eda2111 29.04.04, 13:23 Mam problem, jestem w 32 tyg. ciąży, tydzień temu pojawiły mi sie na twarzy w okolicach oczu (siegajace do pół policzków) i na czole brunatne plamy. Trudno je zakryć, skorygować. Co rabić?? Proszę o pomoc Eda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no1teresa Re: Pytanie do Teresy 29.04.04, 22:55 naprawde nie wiem, ale jak cos znajde to napisze na razie nalazlam nastepujaca definicje ostudy, po tym, jak zasugerowala ja vitalia : "Ostuda – plamy pigmentacyjne, którym nie towarzyszy rumień ani łuszczenie. Przyjmują różne rozmiary, mają nieregularne kontury, są rozmieszczone symetrycznie (czoło, skrzydełka nosa, skronie, policzki). Mogą pojawić się w okresie ciąży, być wywołane przez promienie słoneczne lub powstać z innych przyczyn. Ostuda występuje tylko u kobiet" Odpowiedz Link Zgłoś
intraday Re: Pytanie do Teresy 30.04.04, 11:16 Są to ostudy ciążowe, często wywołane problemami z wątrobą, hormonami w połączeniu ze słońcem. Musisz przede wszystkim kupić krem z bardzo wysokim filtrem, żeby nie wzmocnił się brązowy kolor. Bardzo często znikają samoistnie jakiś czas po porodze, jeśli nie, należy zastosować kremy wybielające przebarwienia. Jest ich sporo o różnej skuteczności. Teraz podkład, korektor i filtry od 30 SPF do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Pytanie do Teresy 30.04.04, 12:13 one niekoniecznie sa spowodowane kłopotami z watrobą- to efekt przemoan hormonów w watrobie- radą jest unkanie prezentacji twarzy na słońce( co do kremów z filtrami- zdania co do ich wp[ływu na dziecko są podzelone). Po porodzie w ciagu kilku miesięcy zmiany te ustąpia Odpowiedz Link Zgłoś