość: Gusia Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 16.10.09, 20:24
        Dzięki smile Wiedziałam, że warto napisać na forum. Tylko czy badanie
        poziomu ferrytyny i B12 to jakieś straszne wymysły? Tzn. zrobią mi
        to w zwykłym laboratorium?
        • Gość: !!! Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.kalisz.mm.pl 16.10.09, 21:29
          To żadne wymysły, ferrytyna jest podstawowym badaniem w kierunku
          wykrycia anemii, poziom B12 może być trochę ciężej, ale warto zrobić.
          • Gość: alla Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 17.10.09, 08:52
            !!!
            przestań dziewczynę straszyć. Widać, że bywasz na "forum Hashimoto",
            które już dawno powinno się zamknąć, bo tylko szkodzi ludziom.
            Więc albo zmądrzej albo wynoś się "do swoich" i tam przedstawiaj te
            pseudonaukowe teorie.
            A co do tych wyników to są całkiem niezłe. Ale najlepiej, zamiast
            wydawania kasy na bezsensowne oznaczenia ferrytyny i witaminy B12,
            poświęć trochę pieniędzy i idź na wizytę u endokrynologa. Bo na NFZ
            niestety są strasznie długie kolejki.
            • Gość: !!! Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.kalisz.mm.pl 17.10.09, 09:13
              Nie wymyślaj dziecino swoich pseudoteorii. Jak ktoś choruje to wie o
              czym mowa. A tamto forum które wspominasz jest jak najbardziej
              potrzebne bo wielu lekarzy nawet nie wie co to zapalenie tarczycy
              typu hashimoto. Na jakiej podstawie twierdzisz, że jej wyniki są
              dobrę? Jakąś medycynę skończyłaś? Poczytaj o braku witaminy b12 i
              żelaza w organizmie to wtedy możemy podyskutować.
              • Gość: alla Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 17.10.09, 12:30
                Jak widzisz łatwo zinterpretować, skąd nabyłaś swoją "wiedzę". Gdyby
                te bzdury o procentach i witaminach były uniwersalnie akceptowane to
                skąd mogłabym wiedzieć, na jakim forum przesiadujesz.
                Wiesz, podobno w Hashimoto rozwija się encefalopatia. Poczytaj coś o
                niej, bo może ją masz.
                I jeszcze jedno. Prze to - jak określasz - potrzebne forum moje
                dziecko ma przedwcześnie zarośnięte szwy czaszkowe i w następstwie
                tego cechy nadciśnienia śródczaszkowego. Nigdy nie będzie zdrowe.
                Sama kiedyś wierzyłam słowom forumowiczek (a zwłaszcza jednej) i
                teraz mam tego konsekwencje. Niestety, o ile w przypadku konkretnej
                osoby mogłabym dochodzić sądownie o jej ukaranie (niekoniecznie
                materialne), to na forum nie jest to możliwe, bo każdy jest
                anonimowy. A administratorka forum starannie dba o to, by każde
                niewygodne dla niej posty były kasowane
                • Gość: ;-) Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.kalisz.mm.pl 17.10.09, 13:28
                  Pustaku jak nie wiesz czym jest encefalopatia to się nie podniecaj,
                  o ile mi wiadomo od chorób tarczycy nie dochodzi do kraniostenozy!!!
                  Kraniostenoza jest wadą wrodzoną ew. ma w jakimś % podłoże
                  genetyczne.
                  • Gość: Alla Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 17.10.09, 13:50
                    A w pewnym odsetku wypadków, i to nie małym,jest konsekwencją brania
                    nadmiernej ilości hormonów tarczycy. Więc sam/sama sobie doczytaj na
                    temat tej jednostki chorobowej zanim będziesz dyskutować.
                    ja niestety, na zlecenie pewnych forumowiczek łykałam nadmierne
                    ilości tyroksyny (choć nie było ku temu podstaw, bo nie każda
                    senność, osłabienie i obrzęki w ciąży to Hashimoto). Oczywiście sama
                    jestem temu po części winna, bo nie powinno słuchać sie osób,
                    których nie znasz.

I jeszcze jedno. Poprawnie to kraniosynostoza (po łacinie
                    craniosynosthosis). Chociaż niepotrzebnie ci to piszę, bo i tak nie
                    znasz języków obcych
                    • Gość: !!! Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.kalisz.mm.pl 17.10.09, 13:54
                      Nie pyskuj, poprawną formą jest również kraniostenoza.
                      • Gość: Alla Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 17.10.09, 14:09
                        Idź zapytaj się kogoś mądrzejszego od siebie . I wracaj na
                        swoje "forum Hashimoto" babciu. Dziwne, ze żaden lekarz się nim nie
                        opiekuje ani interesuje. I że próba założenia stowarzyszenia
                        zakończyła się kompromitacją
                        Poczytaj sobie na temat kraniosynostozy a choroby tarczycy
                    • annajustyna Re: Wyniki hormonów tarczycy 18.10.09, 09:18
                      Ale zaraz, zaraz - zwiekszylas dawke hormonow na podstawie sugestii dziewczyn
                      forum? Bez konsultacji z lekarzem?! A poza tym zbyt wczesnie zarosniete szwy
                      czaszkowe leczy sie operacyjne (moj szef to mial w 1972 roku, gdyby nie operacja
                      bylby uposledzony albo nie zyl) - dlaczego nikt tego nie zrobil w przypadku
                      Twego dziecka?!
                      • Gość: Alla Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 18.10.09, 11:18
                        Niestety byłam - teraz wypada samej przyznać się do błędu -
                        strasznie głupia i zaufałam paniom z forum, które miały - jak
                        mówiły - duże doświadczenie, bo od lat zmagają się z Hashimoto.
                        Zresztą wejdź na stronę "Forum Hashimoto" i zobaczysz, że nawet
                        teraz rady tam dawane są autorytatywnie, a autorytet lekarski
                        nagminnie podważany. Lakarzy najczęście określa się
                        tam: "konowałami", "nieukami", itp. "I tylko prawdziwe hashimotki
                        wiedzą, co należy zrobić jak się źle człowiek czuje". Przecież tak
                        naprawdę nie wiesz kto ci te rady daje i taka osoba nie musi obawiać
                        się konsekwencji, gdyż pozostaje anonimowa. Ponadto
                        każdy "niewygodny" post można usunąć, co nagminnie robią
                        administratorki tego forum. Ja to zrozumiałam za późno...
                        Odpowiadająć na Twoje pytanie. Moje dziecko też zostało poddane
                        operacji i dlatego żyje. Ale pewnych uszkodzeń okresu płodowego nie
                        udało się niestety odwrócić i tylko pozostaje mieć nadzieję, że może
                        z biegiem czasu ustąpią
                        • Gość: Aga Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: 193.0.66.* 18.10.09, 11:22
                          Zmieniać leki po radach na forum to piramidalna głupota. Nie obwiniaj za to
                          forumek - napisać można wiele, ale trzeba mieć własny rozum i nie działać
                          pochopnie. Forum jest dobre do wstępnego rozeznania problemu, ale nie do
                          wystawiania recept, na litość boską.

> Przecież tak
                          > naprawdę nie wiesz kto ci te rady daje i taka osoba nie musi obawiać się
                          konsekwencji, gdyż pozostaje anonimowa

No właśnie! Dlatego nikt rozsądny nie traktuje tych porad jak wyroczni.
                        • annajustyna Re: Wyniki hormonów tarczycy 18.10.09, 11:35
                          Ojej, ja bylam na Hashimoto wczoraj przez chwilke, ale ze od piatku wiem, ze
                          Hashi nie mam, a tylko leciutka niedoczynnosc, to w sumie nie czuje potrzeby
                          uczestniczenia w tymze forum. Bardzo mi przykro z powodu Twojego dziecka sad. A z
                          drugiej strony szkoda, ze wielu ginekologow bagatelizuje tarczyce.
                          • Gość: Alla Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 18.10.09, 11:51
                            Dziękuję za słowa wsparcia.
                            Teraz już wiem, że nie można opierać się na opinii laików. I że
                            popełniłam straszny błąd.
                            Chociaż to też prawda, że część lekarzy bagatelizuje problem chorób
                            tarczycy.
                            • Gość: Ania Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.11.09, 23:14
                              Hej, trafiłam tutaj po wyszukiwarce, szukając informacji na temat
                              forum choroby tarczycy i hashimoto. Po kilkudniowej analizie tematow
                              na tych forach i rad administratorek co do dawkowania lekow typu:
                              rady dla świezynki-kobiety w ciązy - masz niedoczynnosc,twoj lekarz
                              to idiota, TSH jest niewazne( wskazywało na nadczynnosc) bierz takie
                              i takie leki w takich i takich dawkach, stawianie diagnoz,to jest po
                              prostu skrajnie NIEODPOWIEDZIALNE i NIEBEZPIECZNE. Czy ktos wie czy
                              w takie prywatne forum mozna zainterweniować. Ja bym postulowala
                              nawet za zlikwidowaniem forum w takim kształcie, bo to co tam sie
                              dzieje to paranoja !!!!!
                              • Gość: gosc Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.09, 23:19
                                a napisalas to TAM? i myslisz, że TU jest inaczej?
                                • Gość: Ania Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.11.09, 23:23
                                  Bo tamte fora są zamkniete, wszystkie niewygodne posty sa
                                  natychmiast usuwane. Trafiłam tam kilka dni temu, czytam i po prostu
                                  oczom nie wierzę... ale jest wielu naiwnych, ktorzy czytają te
                                  pseudodiagnozy i je stosują.
                                  • Gość: KATKA Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 15.11.09, 00:24
                                    Założycielko wątku a jaka masz chorobę tarczycy? Jeśli chorujesz na
                                    niedoczynność lub niedoczynność na tle immunologicznym to są to choroby, które
                                    leczy się w ten sposób, że się przyjmuje leki na tarczycę do końca Twoich dni -
                                    to nic złego -trzeba tylko m.in raz na parę miesięcy spr TSH i ft4 jak dr zleci
                                    ft3, ogólną morfologię, i inne parametry. I będzie dobrze! Jaką masz chorobę
                                    tarczycy?
                                  • Gość: i Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 15.11.09, 00:26
                                    Masz całkowicie rację. Najgorzej, że osoby "doradzające" pozostają
                                    anonimowe i nie ponoszą żadnej odpowidzialnosci za szkody, które
                                    wyrządzają. Zastanawiam się czy to z ich strony dowód głupoty,
                                    nadmiernej oceny własnej osoby czy też coś innego
                                    • Gość: KATKA Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 15.11.09, 00:35
                                      Ale to już jest jakaś paranoja i wy kobiety macie problemy - jeśli nawet ktoś
                                      wAM doradza to bierzecie to aż tak serio? Jak ktoś na jakimś forum napisze
                                      otwórz okno i skacz to to zrobisz? Można komuś doradzić nawet bardzo się znając/
                                      tematykę choroby etc ale od tego żeby Cie ktoś leczył jest dr a nie jakiś
                                      forumowicz! Straszne po prostu. Ja robiłam dużo badań na własną rękę etc mogę
                                      komuś doradzić leczę się na chorobę tarczycy od dobrych paru lat etc. Ale zawsze
                                      piszę, że trzeba swego dr dopytać!? Co ma przeliczanie jakiś procentów etc.każdy
                                      człowiek jest inny!? TSH jest bardzo ważne bo niezmiernie czułe są też inne
                                      parametry ale z głową! Po co robić B12 gdy morfologie ma się dobrą i nie widać
                                      tego typu niedokrwistości? Więcej rozsądku!
                                      • Gość: ??? Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.kalisz.mm.pl 15.11.09, 09:12
                                        Morfologię miałam dobrą, w niektórych paramterach (mając hemoglobinę
                                        dobrą) jednak wychodził niedobór żelaza, mając drętwienie ręki
                                        lekarze podejrzewali cieść nadgrastka (a badanie w tym kierunku jest
                                        bolesne) i znajomy lekarz właśnie polecił mi zrobienie poziomu b12
                                        który wynosił 200 (przy normie 190-900) i dostałam serię zastrzyków
                                        i witaminy na receptę i pomogło.
                    • Gość: KATKA Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 15.11.09, 00:28
                      Ale chyba po to chodziła pani do dr - jak można bez wiedzy swego gina lub endo
                      brać nadmiernie dawki - ja sama sobie reg. ale współpracuję z dr i jak np teraz
                      miałam za duże TSH a wizytę mam za 3 tyg to już nieco zwiększyłam dawkę ale jak
                      gadałam z endo że jak by TSH było nieciekawe to mogę zwiększyć. Przecież będąc w
                      ciąży robiła pani badania omawiała dawkowanie więc co do tego ma jakieś forum?!
                      Strasznie to irracjonalne!
                      • Gość: ???? Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 15.11.09, 10:53
                        OK. Ale błądzenie jest rzeczą ludzką i nie można kogoś za to winić.
                        Czy Tobie nie zdarzyło się zrobić jakiegoś głupstwa. natomiast
                        doradzanie autorytatywne w sprawach, o których nie ma się pojęcia
                        lub co najwyżej blade, jest niedopuszczalne i zasługuje na
                        potępienie.
                        Ciekawe jak by zachowywały się osoby doradzające i "wszechwiedzące",
                        gdyby za popełniony błąd musiały albo logicznie uzasadnić swoje
                        postępowanie albo zapłacić odszkodowanie. Myślę, że nie byłyby takie
                        odważne jak teraz
                        • Gość: Ania Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.11.09, 11:33
                          Mam guza tarczycy ( do wyciecia) i lekką nadczynność. Na forum
                          jednak stosują jakieś tajemnicze przeliczanie na procenty ( nie
                          znalazlam uzasadnienia dla takiej teorii na innych portalach), z
                          tych wyliczen wynika ze mialabym niedoczynnosc i powinnam brac
                          zupelnie inne leki.Lecze sie jednak u dobrego endokrynologa i mysle
                          ze bedzie ok. Najgorsze jest to, że to jest jedynie duże forum o
                          choroach tarczycy w sieci ( nie tylko na gazeta.pl) i wiele osób nie
                          wie, że to forum prywatne i traktuej rady tam podane jako prawdę
                          objawioną.

Jeżeli one stawiają diagnozy kobietom w ciąży to moim zdaniem duże
                          przegięcie.
                          • Gość: ! Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.kalisz.mm.pl 15.11.09, 11:46
                            Czy była wykonywana biopsja (pytam z ciekawości), ja miałam kilka
                            razy ale ja mam zapalenie tarczycy co wychodzi w biopsji i usg.
                            Raczej w nadczynnośći nie operuje się.
                            • Gość: Ania Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.11.09, 11:52
                              Miałam biopsje i usg- guz pęcherzykowaty, bezwględnie do wycięcia,
                              bo duży i nieciekawy. usuną mi 1 płat i cieśnie. Nadczynność udało
                              się trochę unormować lekami.
                        • Gość: KATKA Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.chello.pl 15.11.09, 12:04
                          W życiu nie uważałam nikogo z netu za "wyrocznię" i na pewno gdybym miała
                          wątpliwości do do sposobu leczenia zmieniłabym lekarza. To, że ktoś pisze
                          głupoty nie oznacza że mam automatycznie i bezrefleksyjnie się go słuchać - poza
                          tym czy ktoś tam jest dr na tamtym forum? Nie, to nie wiem jak można się było
                          słuchać. Szczerze ja nawet jak dr mi chrzanił głupoty poszłam się przebadałam i
                          zmieniłam dr bo mnie nikt nie będzie straszył i swoim niedouczeniem i brakiem
                          dobrego traktowania i diagnostyki "zachęcał" do leczenia się u danej osoby.
                          Dlatego z niedowierzaniem czytam że ktoś tej pani kazał i ona na ślepo zaufała!
                          Straszne! Myślę że to jakiś brak elementarnego instynktu samozachowawczego. I w
                          takim przypadku gdy chodzi o zdrowie i życie Twoje usprawiedliwienie jej jest
                          infantylne - dochodzi do tego że w całym necie powinny być ostrzeżenie PROSZę
                          nie brać moich słów poważnie to takie sobie pisanie. Poza tym można w necie
                          wyszukać fachowe medyczne art. i każdy wie, że w nadczynności nie stosuje się
                          euthyroksu tylko leki hamujące czynność tarczycy są specjalne które można brać
                          będąc w ciąży i tyle. Okropność, że dorosły człowiek może się wykazywać takim
                          podejściem....
            • bobovitj Re: Wyniki hormonów tarczycy 26.11.09, 12:51
              foum hashimoto to najgorsze forum jakie widzialam uczestniczki-
              WYROCZNIE,cos strasznego.
              NIE WMAWIAJ SOBIE,ZE SIE WYLECZYSZ Z HASHIMOTO-a co to ma byc????
              • Gość: Hm Re: Wyniki hormonów tarczycy IP: *.kalisz.mm.pl 26.11.09, 13:53
                Mi lekarka powiedziała, że chorobę autoimmunologiczną (jest to np.
                właśnie Hashi, które i ja mam) ma się do konca życia. I regularne
                kontrole i badania również.
    • mamalgosia ALLA 15.11.09, 11:36
      nie znam forum Hashimoto, ale znam forum Choroby tarczycy. Zgadzam
      się z Tobą całkowicie. Niewygodne dla założycielki posty są usuwane,
      a ona sama robi moim zdaneim wiele szkody.
      Swoją opinię wyraziłam tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,16182,94105939,94105939,forum_prywatne_pytanie.html
      • and-a Re: ALLA 15.11.09, 15:27
        A już myślałam,że tylko ja mam złe doświadczenia z forum tarczycy!
        Czasami tutaj pisuję o tarczycy, bo sama na nią choruję, ale NIGDY
        nie napisałabym,że ktoś ma przyjmować konkretne leki w konkretnej
        dawce, itp.
        Dziewczyny z forum tarczycy mają nawet często dużą wiedzę, ale
        zachowują się jak sfrustrowane niedoszłe absolwentki medycyny...mnie
        zbanowały za post, w którym pisałam,że sa też dobrzy lekarze endo i
        trzeba mieć do nich zaufanie, było to sprzeczne z "linią" forum....

pzdr
        Anda
        • Gość: Ania Re: ALLA IP: *.147.79.112.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.11.09, 15:05
          forum.gazeta.pl/forum/w,24712,101968130,101968130,tarczyca_a_zawroty_glowy.html

Polecam kolejny wątek z tego forum, kompletna paranoja, dziewczyna
          dzieki ich radom przestaje brac leki, bo te stawiają diagnozy.
          Wszystkie niewygodne posty są kasowane.

Moze ktos jest tam zarejestrowany i odwaznie
          poinformuje "wyrocznie", że sie o nich dyskutuje?

Także tutaj
          forum.gazeta.pl/forum/w,299,102996192,102996192,forum_choroby_tarczycy_i_hashimoto_paranoja.html
          • Gość: gość Re: ALLA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:29
            NIe jestem lekarzem. Mam srednie wykształcenie medyczne i wyzsze biologiczne, no i choruję na hashimoto. Znam chorobę. Niestety nie trafiłam nigdy na lekarza, któryby mi pomógł. Leczyli mi wszystko tylko nie tarczycę. Biorę eutyrox od 10 lat. Wtedy nie było forum. Sama przeczytałam publikację UMCS LUblin i z nią poszłam do lekarza.
            NIe wiele się zmnieniło do dnia dzisiejszego. Choroba jest nierozpoznawana przez specjalistów ignorujących objawy i ślepo zapatrzonych w normy.

Teraz odnośnie wątku z metizolem.
            Mojej córce dr endokrynologii przypisała metizol przy TSH 2 i 85% FT4 i to własnie powinno być
            karalne. Nie zlecił USG, przeciwciał zignorował objawy. Mam zamiar napisać o tym do izb lekarskich.
            Córka ma stwierdzone hashimoto, bo sama zrobiłam przeciwciała i USG.
            NIe wiedziałam wtedy o forum- dla wyjaśnienia.
            TSH 0,3 to jeszcze nie nadczynność.
            Więc rady były dobre.
            Może pod ich wpływem, ktoś zmieni lekarza, poszuka , zrobi badania- te na pewno nie zaszkodzą.
            Nie ma w Polsce endokrynologów dobrze leczących autoimunologiczne choroby i to nie jest moje zdanie.
            Moje, to bardzo ograniczone podejście do proponowanego leczenia.
            Potwierdzanie diagnozy u innych specjalistów.
            Niedouczonych lekarzy jest bardzo dużo i nie wie o tym tylko ten, kto jest zdrowy albo na tyle ograniczony,że wierzy we wszystko co usłyszy od lekarza właśnie.
            Za długo wierzyłam, żałuję. Niestety 30 lat temu nie było takiego dostępu do wiedzy.
            • Gość: mniejbezczelna Re: ALLA IP: 80.50.233.* 10.03.10, 12:08
              Te wyniki sa w normie...Zbadaj przeciwciala i nie ma leku na Hashimoto.
              Zreszta rzadko zdarzaja sie tak dobre wyniki przy Hashimoto.I nie przeginaj z
              tymi procentami ,bo ci hormony tarczycy do krwi wyleja i wtedy bedziesz na pewno
              bardzo chora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka