Dodaj do ulubionych

prolaktyna - tsh

13.10.10, 22:13
Czy wysoki poziom prolaktyny 700 a czasami 1000 i TSH bliski 4 moze być przyczyną zawrotów głowy,mdłości i silnego zmęczenia,światłowstrętu,?
Od roku jestem diagnozowana nerologicznie.Pierwsze podjerzenie było SM,ale TK głowy,punkcja,MRI głowy kilka razy,doppler tętnic szyjnych,RTG odcinka szyjnego kręgosłupa,bad.laryngologiczne-próba błednikowa.Wszystkie te badania wyszly DOBRZE.Jedyne do czego moznabyło się przyczepić to do badania wywołanych potencjałów wzrokowych-w którym pojawiły się zaburzenia na drogach wzokowych,ale przy kolejnych powtorkach tego badania te zaburzenia mijały.Zostały mi w końcu zbadane hormony i okazało się ze własnie TSH jest za wysokie( jak na moj wiek) i PRL.
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Re: prolaktyna - tsh 13.10.10, 22:39
      Zmęczenie charakterystyczne jest dla niedoczynności tarczycy. Jak jesteś kobietą w wieku rozrodczym, to powinnaś mieć przy normie 0,27-0,42 TSH do 2, a najlepiej koło 1.

Wysoka prolaktyna może być związana z gruczolakiem przysadki - robili Ci MR pod tym kątem? Wysoka prolaktyna może być też WTÓRNA do niedoczynności tarczycy (jak się dobrze dobierze leki, to po paru miesiącach prolaktyna znacznie spada) - ja bym na Twoim miejscu jednocześnie diagnozowała tarczycę i przysadkę.
      • alltid-norden Re: prolaktyna - tsh 14.10.10, 22:37
        tak,mam 29 lat,a MRI samej przysadki też mi zrobili i jest bez gruczolaka.Dostałam już hormon tarczycy do łykania-Euthyrox, narazie najniższą dawkę 25mg,mam też krople Mastodynon N na obniżenie prolaktyny.Zaczełam już odczuwać mniejsze zmęczenie,ale wiadomo trzeba czasu żeby organizm zaczął funkcjonować jak należy.Oby to tylko hormony,mam nadzieje że jeśli dotąd nie zdiagnozowali SM,to to się nie pojawi,bo wtedy to... wiadomo-nie ma lekarstwa.Za tydzień mija miesiąc od zażywania euthyroxu-mam wtedy zbadać TSH.
    • Gość: Szukaj endo Re: prolaktyna - tsh IP: *.szczecin.mm.pl 14.10.10, 15:40
      Powinnaś mieć już wdrożone leczenie, ja swoją przygodę z tarczycą zaczęłam jak miałam tsh 3,7 (norma do 4,2) i prl mi spadła. Siostra mająca tsh 7,3 miała prl ponad norme, zaczęła leczenie i prl spadło.
      • alltid-norden Re: prolaktyna - tsh 14.10.10, 22:40
        a czy miałyście objawy nerologiczne w związku z wysoką ilością tych hormonów?
        • issey_miyake Re: prolaktyna - tsh 23.10.10, 00:59
          alltid-norden napisała:

> a czy miałyście objawy nerologiczne w związku z wysoką ilością tych hormonów?

rzadko bywają
    • dorisek888 Re: prolaktyna - tsh 17.10.10, 12:15
      Generalnie to TSH i prolaktyna są w ścisłym związku, czyli za wysokie TSH powoduje podwyższoną prolaktynę. Ja mam TSH 4,33 a prolaktynę 20,9. Wzrosła mi dużo w porównaniu kiedy TSH mam w normie. Norma dla młodej kobiety to 1-1,5. Tyle że ja mam zdiagnozowane HAshimoto, ale do tego robi się jeszcze badania na przeciwciała i USG. Ale objawy by się zgadzały.
      • alltid-norden Re: prolaktyna - tsh 17.10.10, 23:49
        Badalam tez przeciwciała przeciwtarczycowe i wyszly dobrze,zrobilam tez USG tarczycy,wyszla w nim jakas zmiana ognoskowa 7mm x 4mm ale nieunaczyniona,bez potrzeby biopcji,tylko do kontrolnego badania.Wielkosc tarczycy PP 52 mm x 12 mm x 14 mm - 4,5 ml; PL 51 mm x 11 mm x 16 mm - 4,7 ml.Wg lek podobno jest troche za mala.
        W zeszlym roku trafiajac latem do szpitala mialam tez oczoplas i problem z rownowaga,nazwali to zepsolem mozdzkowym.Wogole to bylo strasznie,nie moglam normalnie funkcjonowac,z czasem ten stan zlagodnial do akceptowalnej formy z wystepujacymi co jakis czas okresowym ,trwajacym do tygodnia kryzysem, o ktorym pisalam na poczatku wątku.W tym roku te kryzysowe dni pojawily sie na nowo wraz z porą ciepłą.Nie wiem czy pora roku ma jakiś na to wpływ? A czy poped plciowy tez spada przy takich parametrach hormonow?
        • Gość: gość Re: prolaktyna - tsh IP: *.182.106.74.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.10.10, 21:31
          Stosujesz jakieś drastyczne diety, masz upośledzenie wchłaniania z przewodu pokarmowego, nadużywasz alkoholu?
          Co do pory roku to zimno i ciemność zwiększją nieco wydzielanie hormonów tarczycy ale nie sądzę by to mogło dawać taką róznicę w samopoczuciu, to raczej mechanizma adaptacyjny do zmian w otoczeniu powstały w procesie ewolucji.
          • alltid-norden Re: prolaktyna - tsh 20.10.10, 11:43
            Diety nie stosuję,nie ma potrzeby,ale w chwilach kiedy przychodzą kryzysowe dni=zwięszone zawroty głowy,mdłości,mam potrzębę leżenia, wtedy automatycznie chudnę nie mając ochoty na jedzenie.W zeszłym roku miałam też gastroskopie i pobierany wycinek z 12-tnicy żeby sprawdzić wchłanianie i wszystko jest ok.
        • Gość: ??? Re: prolaktyna - tsh IP: *.szczecin.mm.pl 23.10.10, 12:37
          Pojemność u zdrowej kobiety waha się/wacha pomiędzy 18-20ml, a Twoja jest już bardzo mała.
          Masz prawdopodobnie zapalenie tarczycy i już dawno powinnaś mieć wdrożone leczenie hirmonem tarczycy mimo, na pierwszy rzut oka dobrych wyników.
          • alltid-norden Re: prolaktyna - tsh 23.10.10, 16:43
            Wczoraj minął miesiąc jak zażywam najniższą dawkę Euthyrox'u 25- na początek i krople Mastodynon N (na zmniejszenie prolaktyny).Póki co mam już więcej energii ale zawroty głowy wciąż się pojawiają.Niedługo robię ponowne badanie TSH i idę do lekarza i pewnie dostanę wyższą dawkę leku.
            • Gość: ... Re: prolaktyna - tsh IP: *.szczecin.mm.pl 23.10.10, 17:18
              Kochana samo tsh jest niewystarczające, konieczne również ft3 i ft4. Po miesiącu można spokojne podnieśc dawkę do 50 bo 25 to tylko dawka wprowadzająca.
            • alltid-norden Re: prolaktyna - tsh 18.11.10, 23:41
              Po miesiacu TSH spadło do 2,6. Biorę teraz 1,5 tabl. Euthyroxu 25 i 1/4 tabl bromergonu od 20 dnia cyklu do ostatniego.Mam tak przez 3 -mce,potem zbadac TSH,FT3,FT4. Caly czas odczuwam mniejsze zmęczenie ale zawroty głowy i okresowe nudnosci sa uncertain Dostalam skier. na MRI klatki piersiowej zeby sprawdzic czy mam moze tzw.'przetrwala grasice'(?)
              • Gość: ? Re: prolaktyna - tsh IP: *.szczecin.mm.pl 19.11.10, 19:13
                Bierz śmiało 50, i pamiętaj, że jak robisz badanie krwi to nie bierzesz tabletki przed badaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka