Dodaj do ulubionych

Laser na znamiona

IP: *.md4.pl 23.07.10, 15:07
Przez wiele lat miałam na skórze znamiona, niektóre nawet bardzo duże. Jako
nastolatka usunęłam jedno takie znamię u chirurga skalpelem. Przez kilka dni
po zabiegu to miejsce mnie bolało, a teraz mam wielką brzydką bliznę. To
powstrzymało mnie od usunięcia innych szpecących "pieprzyków".

Zdecydowałam się na usunięcie pozostałych znamion tym razem laserowo. Już
jestem po i zdecydowanie polecam wszystkim - wcale nie boli, nie leci z tego
krew,po znamieniu pozostaje tylko płaska dziurka.
Obserwuj wątek
    • Gość: an.i.ka Re: Laser na znamiona IP: *.md4.pl 23.07.10, 15:08
      Oczywiście napisałam to, żeby ostrzec wszystkich przed usuwaniem znamion przy
      pomocy skalpela.
      • sundry Re: Laser na znamiona 23.07.10, 16:03
        Skalpel jest niezbędny czasem, wycięcie laserem chyba uniemożliwia badania
        histopatologiczne.
    • lejdi111 Re: Laser na znamiona 23.07.10, 16:28
      a jakiego typu znamiona można usuwać laserem?
      • Gość: nela Re: Laser na znamiona IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.10, 17:18
        Tego sie nie wie przy dosc duzym pieprzyku. Mojej corce lekarz polecal
        usuniecie laserem pieprzyka na brzuchu, zeby nie bylo blizny. Jednak pzry tak
        duzym pieprzyku potrzebne by bylo kilka zabiegow laserowych (a na to brakowalo
        jej czasu - studia i akurat duzo nauki), wiec w koncu moja corka powiedziala -
        prodze ciac. No i okazalo sie podczas usuwania, ze wiecej pieprzyka roslo w
        srodku ciala niz na zewnatrz, chociaz byl wypukly i przeszkadzal bardzo przy
        zapinaniu spodni na przyklad. Lekarz sie nameczyl przy usuwaniu
        tego "twardego" jak sie wyrazil pieprzyka w srodku ciala i stwierdzil ,ze cale
        szczescie, ze nie poszla na laserowe usuwanie tylko tego co na wierzchu. Mimo,
        ze pieprzyk wygladal na niegrozny, podczas usuwania lekarz zmienil zdanie i
        wyslal wycinki do laboratorium. Okazalo sie, ze wszystko jest w porzadku, a
        blizna jest mala i biala, a pieprzyk byl dosc duzy jak guziczek.
        P.S. Nic ja nie bolalo, chodzila na zmiane opatrunku i super sie zagoilo.
      • Gość: a Re: Laser na znamiona IP: *.md4.pl 23.07.10, 18:00

lejdi111 napisała:

> a jakiego typu znamiona można usuwać laserem?

To musi ocenić lekarz, najlepiej dermatolog lub chirurg. Ja miałam głównie małe
        pieprzyki lekko wystające, ale tych płaskich też się pozbyłam.
        Miałam też 4 większe (ok. 5 mm) i 2 usunięto skalpelem (po jednym ta blizna), a
        2 laserem.
        • Gość: monika Re: Laser na znamiona IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.15, 13:59
          ja jestem bardzo zadowolona miesiąc temu usuwałam laserem w klinice Amaryllis 2 pieprzyki, były duże i odstające, bardzo mi przeszkadzały, zabieg był szybki i bezbolesny a po pieprzykach nie ma śladu, polecam laser smile
    • mazur25a Re: Laser na znamiona 17.08.15, 10:31
      Ja wolę laser od wycinania jest mniej blizn i szybciej rana się goi

www.odyssei.com/forum/index.php?showuser=53024
      • 9agatka Re: Laser na znamiona 17.08.15, 13:24
        Też mi się wydaje, że lepszy jest laser. Nie wiem tylko, jakie są koszty.
      • evee1 Re: Laser na znamiona 19.08.15, 07:45
        Mozna "wolec" laser, ale to wcale nie znaczy, ze jest lepszy. Sposob usuwania pieprzyka powinien ocenic lekarz, bo mimo niewinnego wygladu pieprzyk moze miec komorki melanomy, czyli czerniaka (a te lubia rosnac wglab ciala) i w zaleznosci od badania histopatologicznego konieczne moze byc dalsze leczenie. Laser uniemozliwia badanie histopatologiczne. tutaj gdzie mieszkam nawet nie slyszalam, zeby ktokolwiek usuwal pieprzyki laserem. Moja lekarka wysyla wszystkie wycinki na badania, taka jest procedura. Lepiej miec malutka blizne, ale byc pewnym, ze nawet niewinny pieprzyk jest czysty i nie ma w sobie jakiejs "niespodzianki", ktora moze sie okazac przykra w skutkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka