esobkow 25.02.04, 03:25 mam 45 lat .urodzilam jedno dziecko w wieku 21lat .nie mialam zadnych problemow natury ginekologicznej. czy jest mozliwe ze moge jeszcze zajsc w ciaze i urodzic normalne dziecko. munstruacja przebiega u mnie regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krztyna Re: okres plodnosci 25.02.04, 08:27 Najlepiej zacznij mierzyć temperaturę, bądź idź na USG w okolicach spodziewanego jajeczkowania. Regularne cykle nie zawsze świadczą o owulacji. Ale szanse masz spore - dlaczego by nie W mojej rodzinie ciocia rodziła mając prawie 50 lat a z wygladu o 5 więcej A teraz ma slicznego 3-letniego chłopaczka... Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: okres plodnosci 25.02.04, 09:17 na poczatku nalezy zbadac hormony LH, FSH, PRL(prolaktyna), E2(estradiol) (FSH pokazuje rezerwy jajnikowe, czyli ile komorek jajowych jeszcze jest w jajnikach), poza tym niekoniecznie komorki jajowe sa zdrowe, nawet jesli bezproblemowo wystepuje owulacja! moga juz nie chciec sie zaplodnic itp. moze warto wykonac jakies badania genetyczne, czy wszystko jest ok. najlepiej znalezc dobrego lekarza ginekologa-endokrynologa, ktory dokladnie przebada i bedzie prowadzil monitoring cyklu! trzeba probowac powodzenia piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
femalespirit Re: okres plodnosci 25.02.04, 10:21 Ma Pani szanse urodzic dziecko, choc oczywiscie zajscie w ciaze, jesli nawet jest Pani zdrowa nie bedzie takie szybkie, jest tez zwiekszone z powodu wieku ryzyko urodzenia dziecka z wadami. Niemniej jesli trafi Pani pod opieke dobrego lekarza, mozna to ryzyko zmniejszyc do minimum i monitorowac pod jego katem stan ciazy. Tylko w Polsce kobieta w Pani wieku nie jest juz uwazana za kandydatke na matke, zagranica mama kolo 40. to zupelna norma (i wiekszosc rodzi zdrowe dzieci). Zycze zdrowego dzidziusia Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: okres plodnosci 25.02.04, 11:49 oj jest, jest. mój facet jest dzieckiem dwojga 45-cio latków )) Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: okres plodnosci 25.02.04, 12:07 Zdecydowanie jest duza szansa. Moja 46-cioletnia kuzynka pol roku temu urodzila sliczna zdrowa dziewczynke, swoje pierwsze dziecko!! Byla pzrekonana, ze nie moze miec dzieci, i z mezem juz dawno z marzen o dziecku zrezygnowali.Ale oczywiscie miala robiony komplet badan genetycznych , lacznie z amniopunkcja, by wykluczyc wady plodu. U ciebie dodatkowo szanse zwieksza fakt, ze juz urodzilas jedno dziecko(gdzies czytalam, ze ciaza opoznia menopauze). A wiec powodzenia, tylko pamietaj o czetsych kontrolach lekarskich. Monia Odpowiedz Link Zgłoś