Dodaj do ulubionych

torbiel endometrialna

05.10.10, 11:39
Witam. W maju tego roku ginekolog wykrył u mnie torbiel endometrialną na lewym jajniku. Na początku była mała 4,5x4 cm. Lekarz wypisał mi leki twierdząc, że mogą mi nie pomóc a jeżeli torbiel będzie się powiększać musimy pomyśleć o operacji. Od tego czasu torbiel powiększyła się do rozmiarów 6x6 cm i lekarz stwierdził, że nie ma co zwlekać tylko operować. Powiedział jednak że skłaniałby się do zwykłej operacji a nie laporoskopowej ponieważ musi zobaczyć w jakim stanie jest jajnik. Obawia się, że będzie trzeba go również wyciąć. Któraś z Was miała zwykłą operację torbieli? Jak długo dochodzi się do siebie? Dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • nunia01 Re: torbiel endometrialna 05.10.10, 12:33
      Miałam mieć laparoskopię, a kończyło się laparotomią - czyli zwykłym cięciem (takim jak przy cesarce). Zazwyczaj następnego dnia po operacji (chociaż zdarza się, że wcześniej). Wtedy też zaczynasz chodzić - najpierw do łazienkismile. Ważne, żeby sporo chodzić - nie robią się zrosty ponoć. Ale lepiej chodzić krótko, a często niż przez dłuższy czas.
      Ludzie różnie dochodzą do siebie. Mi po pierwszej operacji najgorzej szło przetransportowanie się z pozycji leżącej do siedzącej, samo chodzenie, mycie, schylanie, siadanie czy kucanie problemem nie było. Ze szpitala wychodzisz po kilku dniach po operacji. Ja akurat wychodziłam po 6 i po 7, ale wychodzi się nawet po 4 dniach.
      Chyba standardowe jest miesięczne zwolnienie. No i oczywiście zalecenie oszczędzającego trybu życia - szczególnie nie dźwigamy. Z dźwiganiem w ogóle dobrze uważać nawet do 6 miesięcy, bo można zaliczyć przepuklinę. Tak, że ćwiczenia zaczynamy od ćwiczeń inercyjnych a nie brzuszkówsmile Po 7 - 10 dniach zdejmują szwy. Ja mam cięcie pierwsze zrobione idealnie, niziutko i akurat w naturalnym zgięciu ciała - nic nie widać.
      Ja dochodziłam do siebie naprawdę dobrze i za pierwszym razem wróciłam do pracy po miesiącu. Za drugim razem też po miesiącu byłam na chodzie, ale to już zupełnie inna historia.
      Do laparotomii mogą Ci proponować znieczulenie nie ogólne, a w kręgosłup. Spotkałam się z opinią, że tak jest lepiej, bo lekarze są delikatniejsi i lepiej się goi. Ja byłam operowana w ogólnym i było w porządku.
      Generalnie przygotuj się na kilka średnio przyjemnych dni - problemy ze wstaniem, problemy z wypróżnieniem. Ale to naprawdę szybko mija. Jak będziesz miała pozytywne nastawienie, to będzie Ci łatwiej.
      • lato30 Re: torbiel endometrialna 06.10.10, 09:50
        Dzięki Niunia, że się ze mną podzieliłaś własnymi przeżyciami. Ja jestem nastawiona pozytywnie (haha myślę nawet sobie, że się nie denerwuje, ale to nie prawda). Gorzej z tym miesięcznym zwolnieniem, bo planowałam po 10 dniach wrócić do pracy...Takie mam pozytywne nastawienie haha No pożyjemy zobaczymy, w każdym bądź razie za dwa tyg będę miała operacje i myślę, że będzie OK.
        • nunia01 Re: torbiel endometrialna 06.10.10, 18:59
          Ja za pierwszym razem byłam śmiertelnie przerażona i nie do końca jasno myślałamsmile Ale nie ma się czego bać.
          O zwolnieniu pogadaj z lekarzami, ale 10 dni to chyba za mało. Zależy jeszcze jaka praca. Może mogłabyś pracować w domu? Ale nie ma co się nastawiać - zobaczysz w jakiej będziesz formie.

Około 2 - 3 tygodni po zabiegu rozpuszczają się ponoć szwy wewnętrzne. Ja się wtedy wybrałam samodzielnie w powrotną drogę z badań. Po wycieczce tramwajem miałam wszystkiego dosyć.

Warto zachować spokój przy podpisywaniu zgody na operację - podpowiem nie na wszystko musisz się zgodzić. Warto porozmawiać z lekarzem o obawach czy wątpliwościach jeśli jakieś masz.

Warto chyba też dowiedzieć się jak wygląda przygotowanie do operacji, bo miałam okazję zaobserwować, że w różnych szpitalach jest różnie, a po co masz się czuć zaskoczona. Może być lewatywa, a mogą być też środki przeczyszczające. Ja np. do drugiej operacji przygotowywałam się sama w domu i na oddział mnie przyjęli może z godzinę przed operacją. Dla mnie akurat to rozwiązanie było b. dobre.

Będzie ok!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka