Dodaj do ulubionych

Czerwone na tarczy części pochwowej, a pigulki-Dr?

30.04.04, 23:43
witam,
wyczytalam w jednym z oani postow, ze w czasie brania pigulek, moze byc
zaczerwieniona tarcza czesci pochwowej...Bylam u dwoch roznyhc ginekologow i
jeden moiwl, ze widzi nadzrerke, drugi, ze jej nie widzi...Mam pytanie, byla
robiona cytlogia, bylo napisaen przez patomorfologa po lacinie e..coli uteri.
Wedlug mnie to oznacza chyba wlsnie nadzerke? czy co?
Obserwuj wątek
    • babazgaga Re: Czerwone na tarczy części pochwowej, a pigulk 01.05.04, 10:09
      E coli to bakteria Escherischia coli, normalnie zyjąca w dolnej czesci ukladu
      pokarmowego - a nie nadzerka
      • vecka mylisz sie... 01.05.04, 11:00
        hej, troche dobrze ci sie skojarzylo, ale to nie ejst bakteria...Bakteria o
        naziwe Escherichia Coli, to jest bakteria owszem z ukladu pokarmowego i pisze
        sie ja przez jedno "L" . To co napisalam to "erosi colli uteri" i to jest
        prawdopodbnie po lacienie nazwa wskazujaca na komorki typowe dla nadzerki..., z
        tego co sie doszukalam. Chce jeszcze jednak zapytac tutaj, bo tak ajk mowie,
        kazdy lekarz co innego mowi, wiec zglupialam , choc ososbiscie mi sie wydaje,
        ze jest to okreslenie dla zmian charakterystycznych dla nadzerki..No nic,
        poczekamy moze na wypowiedz pani dr., pozdrawiam...
        • vecka Re: mylisz sie... 01.05.04, 11:01
          moja troche wina, bo napisalam "coli" przez jedno "l",ale to na pewno nie ma
          nic wspolnmego z jakakolwiek bakteria..
          • babazgaga To ja przepraszam:) 01.05.04, 17:39
            A no tak, to ja przepraszam, jak zobaczylam "coli" to tylko z bakteria mi sie
            skojarzylosmile
            Pozdrawiam
        • ewemal Re: mylisz sie... 06.05.04, 01:50
          w kwestii terminologii erosio colli uteri to wlaśnie nadzerka szyjki macicy
          (erosio żłobienie, wygryzanie itp., collum - szyja, uterus - macica)
    • monika.antepowicz Re: Czerwone na tarczy części pochwowej, a pigulk 06.05.04, 00:19
      kazde zaczerwienienie widoczne na szyjce to tzw nadzerka- czyli wypelzniecie
      gruczolowehgo nabłonka z kanalu szyjki na jej powierzchnie- ze wzgl edu
      nato ,ze nadżerka wsród polskich konbiet i lekarzy starszej daty budzi wiele
      obaw w takich przypadkach często zalecam leczenie solcogynem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka