Dodaj do ulubionych

dziwne nocne bóle serca - help

05.10.10, 03:44
Miewałam już coś podobnego wcześniej, ale nigdy w takim natężeniu.
Zaczęło się wczoraj ok. 2 w nocy i trwało ok. 3 godzin.
Miałam poczucie, że się duszę - kilka razy budziłam się z krzykiem, przerażona, że nie będę w stanie złapać powietrza albo że zaraz dostanę zawału i trafi mnie szlag. Drętwiały mi obie lewe kończyny, do tego dochodził uporczywy ból z lewej strony; nie wiem, czy to serce (ok.5-7 cm nad brodawką),w okolicach pachy i z dołu, jakby pod żebrami.Serce waliło mi jak młotem, czułam jego pulsowanie również w lewej ręce.
Spocona jak mysz próbowałam się uspokoić, racjonalnie wszystko wytłumaczyć, ale ni hu hu.
W ostatnich kilku tygodniach mogłam mieć kilka stresujących sytuacji, ale nie było niczego, co usprawiedliwiałoby taki stan tej akurat nocy.
Czy któraś z Was przeżyła coś takiego? Nadaje się toto do lekarza, czy uznać to za histerię kobiety niemającej większych problemów i zapomnieć?
A, dodam tylko, że ok.2 lata temu po podobnym, choć nie tak ostrym "ataku" miałam robione ekg i nic nie wykazało. Może takie badania nie znajdują zastosowania przy takich anomaliach jak moja?
Dziękuję z góry, pozdrawiam
PwP
Obserwuj wątek
    • majenkir Nerwica? N/T 05.10.10, 04:11

• pudelek09 Re: Nerwica? N/T 05.10.10, 08:38
        Ja bym to powiazala ze stresem,moze cos >trawilas<stresowego,ale jakby sie poworzylo to poszlabym do lekarza a on zdecydowalby co dalej
    • karambol45 Re: dziwne nocne bóle serca - help 05.10.10, 09:05
      idź do lekarza tutaj nikt diagnozy nie postawi
      moim zdaniem może to być neuralgia , zmiany wynikające ze zmian w kręgosłupie
    • lolinka2 Re: dziwne nocne bóle serca - help 05.10.10, 09:08
      jakiś turnusik terapeutyczny w oddziale nerwic?? mógłby pomóc.

jeśli boli konkretnie serce, bardziej początkowo przypomina to zgagę - charakterystyczne pieczenie za mostkiem, potem rozlany ból z uczuciem ucisku (jakby ci słoń nadepnął na klatkę centralnie). Do tego stopnia jest to mylące, że sporo kobiet z zawałem leczy się.... zobojętniaczami kwasów żołądkowych smile i potem się dowiadują, co przeszły.

To przerażenie etc. sugerowałoby nerwicę.
      • panna.w.paski Re: dziwne nocne bóle serca - help 05.10.10, 11:58
        Dzięki za wskazówki, dziewczyny.

Lolinka, na szczęście żadnej zgagi i słoniowego stąpnięcia nie było.To była panika, że za chwilę przeżyję zawał, że łupnie mnie raz a dobrze i siedziałam jak na szpilkach czekając na decydujące uderzenie. Zastanawiam się skąd nerwica, bo kurczę...męża, dzieci i pracy nie mam, więc jakby 0 powodów do stresu wink no, może poza magisterką do napisania. Zawsze wydawało mi się, że jakiś konkretny, traumatyczny powód czegoś takiego musi być.
        Z Waszych doświadczeń - leczy się to farmakologicznie czy jakąś terapią? I do jakiego lekarza się zwrócić?
        • pudelek09 Re: dziwne nocne bóle serca - help 05.10.10, 13:32
          idz do rodzinnego lekarza-internista a on zdecyduje jakie ewentualnie badania nakezy zrobic i skieruje Cie do kardiologa czy innego.Moze przepisze jakies >leekie<uspokajace tabletki,moze pij chociaz melise narazie?
          A moze rzeczywiscie jak ktos pisal wczesniej to od kregoslupa.Ja mialam podobnie,nawet niedawno,ale nie az tak mocno jak Ty opislalas.Niestety problemy z kregoslupem mam od dawna,a i stresu mnostwo i lekarz jednoznacznie nie stwierdzil.
          • emilatys Re: dziwne nocne bóle serca - help 05.10.10, 13:37
            Piszesz prace magisterską - to jest powód do stresu. Nerwicę leczy się terapią - to z mojego doświadczenia.
        • lolinka2 Re: dziwne nocne bóle serca - help 05.10.10, 13:55
          najpierw internista - ekg, hormony, morfologia
          potem ortopeda - nie zaszkodzi smile
          jeśli te możliwości zostaną wykluczone, to na początek DOBRY psychoterapeuta (ale terapeuta, a nie byle psycholog), który pomoże ci usprawnić pewne rzeczy, vel (zależnie od podejścia) rozwiązać pewne konflikty wewnętrzne, z których te objawy się biorą. Jeśli dobry terapeuta zobaczy fachowym okiem, że potrzebujesz farmakoterapii, powie ci, żebyś poszła do psychiatry.
    • ihanelma Re: dziwne nocne bóle serca - help 05.10.10, 13:49
      Nerwica nerwicą (też się leczy), ale kardiolog nie gryzie. Może porządne ekg wysiłkowe?
    • marghe_72 Re: dziwne nocne bóle serca - help 05.10.10, 13:51
      Mnie To wyglada na atak paniki / lęku.
      Warto się przejść do lekarza, on pokieruje Cię dalej.
      Sama cierpię na nerwicę lękową - pomagają proszki (od psychiatry) plus terapi
      Powodzenia
      • panna.w.paski Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 04:24
        Dziękuję za rady, zastosuję się i mam nadzieję, że pomoże smile
        Przypomniałam sobie, że 3 tyg. temu spotkałam się z byłym chłopakiem, (jestem w szczęśliwym związku teraz, od 1,5 roku mieliśmy ze sobą b.sporadyczny kontakt) i od tego momentu zaczęłam mieć huśtawkę emocjonalną, aż zdecydowałam się na zupełne zerwanie kontaktów, bo czułam się paskudnie rozchwiana, tak jak podczas naszego burzliwego związku.
        Kurczę, może to przez to spotkanie i definitywne odcięcie takie nocne przygody?
        A jeśli tak, to czy jest szansa, że takie akcje się nie powtórzą (na zasadzie zamkniętego rozdziału), czy jednak nieprzepracowane historie odzywają się w różnej postaci nawet po długim czasie?
      • julek_i_ja Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 10:23
        Dokładnie, to wygląda na 99% na atak paniki.
        Sama przez to przechodziłam, nie tylko w nocy, ale i w dzień. Daje objawy zawału, więc wylądowałam parę razy w szpitalu. Badania oczywiście wykazały, że nic mi nie jest.
        Zwykły długotrwały stres jest w stanie dawać tak popalić. Jeśli się obawiasz, zrób jeszcze raz badania, ale jest duża szansa, że problem leży na tle nerwowym.
        Leczy się zależnie od stopnia zaawansowania - od łagodnych środków uspokajających do antydepresantów (pomagają na stany lękowe). Z własnego doświadczenia wiem, że picie kawy i mocnej herbaty może wywołać/nasilić taki atak; podczas samego ataku mi pomagało spowolnienie oddechu (wtedy siłą rzeczy serce też się uspokajało) i odwrócenie uwagi, zajęcie się czymś. No i jeśli lekarz potwierdzi diagnozę to coś na uspokojenie lub wyeliminowanie czynnika stresującego. Trzymaj się, będzie dobrze
    • klubgogo Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 09:10
      Mój małżonek ostatnio mial taki atak. Internista wskazał, iż mogą to byc początki problemów z zastawkami... zlecił echo serca (wykazuje więcej niż ekg) i wizytę u kardiologa.
      Pamiętaj, że to serce...
      • verdana Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 09:52
        Nerwicę mozna sobie zdiagnozować po wykluczeniu innych problemow. Ja bym absolutnie tego nie lekcewazyła. Zacznij od zwyklego EKG, można iść bez skierowania, tylko wtedy zapłacić trzeba. I zrobilabym to EKG już, nie czekajac na kolejny atak.
        • fogito Re:Niedobory magnezu, potasu? 06.10.10, 10:35
          Też tak miałam. Wylądowałam u kardiologa. Zrobiono badania pierwiastków i echo serca (USG), bo EKG to mało co pokazuje. I wyszło, że mam duże niedobory Magnezu, Potasu i witaminy D3. Generalnie przy takich niedoborach mogłam mieć zawał w każdej chwili. Odkąd biorą magnez i potas regularnie to problem zniknął. Oczywiście niedobór pierwiastków może mieć różne przyczyny - zła dieta, stres itp. U mnie objawy nasiliły się po wypadku, z powodu stresu wypłukał się magnez, a moja szybka przemiana materii nie pomagała odbudowac niedobory.
          Proponuję wizytę u kardiologa. U mnie internista stwierdził, że mam wyniki w normie, ale jednak kardiolog się zaniepokoił dolnymi granicami i wyprowadził mnie z tego.
          Tak więc spokój i uzupełnienie magnezu powinny pomóc.
    • vivaluna Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 17:07
      Tak, miewam i w nocy i w dzień. Miewałam już jako nastolatka co było przyczyną częstych wizyt u kardiologa, badano mi również tarczycę. Wszystkie badania wychodziły zawsze ok. wyszło więc, że jestem nerwusem. Oprócz bólu-takiego jakby skurczu miewam uczucie jakby arytmii-serce bije nieregularnie-zwalnia, potem nagle przyspiesza. Mam odczucie, że się duszę i umieram, strasznie się pocę tzw. zimny pot i blednę. Zauważyłam, że sprawę pogłębia nie tylko stres ale także picie zbyt mocnej kawy (np. z ekspresu) więc piję tylko lurę rozpuszczalną i regularnie przyjmuję "dobry" magnez. W razie "ataku" pomaga powolne, głębokie oddychanie i skupianie się na czymś innym np. elementach krajobrazu. Jak byłam na studiach to przed trudnymi egzaminami czasami musiałam brać środki uspakajające (przepisane przez lekarza). Przez lata miałam też bardzo stresującą pracę co spowodowało nasilenie ataków i pojawienie się nowych symptomów - drętwienie rąk, bóle palców, bóle głowy, problemy ze wzrokiem (muszki), trudności w przełykaniu. Musiałam zrezygnować z pracy i wysokiego stanowiska, teraz jestem bez pracy co z kolei także jest powodem stresu no i ataki wracają-najczęściej w nocy.
      Trzeba jednak bardzo uważać bo z tego co mówił mi kardiolog to bardzo podobne objawy są przy wypadaniu zastawek co niestety u kobiet częsta przypadłość.
    • katia.seitz Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 17:15
      Przejdź się do kardiologa, poproś rodzinnego o skierowanie na podstawowe badania (morfologia, może hormony tarczycy). Ale wygląda to na nerwicę, tak jak ci napisano; miałam baardzo podobne objawy pewnej stresującej jesieni, kiedy kończyłam jedne studia, rzucałam drugie, zaczynałam trzecie i byłam mocno przepracowana i zestresowana. Tak więc: spokój przede wszystkim wink
      • panna.w.paski Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 17:24
        Wniosek: najlepiej w ogóle nie zaczynać tych studiów, bo albo magisterkę trzeba napisać, albo je rzucić w cholerę, obie opcje stresujące ;]
        Cieszę się, że nie tylko ja tak mam, choć przeraża mnie trochę, jak to będzie gdy nadejdą prawdziwe życiowe problemy i stresy. Może do tego czasu się wyrobię.
        Do lekarza idę po weekendzie, dziękuję Wam bardzo za pomoc i brak opieprzu wink
        • fogito Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 19:02
          Będzie dobrze tylko regularnie przyjmuj magnez. Ja biorę taki co się rozgryza - magnez 500 czy jakoś tak (bez recepty) Jest taniutki i bez dodatków i zalecony przez kardiologa. Od kardiologa powinnaś jeszcze dostać potas, który spowalnia akcję serca. Ja jak biorę regularnie suplementy, to nie ma problemu z atakami paniki i arytmią serca, ale czasami mi się nie chce pamiętać i w efekcie od razu serce przyspiesza. I też jestem nerwus, wysoki i szczupły. I wiem, ze nocne akcje to nic przyjemnego. Miałam kiedyś taki atak w samolocie lecąc sama z dzieckiem. Myślałam, że to już koniec uncertain Wydawałoby się, że niedobory pierwiastków to banalna sprawa, ale mogą prowadzić do poważnych problemów. W każdym razie pij wodę mineralną z dużą zawartością magnezu i nie stresuj się tak studiami. Póki nie masz dziecka to życie może być relaksem wink
    • hawela Re: dziwne nocne bóle serca - help 06.10.10, 19:26
      a neuralgia międzyżebrowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka