Dodaj do ulubionych

strach przed rakiem

27.05.04, 13:03
mam miedzymiesiączkowe krwawienia, czesto po stosunku. Miesiączki mam dlugie,
bolesne, przeciągające sie. Często mnie w ogóle to wszystko pobolewa. Na
dodatek jestem zabiegana, zero czasu dla siebie.
Po ostatniej historii rodzinnej choroby zrobilam sie przewrazliwiona. Czy
objawy które opisalam istotnie moga prowadzić do raka szyjki macicy?
Obserwuj wątek
    • nikasob Re: strach przed rakiem 27.05.04, 13:07
      Idź do lekarza i zrób cytologię. Czy to naprawdę tak ciężko? W dużym mieście
      lekarze przyjmują "na fundusz" nawet do 20-tej, a prywatni jeszcze później.
      • fiordilligi Re: strach przed rakiem 27.05.04, 13:29
        możesz mi nie uwierzyć, ale ostatnio juz dwukrotnie byłam zapisana na
        cytologie. Raz zatrzymali mnie w pracy i wizyta przepadła. No a teraz lekarka
        sie rozchorowala na grypę. Publiczna słuzba zdrowia odpada - tam czekałabym
        nastepne dwa miesiące. Napisałam post, bo siedze w pracy i się martwie,
        posiedzę tu do 20 - tej od 7- mej rano , czuje sie bezradna. Ostatnio cytologie
        robiłam blisko rok temu przed zabiegiem usuwania nadżerki. Czułam się wtedy tak
        potwornie, po zabiegu jeszcze gorzej. Musiałam bowiem od razu wrócić do pracy i
        dostałam krwotoku który trwał dwa m - ce.
    • almerka1 Re: strach przed rakiem 27.05.04, 13:19
      natychmiast idź do lekarza i zrób badania !!!
    • kalinosia Re: strach przed rakiem 27.05.04, 18:43
      Sama chorowałam na raka szyjki macicy, więc nie radziłabym lekceważyć takich
      objawów. Ja nie miałam żadnych objawów mogących świadczyc o chorobie
      nowotworowej , po prostu poszłam zrobić cytologię i wyszła zła (III). I dzięki
      Bogu, ze ją zrobiłam, bo to było bardzo wczesne , wyleczalne stadium , ale co
      by było, gdybym nie poszła do lekarza???? Nie moge pojąć kobiet, które piszą,
      że nie mają czasu na zrobienie cytologii i pójscie do ginekologa!!A potem się
      dziwią, skąd nadżerki, skąd dysplazje, aż wkońcu skąd nowotwór!! Rak szyjki
      rozwija się podstępnie, w I stadium (tym calkowicie wyleczalnym!!)na ogół nie
      daje żadnych objawów (jak u mnie), a jak zaczyna dawać to już jest stadium
      zaawansowane i szanse na wyleczenie maleją.Dlatego tak ważna jest profilaktyka
      (cytologia, chodzenie do gina). Podstawowymi objawami raka szyjki to plamienia
      międzymiesiąckzowe, krwawienia tzw. kontaktowe, czyli po stosunku, bóle w dole
      brzucha, niemiłe upławy. Myślę, że moja odpowiedź da Ci do myslenia. Pozdrawiam
      i życzę zdrowia-aga
    • nikasob Re: strach przed rakiem 28.05.04, 09:57
      Weż 1 dzień urlopu (choćby na żądanie, choć wiem, jak czasem na to patrzą w
      pracy), idź do przychodni, powiedz, że Cię strasznie boli i będą musieli Cię
      przyjąć.
      W Poznaniu do gin na fundusz można umówić się z dnia na dzień, nie trzeba nic
      czekać. Mogę Ci dać tel. do fajnego, jeśli jesteś z okolic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka