Dodaj do ulubionych

Wczesna menopauza - leczyc czy lubic?

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.08.10, 13:29
Witam,
mam 43 lata, od dwoch biore leki w zwiazku z wejsciem w menopauze. co zostalo
potwierdzone badaniami hormonalnymi. Niedawno rozmawialam z kolezanka (w
zblizonym wieku) ktora stwierdzila ze tez juz nie miesiaczkuje, ze
konsultowala sie u dwoch lekarzy i obaj stwierdzili ze nie musi brac lekow -
po prostu taka uroda. Moj lekarz twierdzi ze piguly musze brac jeszcze
przynajmniej 10 lat, co spowolni proces starzenia sie i osloni przed
osteoporoza. Kolezanka byla u lekarzy panstwowych, ja chodze prywatnie. I
zaczelam sie zastanawiac czy moj lekarz nie chcial znalezc sobie jelenia na
dobre dziesiec lat? Kto ma racje? Brac czy nie brac leki?
Obserwuj wątek
    • Gość: anabela Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? IP: 77.252.235.* 30.08.10, 15:12
      Spróbuj odstawić HTZ i poobserwuj organizm. Ja nie zażywam żadnych
      hormonów, ani suplementów ziołowych i nie mam żadnych objawów
      menopauzy, dosłownie nic, poza nieregularnym miesiączkowaniem od
      dwóch lat (to akurat mi pasuje). Wcześniej też nic nie brałam. Wiek -
      49. Kiedyś wszystkie kobiety musiały przejść przez menopauzę bez
      wspomagania farmakologicznego i jakoś dawały radę. Ja wychodze z
      założenia, że należy pozwolić naturze robić swoje i dać organizmowi
      szansę. Kilka osób z mojego otoczenia bardzo łagodnie przechodziło
      ten czas, dlatego czasemi mam wrażenie, że to celowa presja
      wywierana przez koncerny farmaceutyczne.
      • Gość: anabel Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? IP: *.broker.com.pl 30.08.10, 16:53
        anabela, masz rację, ze koncerny farmaceutyczne wyzyskują nas
        wszystkich na potęge. Dlatego staram sie propagować powrót do ziół, tak
        jak to nasze babcie i prababki czyniły.
        To cudownie, ze ty akurat przechodzisz to łagodnie i mam nadzieję, że u
        mnie za kilka lat będzie podobnie.
        Niestety gwałtowny spadek hormonów (estrogenów) podczas menopauzy
        rzutuje na czynność ważnych układów: krązenia, nerwowego oraz kostnego
        (szybka utrata znacznej ilości wapnia w kosciach-ryzyko osteoporozy),
        wpływa na stan skóry itp. Dlatego trzeba nam na to zwrócić uwagę.
        Polecam artykuły na temat fitoestrogenów np
        www.przychodnia.pl/ziola/index.php3?s=3&d=22&t=7
    • Gość: gość Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? IP: *.146.247.113.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.08.10, 21:33
      HTZ spowalnia proces starzenia calego organizmu, ziola zmniejszaja
      objawy menopauzy.Ty wybierasz.
    • bardu Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? 31.08.10, 00:49
      Przyjmowałam hormony kilkanaście lat i czułam się fantastycznie. Niestety, w
      końcu musiałam je odstawić i niektóre dolegliwości się pojawiły - uderzenia
      gorąca, nadpotliwość, zmiany nastrojów. Mam nadzieję, że kiedyś miną. Nie
      rozumiem, dlaczego kobiety tak bardzo boją się hormonów? Przecież zapobiegają
      osteoporozie, chorobom serca, eliminują typowe dla menopauzy nieprzyjemne
      dolegliwości. Jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych nie trzeba się ich bać.
      Poza tym - jeśli się je przyjmuje to trzeba odwiedzać ginekologa dwa razy w
      roku. A to może tylko na dobre wyjść. I nawet jeśli coś złego się zaczyna dziać
      to lekarz jest w stanie wychwycić to odpowiednio wcześnie (a choroby się
      zdarzają nawet jeśli hormonów się nie przyjmuje). Oczywiście można próbować
      łykać preparaty sojowe czy ziołowe, ale na mnie one nie działały.
      Możesz jeszcze tutaj poczytać i popytać:
      forum.gazeta.pl/forum/f,50344,Menopauza.html
      • claratrueba leczyć 31.08.10, 10:55
        Za "normalny wiek" dla menopauzy w przypadku kobiety rasy białej, klimatu
        umiarkowanego przyjmuje sie 50 lat. Wcześniejsza niż 45 jest uważana za
        przedczesną i potencjalnie niebezpieczna. Mechanizm jest prosty- producja
        estrogenu zanika wtedy kiedy jeszcze jest wysoki poziom wszystkich innych
        hormonów. Złe samopoczucie jest tylko objawem odczuwalnym nierównowagi.
        Nieodczuwalne czynia spustoszenie w organizmie- choroby układu krążenia,
        osteoporozę, cukrzycę, nowotwory hormonozależne, problemy tarczycowe. Leczenie
        hormonalne jest konieczne do momentu, kiedy inne gruczoły zmniejsza swoja
        producję i nastapi równowaga hormonalna. Niektórym kobietom ziołowe hormony moga
        pomóc- tym, u których poziom innych niz płciowe hormony jest z natury niezbyt
        wysoki. Ale to nie jest duża grupa.
        Powoływanie sie na "babki i prababki" jest nieco smieszne biorąc pod uwagę
        średnią długości życia, częstość ciąż, czas ostatniej ciąży. Lepsze jest
        porownywanie długości życia i stanu zdrowia kobiet w krajach rozwinietych tam,
        gdzie HZT jest norma i tam, gdzie nie- jak w Polsce. Nie wypadamy dobrze.
        • Gość: anabela Re: leczyć IP: 77.252.235.* 31.08.10, 12:51
          "Powoływanie sie na "babki i prababki"
          Jestem przeciwniczką leczenia na siłę i stosowania ton farmaceutyków
          na drobne dolegliwości wyolbrzymiane przez wyżej wspomniane
          koncerny, ale i pisemka kobiece. Menopauza, tak jak i ciąża to nie
          choroba, a stan naturalny. Rozumiem, że nieraz wymyka się spod
          kontroli powodując zbyt duży dyskomfort bądź silne objawy nie
          pozwalające na normalne życie, ale wszyscy tak mają? Z moich
          obserwacji wynika, że nie, co wcześniej zaznaczyłam. Co do badań
          dotyczących stosowania HTZ - tyle opinii, ile zapotrzebowań. Każdy
          znajdzie coś, co będzie potwierdzać jego zdanie. Tu bym się nie
          eksytowała, bo istnieją zarówne głosy "za", jak i "przeciw". Dane
          statystyczne, na które się powołujesz, to zbytnie uproszczenie i
          temat na osobną dyskusję.
          Pzdr.

Przepraszam anabel za bezwiedne użyczenie gościnnego nicka smile
          • Gość: miejska baba Re: leczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 07:44
            Nikt Cię nie zmusza do stosowania HTZ ale nie musisz wciskać swoich poglądów innym. Opowiadanie,
            że ciąża to nie choroba trąci prymitywnym niedouczonym lekarzem. Ciąża to wielki wysiłek dla
            organizmu i jakże często bywa wspomagana farmakologicznie, nie tylko hormonami. Jak człowiekowi
            coś dolega, coś go boli, to sobie stara pomóc, a nagle menopauza powinna być przechodzona
            naturalnie, bo nasze prababki też przechodziły ją naturalnie. Pokazowe zacofanie.
            Tu nie chodzi o dyskomfort ale o zagrożenie życia w przedwczesnej menopauzie.
            • Gość: anabela Re: leczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 13:51
              Widzę, że nie zrozumiałaś,zatem odsyłam do postu Minnie , która poniżej
              bardzo trafnie i zwięźle podsumowała to, co ja chciałam powiedzieć. W kwestii
              ciążowej natomiast wprawiłaś mnie w zdumienie, bo pierwszy raz słyszę, że ciąże
              się leczy. Do tej pory byłam przekonana, że jeśli - to patologie. W sytuacji,
              gdy nagminnie w drugim dniu ciąży idzie się na 9-miesięczne zwolnienie, to jakoś
              mnie twoja wypowiedź nie dziwi.

W niektórych krajach ciąże prowadzą położne, które kierują do lekarza w
              przypadku nieprawidłowości lub podejrzeń.Jak myślisz, dlaczego?
    • Gość: Jagosc Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? IP: 188.33.177.* 31.08.10, 13:01
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Moj lekarz tez powiedzial ze okolice 50 to
      wiek ok na menopauze ale 40 to za wczesnie. W dodatku mialam bardzo dokuczliwe
      objawy uderzenia goraca, zmiany nastroju, niepokoj, stany depresyjne. Mialam
      nadzieje ze jeszcze zalapie sie na ciaze a tu okazalo sie ze minelam mete sad
      Poniewaz teraz czuje sie calkiem niezle pozostane przy mojej kuracji a kolezance
      podpowiem ziola.
      pozdrawiam
      • Gość: wiejska baba tylko plasterki !!!!HTZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 15:59
        to nie jest leczenie tylko pomoc organizmowi, nie radzę nie brac...
        starzeje sie czlowiek z prędkoscia swiatla... moze plasterki a nie
        tabsy?
    • Gość: miejska baba ;) Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 07:32
      Ja bym tych leków nie odstawiała, zmniejszają one bardzo zagrożenie zawałem, który jest jedną z
      pierwszych przyczyn przedwczesnej śmierci kobiet w okresie klimakterium. Nie ma przymusu brania
      HTZ, i żaden lekarz na pewno nie liczył na 10 letni zarobek na Tobie, zawsze możesz lekarza zmienić
      (oby na lepsze). Powinnaś obserwować swoje samopoczucie, jeśli będziesz się czuła fizycznie i
      psychicznie lepiej i nie będziesz miała żadnych dolegliwości (typu kilkudniowe migreny, skłonność do
      żylaków, rosnąca waga) to nie wiem czemu organizmowi nie pomóc.
      Może rzeczywiście plasterki a nie tabletki, bo wątroba mniej obciążona.
      • minniemouse Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? 04.09.10, 22:15
        Kto ma racje? Brac czy nie brac leki?

Od razu widac ze niekorzy o menopauzie - a dokladnie o okresie przed menopauza bo sama menopauza trwa mniej wiecej rok, i zwykle okres gdzie doswiadcza sie nieprzyjemnych objawow to jest ten przed- czyli premenopauza
        -
        wypowiadaja sie co jej nie przechodza, lub dopiero zaczynaja, lub przechodza ledwo -ledwo.

HTZ powinien brac ten kto jej potrzebuje, czyli ten kto ma jej objawy tak dokuczliwe ze przeszkadzaja w normalnym funkncjonowaniu. przy okazji HTZ pomaga tez na osteoporoze ( ale nie bierze sie jej tylko dlatego, na to sa inne leki).

HTZ ma tez skutki uboczne- rak piersi, na przyklad.
        Wiec nalezy dobrze sie zastanowic w jakim stopniu PREmenopauza nam powoduje dyskomfort, i jesli do tego stopnia ze przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu, czyli benefit terapii przewzysza skutki uboczne, to mozna sie zdecydowac na nia.

Minnie
        • Gość: anabela Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 13:41
          Zgadzam się jak najbardziej z Twoim podsumowaniem.
        • kol.3 Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? 12.09.10, 18:01
          Od razu widać, że mylisz menopauzę z klimakterium. Od razu widać, że uważasz, że hormony stosuje się dla polepszenia samopoczucia w okresie klimakterium. Hormony przyjmuje się leczniczo, o czym było w postach powyżej.
          W Polsce panuje histeria jeśli chodzi o przyjmowanie hormonów.
          Dużo się mówi o zmowie koncernów farmaceutycznych które reklamują hormony żeby sobie nabijać kiesę itp. itp. Każdemu pozostawiam to do własnej oceny, nikt hormonów silą do gardła nie wciska.
          Natomiast to, że reklamuje się środki roślinne " bezpieczne zastępujące hormony" które mają pomóc przy klimakterium, a w rzeczywistości stanowią placebo, ale kosztują tyle samo co hormony i tak samo nabijają kiesę producentom, to już inna sprawa.
          • minniemouse Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? 12.09.10, 22:06
            Natomiast to, że reklamuje się środki roślinne " bezpieczne zastępujące hormony" które mają pomóc przy klimakterium, a w rzeczywistości stanowią placebo, ale kosztują tyle samo co hormony i tak samo nabijają kiesę producentom, to już inna sprawa.

No, takie zupelnie placebo to to nie jest,
            zalezy co sie bierze i w jakim stezeniu.
            Czerwona koniczyna, na przyklad, dziala, Maca dziala, bo sama wyprobowalam te preparaty na sobie wiec moge cos powiedziec o ich dzialaniu.

Tyle ze ich dzialanie nie jest takie silne jak dzialanie prawdziwych hormonow, to nie ulega watpliwosci. Bo bralam takze estrogen i progesteron i w tej dziedzinie takze moge cos powiedziec.

Niestety, niekiedy nie ma sie wyboru, szczegolnie w przypadku kiedy bardzo szybko dostaje sie cyst i/albo torbieli w piersiach od hormonow.
            Wtedy, jesli mozna to zastapic preparatami ziolowymi to czemu nie, nawet jesli ich dzialanie jest mniej skuteczne.

Minnie
            • bardu Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? 13.09.10, 01:08
              A ja torbiele w piersi miałam zanim zaczęłam przyjmować hormony i zniknęły w trakcie kuracji. Tak więc zmiany pojawiają się niekoniecznie z powodu przyjmowania hormonów. Oczywiście regularnie robiłam badania (zresztą dalej się badam, chociaż hormonów już nie przyjmuję).
              • minniemouse Re: Wczesna menopauza - leczyc czy lubic? 14.09.10, 04:43
                Tak więc zmiany pojawiają się niekoniecznie z powodu przyjmowania hormonów

ale absolutnie moga od hormonow, i one zwiekszaja ryzyko.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka