Dodaj do ulubionych

Pigułki, kiedy zacząć brać, termin miesiączki.

IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.11, 10:52
Chcę zacząć brać pigułki, mam już wykupione, ale nie zaczęłam ich brać z pierwszym dniem miesiączki, ani w piątym dniu, jak zalecano kiedyś. Na chwilę obecną nie zależy mi na ich skuteczności, bo partner może zastosować prezerwatywę.
Mam pytanie: Czy mogę zacząć w jakimkolwiek innym dniu cyklu, biorąc pod uwagę chęć przesunięcia terminu wystąpienia następnej miesiączki? Czy wtedy nastąpi już krwawienie z odstawienia, czyli w trakcie 7-dniowej przerwy, czy w terminie przewidywanym, wcześniejszym?
Obserwuj wątek
    • dziubasekk Re: Pigułki, kiedy zacząć brać, termin miesiączki 20.07.11, 13:14
      Skoro CI nie zależy to poczekaj do następnej miesiączki.
      • 22atena Re: Pigułki, kiedy zacząć brać, termin miesiączki 20.07.11, 18:06
        Nie zależy mi na chwilę obecną na działaniu antykoncepcyjnym pigułki, ale zależy mi na przesunięciu terminu następnej miesiączki, bo wyjeżdżam nad morze. Miesiączki mam dość obfite, a przy antykoncepcji doustnej bardzo się zmniejszają.
        • doral2 Re: Pigułki, kiedy zacząć brać, termin miesiączki 20.07.11, 19:10
          obawiam się, że jak zaczniesz brać tabletki wszystko jedno kiedy, to wcale nie przesuniesz miesiączki.
          lepiej już zaczekaj do miesiączki i najwyżej weź dwa opakowania pod rząd, bez robienia przerwy między opakowaniami.
    • lidek0 Re: Pigułki, kiedy zacząć brać, termin miesiączki 20.07.11, 21:04
      Antyki to nie tabletkina gardło, trzeba je brać rozsądnie /nie wtedy kiedy się chce/ bo inaczej zafundujesz sobie poważne zaburzenia hormonalne.
      • 22atena Re: Pigułki, kiedy zacząć brać, termin miesiączki 20.07.11, 23:24
        Mam trochę lat i pojęcie o antykoncepcji. Pigułki brałam od 18-tego roku życia, z przerwami na dzieci. Mam zalecone przez ginekologa, ale nie zapytałam czy ma znaczenie dzień w cyklu miesiączkowym, choć zawsze po przerwach zaczynałam od pierwszego dnia miesiączki. Napisałam wcześniej, że działanie antykoncepcyjne w tym cyklu miesiączkowym jest dla mnie nieistotne i zastosuję inne zabezpieczenie, ale w następnym cyklu już tak, bo taki jest cel pigułek antykoncepcyjnych.
        smile O gardle nic nie piszą w ulotce smile
      • 22atena do lidek0 20.07.11, 23:30
        przeczytałam, że jesteś specjalistką w antykach.
        Napisz mi, o jakie badania powinnam zapytać dr-a, bo mieszkam w małym miasteczku i niestety wszystko działa na zasadzie wywiadu z pacjentką. Brałam pigułki 14 lat z przerwami i dobrym samopoczuciem, ale nigdy dr nie zlecił wykonania odpowiednich badań.
        • lidek0 Re: do lidek0 21.07.11, 14:51
          Próby wątrobowe, krzepliwość krwi, usg piersi, ja dodałabym jeszcze estrogeny.
          • Gość: 22atena Re: do lidek0 IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.11, 15:12
            Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zaraz spisuję na kartkę i spróbuję zrobić je prywatnie, żeby zaoszczędzić na czasie i nie prosić się o skierowanie na te badania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka