Dodaj do ulubionych

Chcę zrezygnować z tabletek

13.01.11, 20:52
antykoncepcyjnych. Brałam je przed zajściem w ciążę,potem "zaliczyłam wpadkę" smile i po połogu od razu zaczęłam brać. Kiedyś to były Jasminelle a teraz Triquilar czy jakoś tak... Nie chcę zachodzić w kolejną ciażę ale czuję, że jest ze mna coś nie tak... Na początku za swoje zachowanie winiłam baby bluesa, jakąś depresję poporodową ale ile to może trwać. Ciągle jestem niewyspana(za to wieczorem nie mogę zasnąć),drażliwa, wszystko mnie irytuje, kłócę się o byle co z matką, mężem,co do seksu to wolę nie mówić-dla mnie te sprawy mogą nie istnieć,współżyjemy może raz w miesiącu,czy nawet nie... Sama mam siebie dość. Nigdy nie miałam problemów z wagą, w czasie połogu chudłam w oczach, a jak zaczęłam tabsy to waga stanęła w miejscu. Zaczęłam brać Asequrelle ale też bez efektów. Jutro idę do ginekologa,a jest to kobietka bardzo wpychająca tebletki i niewiem jak się przed nią wybronić. smile No i jeśli przestanę brać to jak się zabezpieczać? Nie chcę kolejnej ciąży...Czy może zmienić na inne?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 20:55
      Moze spirala?
      • kotka.zielonooka Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 20:57
        mozna też spróbować zmienić lekarza który nie przepisze ci tabletek " na oko" tylko po rzetelnych badaniach hormonalnych i dopasuje tak zeby nie było takich skutków ubocznych.
        • suazi1 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 18:54
          Hmmm, jeszcze nie spotkałam gina, który badałby poziom hormonów wcelu idealnego dopasowania pigułek. Dla nas, pacjentek byłoby idealnie, ale takie standardy raczej nie istnieją, a przynajmniej są bardzo rzadko spotykane...
          • kotka.zielonooka Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 20:36
            Hm. to dziwne co piszesz. Raz w życiu trafiłam na lekarza który spytał mnie "a jakie chce pani pigułki?". Odpowiedziałam ze nie wiem, nie jestem lekarzem to on jest . Zrobił dziwna minę ale badania zlecił.
            Po za tym zawsze trafiałam na ginekologów (3 x) którzy pierwszą rzecz jaką robili to wysyłali na badania i na tej podstawie wypisywali pigułki (oczywiscie pisze o pierwszym kontakcie z nowym lekarzem nie że tak co 3 miesiące mnie wyganiali smile) . I nawet jak juz ja sama mówiłam "ale ja wiem jakie sa dla mnie dobre" nie było argumentem. Badania, koniec dyskusji.
            Efekt jest taki że opowieści kobiet jak to po pigułkach tyją, spada im libido, źle się czuja etc -to jakaś dla mnie abstrakcja....
      • nastoletnia-mama Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 20:57
        Też o niej myślałam, ale jak się naczytałam, że to poronienia, że może wypaść czy się wrosnąć,do tego dużo kosztuje jak na jednorazowy wydatek. Moja szkoła pochłania 500zł miesięcznie i nie stać mnie teraz na spiralę,ale zapytam o nią lekarza-ciekawi mnie jak to jest z założniem tzn. czy kosztuje i ile kosztuje.
    • nastoletnia-mama Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 20:56
      A i do tego częste bóle brzucha i biegunki...sad
    • bacha1979 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 20:56
      Może warto zbadać poziom hormonów tarczycowych?? Nie wątpię, że branie tabsów latami nie jest dla organizmu obojętne,, ale po tym opisie przychodzą mi do głowy problemy z tarczycą.ą,
      • kotka.zielonooka Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 20:57
        bacha a gdzie wyczytałaś że "latami"? smile
        • bacha1979 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 21:08
          Nigdzie. Trudno pojąć, że to uwaga ogólna???
          • kotka.zielonooka Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 20:37
            Trudno. Raczej odbieram to jako nadinterpretację.
      • nastoletnia-mama Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 20:59
        Muszę zapytać o tą tarczycę- moja siostra od młodych lat leczy się na nadczynność.
    • naomi19 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 21:07
      Miałam bardzo podobnie, to częste objawy łykania hormonów. Złe samopoczucie fizyczne, ale przede wszytskim psychiczne i zerowe libido.
      Też zastanawiam się nad spiralą i również niepokoi mnie wiele spraw z nią związanych m.in wypadnięcie (podobno przed założeniem trzeba zrobić usg aby dopasować wielkość i rodzaj spirali, ale lekarze tego nie praktykują, mój na pewno nie praktykuje), ryzyko, gdybym zaszła w ciążę- albo usuwam spiralę na własne ryzyko- możliwość poronienia/uszkodzenia płodu przy usuwaniu spirali albo ciąża rozwija się razem z płodem- również ryzyko uszkodzenia główki dziecka, dodatkowo bardziej przyziemne problemy typu bolesne i obfite miesiączki, niewskazane stosowanie tamponów...
      Niby tyle metod antykoncepcyjnych a żadna (dla mnie) idealna.
      W moim przypadku rozważam jedynie spiralę bez hormonów.
      • naomi19 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 21:11
        Acha, dodam tylko, że mój ginekolog kompletnie nie rozwiewa moich wątpliwości, strasznie mu zależy, żeby mi w końcu założyć tę spiralę (wiadomo-kasa). Jedyne co powiedział, to że poronienia to mit (czyżby?) a w przypadku ciąży- decyzja należy do mnie, bo on nie podejmie jej za mnie ( i w 1 i w 2 przypadku ryzyko uszkodzenia płodu czy poronienia). Moja znajoma zakładała u niego spiralę, zaszła w ciążę, a on (chyba raczej firma produkująca spiralę-nie wiem) wypłacił jej kilka tysięcy odszkodowania. Kurcze, chyba zmienię lekarza...
      • nastoletnia-mama Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 21:14
        Ja zawsze miałam bolesne,długie i obfite miesiączki, bałabym się tej spirali chyba. Jakiś taki ciemnogród u mnie w mieście big_grin i nie mogłabym znieść uczucia, że coś we mnie siedzi. Boję się, że jak pójdę do ginekologa to i tak namówi mnie spowrotem na te tabletki,ale postaram się być asertywna. A jak jest np. z globulkami i prezerwatywami naraz, no i oczywiście kalendarzyk-ja rozważam te metody.
        • naomi19 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 21:47
          Skoro masz obfite i bolesne miesiączki to już spirala odpada, to przeciwskazanie.
          Globulki plus prezerwatywa może i skuteczne, ale niezbyt przyjemne, globuki się pienią, jakbyś sobie włożyła tabletkę musującą i plus gumka... masakra jakaś smile I po włożeniu globulki trzeba odczekać kilka minut, ja miałam akurat takie, gdzie trzeba było odczekać 10min, a to cała wieczność smile
          • nastoletnia-mama Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 21:52
            A nie ma jakiś żeli/kremów plemnikobójczych? Są tylko takie globulki?
            • naomi19 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 22:00
              Są. Tu są wypisane wady, zalety, rodzaje, skuteczność itd
              abcantykoncepcja.pl/zele-plemnikobojcze
          • mahrtam Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 17:30
            To akurat wprost przeciwnie. Po założeniu spirali miesiączka prawie lub zupełnie zanika i jest praktycznie bezbolesna. Wiem z własnego doświadczenia smile
            Co do wypadnięcia, to bardzo rzadko się zdarza i mi się właśnie to przydarzyło. Lekarz założył nową w ramach reklamacji i ta trzyma się już z rok chyba.
            Nie namawiam, bo to indywidualna sprawa, ale ja sobie chwalę.
            • naomi19 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 22:24
              Owszem po mirenie miesiączki zanikają, ale nie o tej spirali mówimy. Mówię o spirali bez hormonów, gdzie miesiączki stają się bardzo obfite i bolesne.
    • eilian Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 21:13
      nastoletnia-mama napisała:
      > No i jeśli przestanę brać to jak się zabezpieczać?

Jest jeszcze coś takiego jak prezerwatywa na przykład...

• nastoletnia-mama Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 21:15
        Pomimo wpadki w nastoletnim wieku,wiem co to prezerwaty smile Jest to sprawa oczywista. Pytam po prostu o inne metody i łączenie ich.
        • kosmitka06 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 22:05
          Poczytaj troszkę w necie na ten temat. Prawda jest taka że każda z nas ma swoje zdanie i jedynie na swoim przykładzie możemy Ci podpowiedzieć jak jest lepiej- ale dla nas samych, pamiętaj że każdy organizm jest inny.
          Są różne metody antykoncepcji ale ja np. w życiu nie dałabym sobie nic włożyć (mam na myśli spiralę i wkładkę), mój gin wie o tym doskonale i nawet nie próbuje już mnie o tym przekonywać. Jeżeli chodzi o NPR to nie dla mnie, nie chce mieć więcej dzieci i wolę mieć "większą" pewność niż kalendarzyk. Prezerwatywa- nie lubię i myślę że jest to odbieranie całej przyjemności.
          Jak dla mnie tylko tabletki. Po doborze chyba 4 różnych trafiłam na swoje i już ponad 2 lata i jestem zadowolona.
          Inne kobiety zapewne doradzą coś innego (na swoim przykładzie).
          Sama musisz zdecydować.
          Pozdrawiam
          • madzioreck Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 04:07
            Jeżeli chodzi o NPR to nie dla mnie, nie chce mie
            > ć więcej dzieci i wolę mieć "większą" pewność niż kalendarzyk

A co ma współnego NPR z kalendarzykiem...?
    • nastoletnia-mama Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 22:21
      www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=559
      I weź tu bądź mądra kobieto uncertain
      https://www.suwaczki.com/tickers/tb734z174h02fun8.png
    • katia.seitz Re: Chcę zrezygnować z tabletek 13.01.11, 23:42
      Z tymi mikroporami to są bzdury - gdyby tak było, nikt by prezerwatyw skutecznie nie stosował wink Poczytaj sobie więcej, chociażby na wikipedii...

Można łączyć prezerwatywy z NPR - nie kalendarzykiem, tylko metodą opartą na mierzeniu temperatury. Można dzięki tej metodzie wyznaczyć dni płodne i tylko wtedy stosować prezerwatywę (lub powstrzymywać się całkiem w dni najwyższego ryzyka, jeśli bardzo nam zależy na uniknięciu ciąży), a w dni niepłodne współżyć bez gumki (albo z gumką, jeśli ktoś metodzie nie dowierza -ale i na luzie, dzięki tego rodzaju "podwójnemu zabezpieczeniu").
      • poppy_pi Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 08:16
        Czemu, pomino brania tabletke zaszłaś w ciążę? Nie brałaś ich regularnie?
        • wuika Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 08:52
          Nie wiem, czy wiesz, ale nawet tabletki przy b. regularnym zażywaniu bywają zawodne. One nie mają wskaźnika skuteczności = 100%, widocznie miała pecha i trafiła w te małe ułamki procentów.
        • nastoletnia-mama Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 10:37
          Po prostu przestałam brać smile I może i dobrze, bo nie wyobrażam sobie teraz życia bez mojego dziecka. I jak narazie niech będzie jedynakiembig_grin
    • alba27 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 09:07
      Ja tez nie mogę brać tabletek, może prezerwatywy to dobry pomysł?
      Dla nas to jak narazie niezawodny środek antykoncepcyjny ale jestem przezorna i w razie czego mam w domu tabletkę "po", jakby guma pękła to stresu nie będzie, ale narazie nam sie to nie zdarzyło.
    • kotkowa Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 12:32
      odstaw, nie wszystkie kobiety moga i powinny brac, jak czujesz, ze cos nie gra, to nie ryzykuj, one naprawde nie sa obojetne dla zdrowia. lekarka pewnie dostaje kase za recepty - nie mozesz jej zmienic? dziwne, ze dopuszczasz, zeby obca baba decydowala o twoim zyciu, wpychala ci tabletki. powiedz, ze nie i koniec, nawet nie musisz sie tlumaczyc. znam takie ginki, ktore nachalnie wpychaja tablety, porazka.
      • oliwka2009 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 17:04
        Ja jak brałam Kontracept a później Harmonet to wiecznie zła chodziłam, wszystko mnie wnerwiało. Az w końcu mi lekarz takie dopasował że nic mi nie jest po nich. Ale karzdy organizm inaczej reaguje.
        • onoma-topeja Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 17:37
          a plastry? bierze ktoras/
          zastanawiam sie nad ta forma antykoncepcji bo do pigulek nie mam glowy i zawsze ktorejs zapomne.
    • dominiczka201 Re: Chcę zrezygnować z tabletek 14.01.11, 22:19
      Ja biore Novynette to chyba tabletki z najniższą liczbą hormonów na rynku, przynajmniej jak zaczynałam je brać. Wcześniej jak brałam inne tyłam a raczej puchłam (efekt zatrzymania wody w organiźmie) i płakałam nawet na reklamach. Teraz jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka