Dodaj do ulubionych

swedzi i piecze

04.03.04, 08:35
od kilku dni odczuwam swedzenie i pieczenie w okolicach pochwy, pojawiła sie
tez gesta biała wydzielina. nie jest to zbyt przyjemne. co mam zrobic? byc
moze jest to zwiazane z faktem, ze ok 3 tygodnie temu bralam antybiotyki.
prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: swedzi i piecze 04.03.04, 08:50
      masz typowe objawy grzybicy/drożdżycy.
      idź do lekarza-samo nie przejdzie.
      • cordelia23 Re: swedzi i piecze 04.03.04, 10:53
        POdczas kuracji antybiotykowej powinnaś jeść jogurty (zawieraja kultury żywych
        bakterii), które przywracają naturalna kwaśność środowiska w pochwie. Lub pic
        Lakcyd( ampułki, które miesza się z niewielką ilością wody). Nic dziwnego, że
        masz takie objawy.Środowisko pochwy zostało zachwiane poprzez stosowane
        antybiotyki. Oczywiście wizyta u lekarza wskazana ale niekoniecznie. Kup sobie
        w aptece Tantum Rosa( puder w saszetkach do podmywań, irygacji) całe opakowanie
        jest drogie ale wystarczą Ci np.4 saszetki czy 3.Ja stosuję sobie je po połowie
        (zuzywam wtedy mniej).Maść clotrymazol(dostępna bez recepty)a kosztuje
        niewiele. Jeśli masz możliwość załatwienia sobie recepty bez pójścia do
        ginekologa(albo wystarczy, że pójdziesz do lekarza ogólnego i powiesz,że po
        kuracji antybiotykowej masz stan zapalny)to niech Ci zapisze Clotrymazol w
        globulkach. Zakłada się globulkę na noc i jednocześnie trzeba posmarować się
        jakąś maścią np.Clotrymazol, Pimafucin(na receptę) i stosuje przez 6 dni. Mozna
        kuracje powtórzyć. No i nie mozna współżyć oczywiście do 10 dnia. Na przyszłość
        pamiętaj o jednoczesnym piciu jogurtów lub stosowanie lakcydu w ampułkach.
        Możesz podczas antybiotyków używać laktovaginalu- globulki zapobiegające
        powstaniu grzybicy. Pozdrawiam
    • magda010 Re: swedzi i piecze 04.03.04, 08:51
      Powinnas isc do ginekologa, to moze byc grzybica. Grzybica czesto powstaje w
      wyniku brania antybiotykow (bo one wybijaja zdrowa flore bakteryjna, przez co
      namnazaja sie grzybki i bakterie, a organizm ich nie zwalcza). Zawsze przy
      kuracji antybiotykowej kobiety powinny brac lactovaginal dopochwowo (bez
      recepty) i trilac doustnie. Zawieraja one kwas mlekowy potrzebny do utrzymania
      prawidlowej flory bakteryjnej m.in. w pochwie. Objawy, o ktorych piszesz
      wskazuja na grzybice, ale lepiej zeby potwierdzil to lekarz. Nie martw sie tym,
      bo grzybica to bardzo popularna dolegliwosc kobieca. Niestety leki sa na
      recepte, a po wyleczeniu trzeba uwazac, bo ona lubi wracac. Warto pozniej
      profilaktycznie brac lactovaginal.
    • vecka Re: swedzi i piecze 07.03.04, 16:47
      hej, po pierwsze, to jogutrow nie mozna jesc w czasie brania antybiotykow, bo
      one powoduja zle wchlanianie antybiotyku i kuracja antybiotykowa nie jest
      skuteczna. To pierwsza sprawa, jagurty nalezy jesc po kuracji antybiotykowej,
      zeby wyrownac flore bakteryjna, ale w czasie kuracji antybiotykowej nalezy jesc
      lacidofil albo lakcid lub trilac, tak jak dziewczyny pisaly wczesniej,
      aczkolwiek ja ososbiscie jadlam cale zycie sterty antybiotykow i wiem, ze
      najlepszym sposobem na zapobieganie grzybicom w takich przypadkach jest
      jedzenie razem z antybiotykiem leku przeciwgrzybiczego o nazwie fluconasol, 50
      mg dziennie, to jest dawka zapobiegajaca. Fluconasolem takze mozna leczyc juz
      istniejaca grzybice pochwy, jest bardzo skuteczny, bo wybija grzyby od srodka.
      Jedno razowo lyka sie okreslona dawke i po klopocie, grzyb zdycha.Nastepnym
      razem przy kuracji antybiotykowej pros doktora, zeby ci wypisal jednoczesnie
      recepte na fluconazol po 50 mg dziennie, zapobiegawczo.Ja zawsze o to prosze,bo
      rzadko ktory lekarz sie o to sam zapyta i niech nie przepisuja ci nyststyny, bo
      ona duzo nie daje, trzeba ja stosowac 2 godziny przed jedzeniem, bo przy pelnym
      zoladku sie nie wchlania prawidlowo i nie jest skuteczna, a nawet jak sie
      wchlonie, to tylko w 40 procentach i tzreba ja jesc 3 razy dziennie, fluconazol
      nalezy do lekow nowej generacji, zawartosc zoladka nie ma zanczenia na
      wchlanianie sie.Idz do lekarza pierwszego kontaktu i niech ci wypisze
      flukonzacol i kup sobie crotlimazol, jest bardzo skuteczny, masc.
      Pozdrowienia....
      • enaka Re: swedzi i piecze 18.04.04, 12:09
        ja bralam fluconazol i mi nie pomoglsad

to, czy lek jest dobry, zalezy od organizmu, wiec nie pisz, ze jest taki cudowny

chyba ze zalezy Ci osobiscie na reklamie tego srodka
        pzdR
    • zoya4 Re: swedzi i piecze 07.03.04, 17:11
      a ja mam takie objawy juz od kilku lat i boje sie pojsc do ginekologa sad boje
      sie ze po tak dlugim okresie "posiadania" grzybicy moge byc bezplodna, czy cos :
      ( bardzo boje sie jak lekarz zareaguje sad poza tym jestem bardzo wstydliwa
      osoba i niesmiala i naprawde boje sie nawet rozebrac u ginekologa sad

nie wiem co robic, znaczy wiem - musze isc do lekarza. tylko co jesli tak
      bardzo sie boje?

moze jest ktos tak samo jak ja w takiej sytuacji? sad nie moge juz wytrzymac z
      tym sad tym bardziej ze mam chlopaka i chcialabym zblizyc sie do niego sad a nie
      moge mu powiedziec dlaczego tego unikam sad
      • lilith76 Re: swedzi i piecze 07.03.04, 18:49
        osłabiona flora bakteryjna pochwy to nic wstydliwego - wiele kobiet to ma. uwierz, ginekolog wiele już w życiu widział - nie musisz mu mówić od jak dawna na to cierpisz. prędzej czy później warto się do niego wybrać. wiele chorób kobiecych nie daje objawów i dopiero reguralne wizyty, cytologie pozwalają uniknąć kłopotów.
        przejrzyj stronę o pierwszej wizycie u ginekologa: www.pierwszawizyta.pl (chyba to dobry adres). powiedz ginekologowi, że jesteś po raz pierwszy, krępujesz się. aby czuć mniejsze skrępowanie ubierz się w spódnicę - zdejmiesz bieliznę, do fotela podejdziesz zakryta, a potem - to już niestety trzeba się "otworzyć". każda z nas kiedyś przechodziła przez pierwszą wizytę, dla wielu było to niekiedy stresujace doświadczenie i jakoś żyjemy smile. pomyśl, że to tylko raz w roku. wrzuć w wyszukiwarkę na forum hasło "grzybica" - dowiesz co możesz zrobic już teraz aby ją podleczyć.
        grzybicą zarażasz także chłopaka w czasie stosunku seksualnego i potem będziecie musieli oboje się leczyć.
        pamiętaj: cmentarze są wypełnione tymi, którzy bali się pójść do lekarza. to tylko grzybica. co jeśli wyczujesz guzek w piersi i to też ze strachu zlekceważysz? warto się badać.
    • neti87 Re: swedzi i piecze 07.03.04, 22:37
      Nie lekceważ grzybicy i udaj się do lekarza. Wszystkie skuteczne środki są na
      receptę. Możesz stosować maść Clotrimazol, podmywać się Tantum Rosa, żeby
      złagodzić pieczenie, ale to nie uleczy grzybicy niestety.
    • misia_kasia Re: swedzi i piecze 18.04.04, 15:37
      Witam!!
      Ja miałam jakiś czas temu podobne objawy, wyleczyłam sie clotrimazolem.
      Dostępny bez recepty, kosztuje ok 5 zeta. Smarowałam sie kilka dni i miałam
      tesh pare czapków, które tesh użyłam i po mniejwiecej 1 tygodniu mi przeszło.
      pozdrawiam i życze szybkiego powrotu do zdróweczka
      Kasieńka
    • monika.antepowicz Re: swedzi i piecze 19.04.04, 20:16
      wygląda na grzybicę- na razie polecam tantum rosa, a potem do rozważenia
      ewentualnie wizyta u lekarz, by zalecił odpowiednie leczenie- najle[piej dla
      Pani i partnera, aby zapobiec nawrotom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka