agat337 03.06.04, 19:20 Czy to prawda, że antybiotyki osłabiają działanie pigułek antykoncepcyjnych? Z góry dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cordosa Re: pigułki a antybiotyki ??? IP: 62.233.185.* 03.06.04, 19:40 user1.mshri.on.ca/somani/EBM/jc0897f.htm skróce co tam pisze. Jest to test przeprowadzony na kilklkuset kobietach, wszystkie brały antybiotyki i pigułki hormonalne jednocześnie, ztym że jedna grupa dodatkowo się zabezpieczała. Wnioski były takie, że ze 100 kobiet dodatkowo nie zabezpieczonych 1.6 kobiety zaszło w ciażę ! więcej danych: w teście brało udział 356 kobiet z czego w ciąże zaszło w sumie 5 ! Kobiety które zaszły miały między 20 a 30 lat. Z tego 3 z nich były samotne (czyli sie puszczały )! Całą piątka brała antybiotyki i pigułki od 3 do 6 miesięcy !! Jakich antybiotyków uzywały ? dwie z nich "minocycline" i 2 "cephalosporins" (FUCK) W grupach kontrolnych wykryto 3% towe zajścia. Raporty o 18% towych zajściach wystąpowały w szczególnych grupach kobiet. Z jednej strony niby mało 1,6 kobiet na 100, i piszą w podsumowaniu że ryzyko jest małe ale realne i pisze że dla kobiet które stosują długoterminową antybiotekoterapie powinny rozważyć dodatkową metode anty. Jak wiadomo z wyżej, brały minimum 3 miesiące. ja w każdym razie powiem jedno ! nie wierzcie lekarzom to niedouczone tuki (to potwierdziły nasze badania z chłopakiem ) !!! jak masz antybiotyki ubierz gume, nic ci sie nie stanie. i polecam także posty: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=13080281 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=13083752 Odpowiedz Link Zgłoś
maga102 Re: pigułki a antybiotyki ??? 03.06.04, 21:42 Cordosa czy już wyjasnił się Twój problem tabletek anty+antybiotyku osłabaiajacego działanie tabletek???? Bo u mnie wszytsko powinno sie wyjaśnic jutro. Czekam z bijacym sercem na jutrzejszy poranek i oby dobre wiadomości. Wiesz, że przerazona tym co wtedy napisałas o tych antybio poleciałam do lekarza, a on wyluzowany, uspokojony wytłumaczył mi, że tabletki anty muszą miec taką nazwijmy "rezerwę" jesli chodzi o działanie, poniewaz muszą zabezpieczac tak samo np mnie jak i kobitkę, która waży 100 kg. W związku z tym nawet jesli antybio osłabił działanie tabletek to i tak się nic nie powinno stać. Czyli, jednym słowem, wynika z tego, że im kto chudszy tym spokojniej może brac antybio z hormonami i nie martwić sie o zmiejszenie skuteczności. I co Ty na to? maga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cordosa Re: pigułki a antybiotyki ??? IP: 62.233.185.* 03.06.04, 22:40 hej dochodze do coraz nowych źródeł, gdzie piszą o tych pieprzonych cefalosporynach, mam już 10 ulotek z pigułek i dalej nie pisze nigdzie wprost o tej grupie Narazie nic nie wiem, czekam też już nie wiem na co jestem wykończona nerwowo tym tematem i mój facet również.. tabletka jest że tak powiem "skonstruowana" dla kobiety ważącej pzreciętnie 60 kg.. no ja mam ciut więcej, ale gruba ani otyła nie ejstem. Tyle że te najbardziej lekkie pigułki (np harmonet) już mogą nie zadziałać u takiej 100 kg kobiety. dziękuję i pozdrawiam Ps. jak się ma wyjaśnic? test robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
maga102 Re: pigułki a antybiotyki ??? 04.06.04, 17:53 Znalzłam link gdzie pisze o tej grupie: www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cordosa do maga102 IP: 62.233.185.* 03.06.04, 22:44 Do maga102 napisz prosze co i jak. Jak długo brałas antybiotyk, czy miałas plamienie / okres, w jakie dni (nr pigułek) go brałas, i jak długo Odpowiedz Link Zgłoś
maga102 Re: do maga102 04.06.04, 08:59 Na poczatek dobra wiadomość- dziś,zgodnie z planem dostałam krwawienie,więc oddycham z ulgą, choc to wszytsko nie jest jeszcze takie jednoznacze, bo w 1 ciązy tez normalnie dostałam okres,tyle że był krótszy i bardzo skąpy.więc poobserwujemy to zobaczymy. Ale jestem dobrej mysli. A odnosnie antybio to brałam przez tydzien duomox. Po jakimś tygodniu od zakończenia (dwa dni po stosunku )miałam lekkie 1,5 dniowe plamienie.I wtedy mnie tknęło,że cos jest nie tak. Ale że plamienie szybko się skończyło więc sprawę zbagatelizowałam. Pigułki biorę Mercilon od jakiś 4 miesiecy, wczesniej przez 1,5 roku Harmonet. Cordosa napisz co u Ciebie, kiedy masz doastać @.I, w miarę możliwości nie denerwuj się bo to jeszcze gorzej wpływa na całokształt. Bedzie dobrze, zobaczysz maga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cordosa Re: do maga102 IP: 62.233.185.* 04.06.04, 09:22 super gratuluję. I nie doszukuj się już czy to okres czy nie bo na 99,9% tak. Ja miałam inną sytuację troszkę.Brałam antybiotyk od 14 pigułki, od 16 dostałam plamienia, które niekiedy było już malutkim krwawieniem, trwało od 16 pigułki do konca + 2 dni przerwy gdzie juz było mniej (w sumie 10 dni, raz mocniej raz słabiej), podejrzewam że juz nie dostane, bo zaczęłam nowe opakowanie pigułek (trzecie) , a swoją drogą to tak jak plamienie ustawało powoli w przerwie od tej pory nie było nowego. Uważam że juz się wykrwawiło co miało (i tak okres miałam skąpy na pigułakch), prawodopodobnie całe endometrium się już wykrwawiło... tak obiektywnie jakby te 10 dni poskładać to wyszło by w sumie tyle tego co na 3-4 dni krwawienia w przerwie... BYłam u gin podczas tego plamienia, zrobiła usg i stwierdziła ze endometrium jest cienkie. Mowiła ze krawienie powinno i tak noermalnie wystąpić, ale zapytałam ją o ewentualność gdy nie wystąpi, to powiedziała ze tak tak może się stać. coraz mniej się w tym juz orientuję (((( u mnie te plamienie trwało i trwało, a w niektórym momentach juz nim nawet nie było, tylko podchodziło pod krwawienie, wiec moze dlatego (w koncu tego endometrium nie wiadomo ile nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr. Zorientowany Re: do maga102 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 09:39 Niech się pani tak juz nie denerwuje, coraz więcej pani wie a coraz mniej się orientuje. Prosze sie tylko posłuchać. Pani potrzebuje przerwy od zastanawiania sie czy jest w ciąży i odpisywania ludzikom którzy tak samo jak pani mają google i potrafiiliby sobie sami znaleść odpowiedź gdyby im sie chciało. Te 10 ulotek prosze schować albo spalić, bo na żadnym pani nie znajdzie ze cefalosporyny osłabiają ich działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do doktórka Re: do maga102 IP: 62.233.185.* 04.06.04, 09:43 Panie Szanowny Uszologu Roślinny Pan wie jaka jestem i że się denerwuję niekompetencją lekarzy i tym co sie dzieje w moim organizmie... Kocham Cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr. Zorientowany Re: do maga102 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 09:47 Ale pani wie już wszystko. Pani już nie szuka informacji pani nimi żyje i pani nie wie już co myśleć kiedy wiadomo co jest grane. Potrzeba przerwy, i tak nic pani nie zmieni ani się nie w niczym upewni. Odpowiedz Link Zgłoś
maga102 Re: do maga102 04.06.04, 10:04 Słuchaj Cordosa zrób sobie test ciążowy i już - będziesz wiedziec co i jak. Bo faktycznie sytuacja się lekko pokomplikowała u Ciebie. Tak mysle, ża ja na Twoim miejscu najpierw zrobiłabym ten najprostszy test z apteki, a potem jeszcze dla potwierdzenia ten z moczu lub krwi. I bedziesz miała jasność. maga Odpowiedz Link Zgłoś