Dodaj do ulubionych

Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azitrox

IP: *.tktelekom.pl 01.04.11, 17:29
Witam
Mam problem i nie bardzo wiem co powinnam zrobić. Półtora miesiąca temu na kostkach obu stóp pojawił się ból i obrzęk...po tygodniu poszłam do lekarza ogólnego który zlecił badania krwi i moczu oraz ekg. Wyniki odebrałam w piątek a wieczorem pojawiły się zasinienia więc pojechałam na pogotowie. Wyniki bez najmniejszego zarzutu! Dr przepisał mi Nimesil i Dih po których faktycznie obrzęki trochę zmalały. Lekarz ogólny kazał kontynuować leczenie nimesilem.Dostałam również skierowanie na CRP i RF czynnik reumatoidalny które również wyszły w normie. Ale po odstawieniu leków ból kostek nadal się utrzymywał i do tego doszedł ból stawów kolanowych (bolało najbardziej przy schodzeniu i wchodzeniu po schodach, kucaniu i wstawaniu, w nocy przy przewracaniu się na drugi bok) a po paru dniach słabo ale zaczęły mnie boleć nadgarstki.w tej chwili bolą tylko kostki ale nie są obrzęknięte. Dostałam skierowanie do reumatologa który powiedział że to najprawdopodobniej reakcja mojego organizmu na jakąś infekcję (przynajmniej od dwóch lat nie chorowałam)więc zasugerował Chlamydię trachomatis(nie mam żadnych z objawów oprócz tego że dwa lata temu miałam kilka razy stany zapalne) ...i na podstawie domysłów wypisał receptę na antybiotyk Azitrox który mam brać przez pół roku. Kurczę troszkę zawiedziona jestem bo na podstawie domysłów nie bardzo chcę się leczyć i to tak długo a skierowania nie dostałam bo nfz go nie refunduje i jeśli chcę to mogę je zrobić we własnym zakresie (koszt140 zł to dla mnie dość dużo). I tu mam pytanie co powinnam zrobić? czy to badanie na Chlamydia trachomatis warto robić czy nie? Może jakieś inne? A jeśli się okaże że to nie to, to na co tak naprawdę ten antybiotyk? Tzn wysięki w stawach są tylko nie wiadomo od czego. Bardzo proszę o wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ssegam Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.tktelekom.pl 01.04.11, 17:38
      Dodam jeszcze że około 3 miesięcy przed pojawieniem się obrzęków uderzyłam się podczas pływania w prawą stopę("wierzchnią" stronę, miałam ogromnego siniaka który bolał z miesiąc) od której potem zaczęły się obrzęki. Dr zlecił prześwietlenie rtg które wyszło również prawidłowo.
      • aaaniula Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi 01.04.11, 19:14
        nie chcę być mądrzejsza od lekarza, ale w życiu bym nie wchodziła w tak długą antybiotykoterapię nie mając potwierdzonej diagnozy. Może skonsultuj to z innym lekarzem?
        • baska192 Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi 01.04.11, 23:04
          Sluchaj sie doktora.Badania oczywiscie mozesz zrobic najlepiej na przeciwciala.Nie baw sie w zadne PCr.Trafilas na madrego lekarza.Nie zapomnij o bakteriach i p.grzybiczych.
          • baska192 Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi 01.04.11, 23:09
            Jakbys byla nadgorliwa to zrob tez chlamydia pneumonia.
            • Gość: ssegam Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.tktelekom.pl 02.04.11, 12:51
              no tak tylko wszystkie badania mam wykonać na własny koszt bo nfz tego nie refunduje, więc przynajmniej wolałabym zrobić te które są najbardziej prawdopodobne. Półroczne leczenie antybiotykami nie wiadomo czego nie bardzo mi się uśmiecha. Zawsze wydawało mi się że najpierw się stawia diagnozę a potem leczy a nie najpierw leczy a potem na podstawie wyników kuracji stawia diagnozę...eh
              • Gość: gosc Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.04.11, 23:43
                Nie mysl,ze tak latwo postawic diagnoze.Uwazam,ze lekarz dal Ci dobry antybiotyk ktory moze nieco zatrzymac chorobe.Ja mialam 4 lata stany podgoraczkowe i doslownie padalam na twarz a lekarz niby szukal tylko,ze nic nie wychodzilo.Nie dostalam zadnego antybiotyku.Teraz po kilkunastu latach okazalo sie (szukalam oczywiscie na wlasna reke),ze to chlamydia.Im szybciej zaczniesz leczenie tym wieksze szanse dla Ciebie.Choroba sama nie minie.Mozesz tez szukac innych chorob ktore wywoluja zapalenia stawow.Rownie dobrze moze to byc takze borelioza,jersinia i diabli wiedza co jeszcze.
      • Gość: Edi3131 Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 13:27
        Jezuuu ! Kobieto a co to ma wspólnego ? Przecież chlamydia tachomatis to choroba weneryczna przenoszona drogą płciową i powiedz mi jakie to znaczenie, że się na basenie uderzyłaś w nogę ??? Ludzie co z wami ?? Chlamydia nie leczona prowadzi do bezpłodności i atakuje narządy rodne powoduje zarastanie jajowodów i tym samym prowadzi do bezpłodności i nie wiem jaki ma to związek z puchnięciem w kostkach...
        • Gość: ANI Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 18:55
          jak nie wiesz to poczytaj...pozniej sie wymadrzaj
    • Gość: Kasia Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.11, 19:50
      Witam!Dla mnie wymaz na badanie pobrał mój lekarz ginekolog,za badanie zapłaciłam 80zł(w tym antybiogram).Radzę Ci zrób to badanie-warto. Będziesz 100%pewna,że to na pewno ta bakteria i na jaki antybiotyk reaguje.Warto zainwestować w zdrowie!
      • Gość: ssegam Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.tktelekom.pl 07.04.11, 20:59
        Zrobiłam badanie z krwi (osocza) i wyszło dobrze więc to raczej nie to...nie stać mnie na to zeby teraz robić wszystkie prawdopodobne badania na własny koszt więc chyba pozostał mi tylko ten antybiotyk...sad
        • aaaniula Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi 08.04.11, 14:07
          Więc na co chcesz brać ten antybiotyk, skoro wyniki są ujemne?
          Idź jeszcze raz do lekarza, pokaż mu wyniki, i poproś o diagnostykę. A najlepiej zapisz się do innego lekarza. Masz do tego prawo jeśli jesteś ubezpieczona. To nie jest normalne, aby lekarz w ślepo zapisywał antybiotyki na pół roku.
    • Gość: podobnie Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 03:34
      nie pocieszę. wydaje mi się, że mam podobne objawy. wszystkie badania - także CHalmydia, borelioza, usg stawów - OK... nie pamiętam, kiedy się zaczęło, ale mogło się zacząć od kontuzji stopy - stłuczenie (siatkówka) .. więc dość podobnie... wciaż szukam... (ok. 2-3 miesiące)
      • Gość: tylko Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: *.spray.net.pl 30.04.11, 09:06
        sprawdź proszę poziom kwasu moczowego. Jeżeli jest wysoki tworzą się wokół stawów takie kryształki, które powodują bolesność i częściowe nieuruchomiania stawów.
    • Gość: jj09 Re: Obrzęk i ból stóp, Chlamydia trachomatis, Azi IP: 188.191.220.* 25.10.11, 16:46
      Boreliozę należy zbadać badaniem innym niż Elisa.
      Chlamydię podobno też się leczy wg objawów.
      Ale wg mojego lekarza nie jednym antybiotykiem,
      a trzema naraz.
      To wszystko zależy od budowy bakterii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka