ona19 31.01.04, 12:00 Mam takie pytanie do wszystkich pań. Czy któraś z was zaszła w ciaże majac nieregularne cykle??? Czy dziewczyna która nie miesiaczkuje regularnie moze byc bezpłodna??? Prosze pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanilia33 Re: Do dziewczyn !!! Pomóżcie 31.01.04, 12:41 Oczywiście że można zajść w ciąże mając nieregularne cykle. Mało która kobieta ma cykle jak w zegarku. Ważniejsze jest aby w cyklu wystąpiła owulacja i by faza lutealna trwała odpowiednio długo (powyżej 10 dni) tak by jajeczko miało szanse sie zagnieżdzic. Ale czasem nieregularne cykle mogą być sygnalem zaburzeń hormonalnych. Szczególnie jeśli odchylania są duże i cykle trwaja powyżej lub poniżej 28 +/- 7 dni. W takim przypadku warto jest zrobić badania hormonów i usg jajników w celu wykluczenia na przykład PCO albo innych zaburzeń które mogą hamować owulacje i utrudniać zajście w ciąże. Warto zrobić te badania chociażby po to żeby się uspokoić. Polecam też codzienne mierzenie podstawowej temperatury ciała, pozwala stwierdzić ze sporym prawdopodobieństwem czy owulacja występuje czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: Do dziewczyn !!! Pomóżcie 31.01.04, 12:51 Regularne cykle swiadcza z bardzo duzym prawdopodobieństwem,ze wszystko jest w porzadku. Nieregularne, że moze cos nie w porzadku. Ale najlepiej diagnozowac cykl, jak poradzono powyżej, wtedy najmniejsze odstępstwo od normy wyłapiesz natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
ona19 Re: Do dziewczyn !!! Pomóżcie 31.01.04, 14:12 Dziękuje za odp. Jeszcze porobie sobie badania i musze porozmawiac z lekarzem aby uregulował mi miesiączki bo nawet nieraz nie mam nawet przez 3 miesiace, a nieraz pojawiaja sie normalnie. Ostatnio lekarz badal mi jajniki i pwoeidzial ze sa drobne pecherzyki ale że to nic groźnego że poprostu dojrzewam jescze mialam też usg jamy brzusznej i macicy zeby wykluczyć różne choroby i także robiłam TSH badanie na chormony wyszło 2.69 gdzie minim jest o,4 a max 4,0. mam nadzieje ze jakos wsyztsko sie ustabilizuje . Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: Do dziewczyn !!! Pomóżcie 01.02.04, 08:39 A ile masz lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Do dziewczyn !!! Pomóżcie 31.01.04, 17:19 no coś Ty. Sama nieregularność cyklów jeszcze o niczym nie świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
ona19 Re: Do dziewczyn !!! Pomóżcie 01.02.04, 00:16 Dziękuje za szybkie odpowiedzi Jesteście kochane Odpowiedz Link Zgłoś