Dodaj do ulubionych

prolaktyna-wyniki

11.03.04, 11:34
Witam. Robiłam prolaktynę: Najpierw pobrali mi krew, potem wzięłam tabletkę
Metoclopramidum i za godzinę znów pobrali mi krew. Wyniki są następujące:
przed tabletką 17,46ng/ml ( norma to 5,00-35,00) a po leku 361,00 ng/ml ( tu
nie było podanej normy). Bardzo proszę o interpretację czy to źle czy dobrze.
Ja nie mam pojęcia. A mój problem polega na tym, że ostatnio miesiączkę miałam
28.01. Wczoraj robiłam też HCG i wyszło ɚ,0mlU/ml, co oznacza, że w ciąży nie
jestem. Czy ta prolaktyna ma jakieś znaczenie w tym? Pozdrawiam. Aska
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 12:53
      PRL najlepsza do zajścia w ciążę jest w okolicach 11
      po MTC nie powinna wzrosnąć 2-5 razy
      u ciebie wzrosła o ok 20 razy,już przekroczenie o 10 normy świadczyć moze o
      hiperprolaktynemii czynnościowej
      podwyższona PRL moze działać na tz pik LH który jeśli jest zbyt mały nie
      dojdzie do owulacji,PRL moze też zmniejszyć wydzielanie progesteronu-czyli do
      niewydolności ciałka żółtego co uniemożliwia zagnieżdzenie zarodka.
      lekarz pewnie zapisze ci coś na obniżenie PRL,ale nie martw się to sie w miarę
      szybko zbija i jeśli nie ma innych problemów mozna szybko zajść w ciążę
      powodzenia
      • aska_222 Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 13:06
        Dziekuję bardzo za odpowiedz i wsparcie. Mam jeszcze pytanie. Ostatnio prawie
        codziennie boli mnie głowa i mam trochę zachwianą równowagę. Czy to może mieć
        coś wspólnego z tą prolaktyną?
      • magda010 Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 13:08
        Jak ja badalam prolaktyne, to nie robili mi powtornego badania po tabletce.
        Tylko raz pobrano mi krew. Czy to znaczy, ze wyniki sa niemiarodajne? Ja tez
        mam problemy z cyklem, trwa on 70 dni i byc moze nie ma owulacji, to wszystko
        po odstawieniu tabletek. Boje sie, ze to prolaktyna
        • aska_222 Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 13:16
          Ja już z przerwami leczę się 7 lat. Pierwszy raz robiłam takie badanie. Zawsze
          robiłam bez tabletki i też to różnie wychodziły wyniki. Jednak przeważnie brałam
          coś na wywołanie miesiączki i regulowanie. Raz tylko brałam Bromergon na zbicie
          prolaktyny, ale ciągle mam problemy. Byłam już u wielu lekarzy. Nie wiem. Może
          teraz się wyjaśni, że to za przyczyną prolaktyny. Muszę się wziąć się za
          leczenie poważnie. Myślę, że z tabletką jest lepsze badanie. U mnie przecież
          pierwszy wynik był w normie. Pozdrawiam
          • kiwiczek Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 13:58
            Witaj!!! Ja lecze sie już 3 lata, byłam zdecydowanie powyzej normy,najpierw był
            bromergon a teraz parlodel, teraz się już unormowałam, wiem że prolaktyna
            podskakuje pod wpływem stresu, dlatego jak mogę to uważam czego i Tobie życzę,
            pozdrawiam wiosennie smile
            • magda010 Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 14:09
              Czy objawem wysokiej prolaktyny moze byc lekki wyciek plynu z piersi? Gdy
              bralam pigulki anty, ten wyciek (doslownie kropelka po nacisnieciu piersi)
              wystepowal tylko przed miesiaczka. Teraz jest caly czas, raz z jednej, raz z
              drugiej piersi. No i te cykle bardzo dlugie, pewnie bezowulacyjne, bo objawow
              owulacji nie mam.
              • aska_222 Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 14:28
                Czytałam gdzieś, że to może być objaw podwyższonej prolaktyny. Ja tego nie mam.
                Pozdr
    • aska_222 Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 15:55
      dodacie coś dziewczyny do wątku. Może któraś odpowie na moje pytania. Pozdr
      • magdagie Re: prolaktyna-wyniki 11.03.04, 16:29
        wyciek z piersi płynu przy wysokim poziomie PRL jest normalny, bo wysoki poziom
        jest w czasie karmienia persią, ale nie musi być wycieku z piersi, tak było u
        mnie. Nie chciałabym nikogo przestraszyć, ale u mnie wysoki pozoim PRL był
        wynikiem guza przysadki mózgowej i to on produkował taki poziom PRL. Podawano
        mi tabletki antykoncepcyjne na wywołanie miesiączki i owszem dostałam ale co z
        tego, kiedy po odstawieniu tabletek znowu jej nie mialam. Trzeba na to uważać i
        nie dać się wpuścić w"maliny". Najważniejsze to się nie stresować tylko iść do
        dobrego lekarza.
        PRLrośnie od strsu ale nie tylko, także w czasie snu, w czasie jedzenia,
        podczas wysiłku fizycznego, podczas seksu.
        Pozdrawiam
        Magda
        • aska_222 kolejne pytanie 11.03.04, 16:48
          Co należy zrobić: brać leki na zbicie prolaktyny i równocześnie wywołać
          tabletkami miesiączkę czy tylko zmniejszać prolaktynę a miesiączka sama wystąpi.
          Magdagie jak Ci wykryto guza, miałaś jakieś charakterystyczne objawy., czy
          częste bóle głowy mogą być powodem? Z bólami byłam u internisty, ale powiedział,
          że jak po tabletkach przechodzi, to nic mi nie jest( trochę dziwne, by tak
          często głowa bolała)
          • magdagie Re: kolejne pytanie 11.03.04, 18:02
            W moim przypadku nie było żadnych objawów, oprócz zatrzymania miesiączki, a guz
            był już duży. Objawami moa być bóle głowy ale jak widać na moim przykładzie nie
            muszą. Jak go wykryłam: lekarka zbadała pRL, poziom bardzo wysoki, bo około 600
            (norma do 25) i zrobiłam rezonans magnetyczny i to badanie wykryło guza. Nie
            będę tu wszystkiego opisywać, ale poprostu po tych tabletkach anty to chyba
            nawet krowa by dostała krwawienie, czułam że coś jest nie tak i odstawiłam no i
            klops, okresu nie było, to był dla mnie znak, żeby poszukać dobrego lekarza, bo
            u konowałów leczyłam się ponad rok i nikt nie wykrył tego cholerstwa. Wydaje mi
            się że jak po obniżeniu PRL dostaniesz okres to chyba wszystko w porządku.
            Pozdrówka
            Magda
            • magda010 Re: kolejne pytanie 12.03.04, 09:14
              A czy przy wysokiej prolaktynie nie wystepuje miesiaczka? Bo ja mam miesiaczke,
              ale co 70 dni (po odstawieniu cholernych pigul).
    • aska_222 sprawa rezonansu przysadki 12.03.04, 09:54
      Czy przy takiej prolaktynie powinno się też zrobić to badanie. Czy mam się
      domagać skierowania na to? Czy jest płatne?
      • magdagie Re: sprawa rezonansu przysadki 12.03.04, 10:12
        Skierowanie dostałam od ginekologa, który obejrzał wynik i podejrzewał guza, bo
        przy PRL ważny jest też wynik po tabletce Meto... coś tam - prl powinna ileś
        razy podskoczyć w górę, a jak jest mniej albo więcej to coś nie gra. Ze
        skierowniem trzeba było czekać kilka miesięcy, ale w tym samym miejscu bez
        skierownia, czyli za kaske tego samego dnia, koszt około 600,- zł. Ja przez to
        przeszłam, ale nie umiem doradzić kiedy trzeba się domagac skierowania na
        rezonans. Może to głupio zabrzmi, ale czułam że coś jest nie tak i drążyłam tak
        długo aż znalazła się przyczyna.
        Powodzenia
        Magda
    • aska_22 Re: prolaktyna-pytanie???????????? 13.03.04, 10:12
      Dziewczyny czy bierzecie sam lek na spadek prolaktyny i czekacie na miesiączkę
      czy również coś na wywołanie. Bardzo proszę o informacje. Może pani doktor coś
      odpowie. Pozdrawiam.
    • aska_22 Re: prolaktyna-wyniki 13.03.04, 13:39
      Cześć. Podnoszę do góry. Odezwijcie się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka