Dodaj do ulubionych

Przyczyny tępego bólu nogi z mrowieniem

IP: *.play-internet.pl 25.12.11, 15:56
Moja nastoletnia córka ma bóle lewej nogi od łydki aż przez całą stopę. Ból miewa różne natężenie. Czasem jest bardzo silny. Nie mija w pozycji leżącej. Trochę się martwię i czekam na wizytę u lekarza, ale może któraś z Was wie, co to może być? Boję się choroby zatorowo-zakrzepowej - nie wiem jak wygląda ból w takim schorzeniu. Na wszelki wypadek podałam córce acesan i kazałam jej nasmarować nogę heparyną.
Doradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • mel.la Re: Przyczyny tępego bólu nogi z mrowieniem 25.12.11, 16:10

Watpie ze to sprawy zatorowo-zakrzepowe, raczej od kregoslupa.
      • Gość: Editta Re: Przyczyny tępego bólu nogi z mrowieniem IP: *.play-internet.pl 25.12.11, 16:15
        Córka nie miała problemów z kręgosłupem. Jest wysportowana i sprawna. Poza tym noga nie boli ją od góry tylko od łydki w dół i raczej z tyłu. Ból bywa bardzo silny niezależnie od pozycji.
        • Gość: Aga Re: Przyczyny tępego bólu nogi z mrowieniem IP: *.gigainternet.pl 25.12.11, 17:11
          U mnie blł łydki , z tyłu był właśnie od kręgosłupa.
          Ale u mnie nie było to bardzo silne, pomogła właściwa diagnoza (skrzywienie kręgosłupa) i rehabilitacja.
          • marzeka1 Re: Przyczyny tępego bólu nogi z mrowieniem 25.12.11, 18:43
            Znam 16-latka, który jest w trakcie leczenia problemów zakrzepowych i są kłopoty ze zdiagnozowaniem, też był problem z bólem nogi- wybierz się dla własnego spokoju z córką do lekarza.
    • Gość: Editta Byłam u lekarza IP: *.play-internet.pl 27.12.11, 14:31
      Nic w sumie się nie dowiedziałam. Mam obserwować, a jak się bóle będą powtarzać to usg żył. Noga wygląda idealnie. Ból raz się pojawia, raz znika.
      Czyli musimy czekać.
      • mel.la Re: Byłam u lekarza 27.12.11, 17:37
        Ale na co chcesz czekac ? Ja bym juz dawno poszla do lekarza. USG zyl to jesli lekarz zleci, to nie lekarz w Polsce zleca badania ? Przeciez to moze wcakle nie zyly, bedziesz czekac az choroba rozwinie sie dalej, a leczenie bedzie potem bardziej skomplikowane ?
        • mel.la Re: Byłam u lekarza 27.12.11, 17:39
          Przepraszam, nie przeczytalam tytulu smile
          • minniemouse Re: Byłam u lekarza 28.12.11, 06:08
            bole lydek moga miecprzerozne przyczyny.
            od blahych do powaznych,

najczesciej odwodnienie,
            moze to byc niedobor np magnezu, wapnia lub czesciej - potasu
            ale np brak potasu moze byc z diety, lub moze miec inne przyczyny np moze to byc objaw sercowy.
            moze to byc zwiazanie z hormonami - czy skurcze nie pojawiaja sie czesciej w okresie przedmiesiaczkowym?
            zaburzenia tarczycy moga byc jedna z przyczyn, choroba Addisona, cukrzyca,
            problemy z nerkami
            albo zwyczajnie zaburzenia elektrolitowe w ogranizmie czy zwykly platfus (plaskostopie).
            no masa rzeczy.

tak ze powinnas isc wyjasnic te sprawe u lekarza.

Minnie
            • minniemouse Re: Byłam u lekarza 28.12.11, 06:12
              a przepraszam zapomnialam ze chodzi nie o skurcze a bol calej nogi.
              tak czy siak mozna by porobic badania pod tym katem co podalam, na wlasna reke.

a czy oprocz tego bolu w nodze, to corka ma jeszcze jakies inne objawy?
              podaj wszystkie i jakiekolwiek.

Minnie
              • Gość: Editta Re: Byłam u lekarza IP: *.play-internet.pl 28.12.11, 08:32
                Ból dotyczy jednej tylko nogi. Innych objawów nie ma. Ból nie jest ciągły. Są dni, gdy nie boli. Rok temu córka miała badania krwi i tarczyce oraz cukier są ok.
                • mel.la Re: Byłam u lekarza 28.12.11, 11:09
                  Piszesz, ze corka jest wysportowana, czy uprawia czynny sport ? Moze miala jakas kontuzje, nadciagnela sciegno czy cos w tym rodzaju. Czy bol jest jednakowy w lydce i w stopie czy bardziej boli stopa lub lydka ? Boli wierzch stopy czy spod ? Czy corka ma uczucie dretwienia lub mrowienia ? Pytam, bo moj problem ze stopa zaczal sie 6 lat temu i do tej pory sie mecze a dolegliwosci przybywa. Szkoda zeby to samo spotkalo Twoja corke.

• Gość: Editta Re: Byłam u lekarza IP: *.play-internet.pl 28.12.11, 14:41
                    Nie uprawia czynnie sportu. Czasem zagra w koszykówkę w szkolnej drużynie. Nic szczególnego.
                    Noga boli ją od tyłu. Stopa od spodu. Urazu nie było, bo córka akurat była chora i przez tydzień siedziała w domu.
    • Gość: monika Re: Przyczyny tępego bólu nogi z mrowieniem IP: *.ghnet.pl 29.01.12, 22:33
      kolezanka miala podobne problemy lekarz przepisał jej magnez ale jakąś mocniejsza dawkę do tego stosowała miejscowo veno spray w celu uśmierzenia bólu miejscowo, to taka musująca pianka z mentolem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka