Dodaj do ulubionych

wypadanie macicy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 17:57
Czy jest może ktoś na tym forum po operacji wypadania macicy.Otóż
mojej mamie od dłuższego czasu wypada macica i ma skierowanie na
operacje.Bardzo sie o nia martwię,chciałabym się dowiedziec jak
długo dochodzi się do siebie po operacji i czy bywają jakies
komplkacje po tego typu operacjach.Za odpowiedź będę bardzo wdzięczna
Obserwuj wątek
    • elowik Re: wypadanie macicy 05.06.10, 20:47

zapewne pytasz o plastyke,
      moja mama miala taka plastyke i bardzo sie o nia martwilam, bo
      niedlugo przed ta operacja miala wymieniana zastawke w sercu i ja
      bardziej martwilam sie o to, czy serce wytrzyma, ale byla sterowana
      przez kardiologa
      sama plastyka to nie jest niebezpieczny zabieg i mysle, ze mozesz
      byc spokojna, potem szybko dochodzi sie do siebie, ale wazne jest,
      zeby sie nie przeciazac, nie dzwigac, bo szwy puszcza i bedzie to
      samo, co przed operacja
      nie martw sie bedzie dobrze i dyskomfort zycia bedzie doskonaly
      • go-jab Re: wypadanie macicy 05.06.10, 21:24
        chyba "komfort zycia" a nie "dyskomfort" wink a tak wogole to po co sie bawic w
        plastyke - czy histerektomia nie byla by tu lepszym wyjsciem? automatycznie
        zerowe szanse na raka macicy/miesniaki etc... no i nic juz nie wypadnie...
        • elowik Re: wypadanie macicy 05.06.10, 21:52
          przepraszm, mialo byc dyskomfort minie, ale moja corka ciagle mi
          przeszkadza i mysli uciekaja
          sama nie wiem dlaczego nie chca usuwac macicy w przypadku zdrowego
          organu, a wiadomo, ze juz nie dziala i nie bedzie potrzebny(w
          przypadku mojej mamy tak bylo)
          • Gość: alala Re: wypadanie macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 14:52
            A to nie chodzi czasem o obniżenie ścian pochwy a nie macicę (raczej napewno).
            Plastyka jest ok. Moja Mama miała to i nie ma skutków ubocznych oprócz tego że
            zbyt wąsko ją zszyli i współżyć to raczej nie będzie mogła (ale ma 70 lat, więc
            sobie to daruje wink
            • Gość: helena541 do alala Re: wypadanie macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 15:28
              Moja mama ma 81 lat i nie chodzi w jej przypadku o plastyke tylko o
              operację usunięcia macicy,tak przynajmiej mówił lekarz,że bez
              usunięcia macicy się nie obędzie,chciałam zapytac czy pani mama też
              miała taka operację i jak to długo trwa operacja,jak długo dochodzi
              sie po niej ,ma mie narkozę,pani mama też miala to robione na
              narkozę.Boję się o nią,szczególnie ,że jest w takim wieku.Jeśli to
              możliwe bardzo proszę o odpowiedź.
              • spicy_orange Re: wypadanie macicy 22.06.10, 21:03
                moja mama w wieku 50+ miała operację usunięcia macicy. W jej przypadku trwało
                kilka godzin bo niestety serce nie wytrzymało i była reanimowana Na szczęście
                udało się przywrócić tętno. Potem jeszcze lekarz zdecydował się na wycięcie
                jajników, "na wszelki wypadek" bo mama ma minimalne szanse na przeżycie kolejnej
                narkozy (problemy kardiologiczne). Mama obecnie czuje się nieźle (jest 7 lat po
                tamtej operacji), dochodziła do siebie dość długo,ale to chyba kwestia
                indywidualna. Lekarz na pewno będzie miał na uwadze wiek Pani mamy i przed
                operacją zleci dodatkowe badania, jeśli takowych nie było do tej pory. Natomiast
                już po samej operacji ważne jest, żeby sobie bezwzględnie wziąć do serca zakaz
                dźwigania, unikać gwałtownych ruchów, wszelkich potknięć i przewróceń bo to może
                źle wpłynąć na gojenie się rany. Moja mama oczywiście jak tylko poczuła się
                lepiej od razu wróciła do starego trybu życia i efekt jest taki że teraz czasem
                skarży się na nieprzyjemne "ciągnięcie w jamie brzusznej. Jeśli pani mama ma
                ponad 80 lat, to rana może się wolniej goić, no i nie wiem jak u niej ze
                sprawnością ogólną? Moi dziadkowie mają ponad 85 lat i poruszają się bez lasek o
                własnych siłach, ale i tak często zdarza się im przewrócić nawet na prostej
                drodze lub wpaść na meble (zaburzenia równowagi, widzenia), dlatego na mamę
                trzeba będzie mieć dyskretnie oko, żeby sobie krzywdy nie zrobiła i żeby rana
                miała szanse się ładnie i bez komplikacji zagoić.

Pozdrawiam i życzę mamie szybkiego powrotu do zdrowia
          • babe007 Re: wypadanie macicy 07.06.10, 15:04
            Usunięcie macicy może skutkować późniejszym opuszczaniem się
            pęcherza, co równiez jest uciążliwe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka