Dodaj do ulubionych

ciąża po tabletkach

26.02.02, 16:25
Palnuję zajść w ciążę zaraz po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych (Logest).
Nie mam tylko pewności czy tabletki nie wpływają na owulacje - czy mogę ją
obliczyć tak jakbym ich nie brała ?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • lenka5 Re: ciąża po tabletkach 26.02.02, 16:55
    • monika.antepowicz Re: ciąża po tabletkach 27.02.02, 21:59
      Przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych oczywiście wpływa na owulację - HAMUJE
      JĄ w trakcie przyjmowania tabletek i właśnie na tym polega ich działanie
      antykoncepcyjne.Zaraz po zaprzestaniu ich przyjmowania może powrócić owulacja,a
      zatem możliwe jest zapłodnienie.
      • dociak Re: ciąża po tabletkach 11.04.02, 15:45
        No właśnie
        Ja też brałam Logest (przez rok). Od października ub. r. już nie biorę i nic.
        Czy tabletki mogły wpłynąć na to, ze przez pół roku nie zaszłam w ciążę.
        Czy powinnam zrobić jakieś badania?
        Dociak
      • agat1 cykle po Diane-35 12.04.02, 13:37
        Pani Doktor, mam następujący problem : Diane przyjmowałam przez 14 mies. i po
        jej odstawieniu do tej pory nie było miesiączki (ostatnia 19.02). Wcześniej
        zdarzało się to często, z tego też powodu zapisano mi Diane. Właściwie to od 15
        roku życia miesiączkowałam nieregularnie i byłam pod kontrolą ginekologa-
        endokrynologa, przyjmowałam różne leki, potem przeważnie diane-35 aż do czasu,
        kiedy postanowiliśmy mieć dziecko. Na szczęscie się udało, synek ma już trzy
        lata, a mychcielibyśmy mieć drugie dziecko, ale chcialam zrobić półroczną
        przerwę i znów te same problemy.
        Bardzo proszę o odpowiedź - co robić ? Czekać jeszcze czy od razu do lekarza ?
        • alineczka Re: cykle po Diane-35 12.04.02, 14:05
          Myślę, że powinnaś założyć nowy wątek pod tym tytułem, bo pani doktor może go
          nie zauważyć.
          A tak wogóle to lepiej iść od razu do lekarza, ja po odstawieniu labletek
          (brałam Logest) dostałam okres po 31 dniach, a u Ciebie to już prawie 2
          miesiące !!! Może lepiej zacząć brać tabletki na wywołanie okresu !!!
    • grzmot Re: ciąża po tabletkach 12.04.02, 14:28
      Dzien Dobry, nazywam sie Joasia i mieszkam w stanach, przyjechalam tu ponad 20
      lat temu, mam 35 lat i wychodze za maz w sierpniu. Nie mowie dobrze po polsku
      ale chcialam cos dodac do tej dyskusji bo mialam te same problemy, to znaczy:
      juz biore tabletki ponad 9 lat, w zeszlym roku sama przestalam, dostalam okres
      natomiast ale przez nastepne 7 miesiecy nic, znaczy nie mialam owulacji (wiec
      nie mozna zajsc w ciaze). Moja pani ginekolog powiedziala tak-mam przestac
      tabletki kiedy chce zajsc w ciaze, i tylko w tedy bo jesli znow nie dostane
      okresu to bede musiala brac hormony znow, aby uregolowac cykl. Oraz powiedziala
      ze ona radzi jest bezpieczniej jesli po przestaniu pigulkach dostajesz najmniej
      DWA normalne okresy zanim zajdziesz w ciaze, moze pani doktor cos o tym doda.
      Ze ja jestem starsza planujemy nie dlugo po weselu zajsc w ciaze, wiec ten
      temat mnie tez bardzo interesuje, pozdrowki ze stanow, Joasia
    • lilka1 Re: ciąża po tabletkach 12.04.02, 17:03
      Ja też biore tabletki- Minulet. Biorę je drugi miesiąc, teraz we wtorek
      ostanią tabletkę. Chcę zacząć starania o dziecko i nie wiem jak to będzie. Mam
      nadzieję, że nie będę miała problemów i te dwa miesiace tabletek nie wpłyną na
      mnie ujemnie.
    • monika.antepowicz Re: ciąża po tabletkach 19.04.02, 11:02
      Jeżeli przed rozpoczęciem przyjmowania pigułek okresy były nieregularne, to
      potem zaburzenia powracają i jest to wskazanie do diagnostyki hormonalnej
      układu podwzgórzowo- przysadkowego. W takich sytuacjach zdarza sie,że pierwszy
      cykl po odstawieniu tabletek jest owulacyjny i wówczas najłatwiej zajść w
      ciażę. WNIOSEK: tabletki nie likwidują zaburzeń hormonalnych, jedynie
      zapwewniają suplementację w trakcie ich przyjmowania, natomiast w razie powrotu
      zaburzeń po ich odstwieniu planujac prokreacje należy przeprowadzić badania
      diagnostyczne i wprowadzić leczenie indukujace owulację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka