tusja 01.06.04, 12:42 Na stronie www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_wybor.htm znalazłam informacje o fenotypach. Zgadzacie sie z tym co tam pisze?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neti87 Re: Fenotyp 01.06.04, 12:55 Mnie się ta strona i opisane w niej rzeczy podobają, bo w końcu można się dowiedzieć jak dobierać pigułkę, jakie są zagrożenia itp. Jedak z tym fenotypem to jest tak, że mnie wychodzi tak po połowie, trochę taki, a trochę taki, przy czym na pewno nie jestem osobą o fenotypie zrównoważonym. Brałam Gravistat 125, który bardzo dobrze mi służył, czyli wychodzi na to, że jestem bardziej typem gestagennym. Może i tak, ale miewałam bolesne miesiączki, poza tym męczył mnie zespół napięcia przedmiesiączkowego, a to są cechy charakterystyczne dla typu estrogennego. Odpowiedz Link Zgłoś
nati85 Re: Fenotyp 01.06.04, 13:37 Fenotyp jest tylko trochę pomocny przy wyborze pigułki ponieważ bardzo często zdarza się, że kobieta estrogenna bardzo dobrze toleruje pigułki estrogenne, a gastagenne (które są przeznaczone właśnie dla jej fenotypu) toleruje źle. Odpowiedz Link Zgłoś