Dodaj do ulubionych

low-grade squamous intraepithelial lesion?????

29.03.04, 20:56
to co powiedzial mi doktor amerykanski. co to znaczy po polsku? wirus hpv?
czy to jest w miare czeste?
prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • trewka Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 29.03.04, 20:57
      zapomnialam powiedziec ze to byl wynik pap smear smile taka zdenerwowana jestem...
    • trewka Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 30.03.04, 00:23
      HELP!!!!!!!!!!
    • trewka Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 05.04.04, 17:26
      co to jest CIN1?
    • kalinosia Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 05.04.04, 21:22
      CIN1 to stopień dysplazji szyjki macicy (od CINI do CINIII). CINI to dysplazja
      małego stopnia. Ogólnie dysplazja uważana jest za stan przedrakowy, dlatego nie
      możesz tego zlekceważyć! Być może będziesz musiała mieć konizację szyjki, ale
      wsyztsko zależy od lekarzy i innych badań -pzdr-aga
    • monika.antepowicz Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 06.04.04, 11:10
      SIL o małym stopniu to najczęśnciej zmiany w szyjce odpowiadające cin 1- cvzyli
      niewielkiej dyspoalzji lub zakażebnniu wiruswnm hpv=- niektóre typy tego wirusa
      nmogą powodować wzrost ryzyka rakazyjki- stąd konieczność powtórzenia badania z
      pól roku bądź typowania wirusa(czy jest to tyup onkogenny) Według papanicolau
      odpowiada to grupie III a. Jeśli wynik powtórzy sue- należy roz2wazyyć pobranie
      wycinków. Obewcnie jako badanie uzupoełniające diagnostykę powinno się wykonać
      kolposkopię
      • trewka Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 06.04.04, 20:04
        dziekuje pani doktor i kalinosi
        no wlasnie musze isc na koloskopie, doktorka mowila zebym wziela ibuprofen
        przed tym, czy to boli? podobno cos tam skrobia czy wycinaja.....no i po cos
        ten ibuprofen musi byc... czy ktos ma jakies doswiadczenia? nie wiem tez jak
        ona mi to sprawdzi czy mam wirusa czy dysplazje "normalna"... bo przeciez to ze
        mam cin1 nie oznacza hpv prawda?? pamietam ze cos o tym wspominala ale nie
        zrozumialam bo bylam za bardzo w szoku ze rak i umre i wogole smile
        czekam dziewczyny prosze pomozcie
        • kalinosia Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 06.04.04, 22:13
          Hej, dziwne, ze lekarz kazał Ci wziąc proszek p/bólowy do zwykłego badania
          kolposkopowego. Samo badanie kolposkopowe nic nie boli. To po prostu oglądanie
          szyjki przez taki mikroskop (kolposkop) w bardzo dużym powiększeniu (wczesniej
          zakłada się wziernik, jak do zwykłego badania ginekologicznego). Wszystko widać
          na monitorze i można dokładnie stwierdzić co się tam dzieje. Można wykryć
          rownież HPV (poprzez próbę octową, ale to też nic nie boli, troszkę szczypie).
          Ale może lekarz chce Ci pobrać odrazu po kontrolą kolposkopu jakiś wycinek? Ja
          tak miałam właśnie i też lekarz powiedział, ze moge na wszelki wypadek wziąc
          doodbytniczo coś p/bólowego. Troszkę bolało, ale do wytrzymania smile.3maj się-aga
    • trewka Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 07.04.04, 21:03
      dzieki kalinosia
      najbardziej mnie denerwuje ze nie wiem co sie dzieje jak mi tu po hamerykansku
      mowia, jakby mi ktos powiedzial "nadzerka" to bym sie juz nie bala tak, bo
      slyszalam to przez lata wiem ze to jest czeste a tak mi tu mowia ze przedrakowe
      stany i rzucaja haslami ktore brzmia jak rak hehe. mam nadzieje ze nie mam tego
      hpv, jesli jest podejrzenie to nie znaczy ze pewnie jest co? wiem ze ma mi to
      robic z octem napewno hm.....
      • kalinosia Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 07.04.04, 21:11
        hej, trewka, ale nadżerka i dysplazja to zupelnie co innego! Z tego co piszesz,
        masz dysplazje malego stopnia, a nie nadżerkę
        • trewka Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 07.04.04, 21:18
          sorry za glupie pytanie ale ktore jest gorsze? czy roznica jest duza?
          • kalinosia Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 07.04.04, 21:23
            dysplazja jest poważniejszą chorobą
    • monika.antepowicz Re: low-grade squamous intraepithelial lesion???? 09.04.04, 13:07
      nie zawsze skrobią czy pobierająb wycinki, czasem po prostu tylkoogłądają w
      powiększeniu i oświetleniu
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka