Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. protro

07.06.04, 16:27
nie wiem o co chodzi. drętwiiały mi stopy i lekarz kazał zrobić badanie kwi -
czasy krzepnięcia i krwawienia. żeby wyeliminowac zakrzepicę. będzie dopiero
11go ten lekarz, jutro mam wziąć nowy listek triquilaru i nie wiem czy go brać
porównywałam wyniki z wynikami mamy - jej lekarz kazał brać acard na
rozrzedzenie - mi wtchodzi że mam odchylenie w drugą stronę i zakrzepicy nie
maco się aż tak bać - ale to moje domysły tylko - proszę, powiedzcie czy te
wyniki mówią o niskeij czy wysokiej krzepliwości ii wogóle co mówią bo mi nic

pozdrawiam!

APTT

czas A: 52,0 wart. śr: 52,3 s
czas B: 52,5 odch. cv: 0,7 %

*CZAS= 52,3 s czas ktr: 33,2 s
*RATIO= 1,57 norma: 26,6 - 39,9
norma: 0,8 - 1,2

PT

czas A: 22,2 wart. śr: 21,8 s
czas B: 21,4 odch. cv: 2,6 %

*CZAS= 21,8 s czas ktr: 16,9
norma: 13,5-20,2
*wsk.pt= 77,5 norma: 80-120%
*inr= 1,39 norma: 0,8 - 1,2
Obserwuj wątek
    • nati85 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr 07.06.04, 17:16
      Masz obniżony wskaźnik protrombinowy i podwyzszony INR. Wg. mnie pigułki nie są
      dla ciebie...
      • Gość: kik Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.06.04, 21:11
        a co to znaczy?
    • Gość: kika Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.04, 19:20
      up

prosze !! czy to sa wyniki wskazujace na zwiekszone ryzyko zakrzepicy ?!?
      • nati85 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr 09.06.04, 11:41
        Porozmawiaj lepiej z lekarzem! Na pewno każe ci odstawić pigułki i podejmie
        jakieś leczenie (a przynajmniej profilaktykę) przeciwzakrzepowe.
        • Gość: kika_19@gazeta.pl Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.04, 15:33
          rozmawialam. lekarka powiedziala ze sa male odchylenia od normy. powiedziala,
          ze jesli sie denerwuje to MOGE odstawic pigulki. ale to z innego powodu
          (chodzilo jej to ze sie denerwuje zpowodu zmniejszonego libido)

juz nic nie wiem? co robic? na wlasna reke brac acard i smarowac nogi liotonem
          1000 o ktorym juz tu gdzies pisalam? inny lekarz, ktorego sie pytalam mi go
          polecil
          • Gość: kika_19@gazeta.pl Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.06.04, 18:46
            up sad
          • anuteczek Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr 12.06.04, 19:58
            Możesz zrobić tak - jeśli koniecznie chcesz łykać pigułki to łykaj, ale
            codziennie bierz acard. Przyda się też kuracja venotrexem lub czymś podobnym
            (teraz tego na rynku jest masa), możesz używać maści liotion 1000 lub jakiejś
            innej. ja polecam esceven. bierz rutinscorbin lub cerutin to samo tylko tańsze
            3*2 tabl. I badaj wskaźnik na bieżąco. Pamiętaj, żeby dużo pić. Jak zdecydujesz
            się na odstawienie to odstaw np na miesiąc i zobacz czy objawy ustąpią
            pozdrawiam
            andzia
            • Gość: kika_19@gazeta.pl Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 20:10
              dzieki. czyli jednak wyniki sa w strone zakrzepicy... odstawilam pigulki,
              bioreacard i smaruje liotonem... oczywiscie nie doradzila mi tego
              lekarz "wybniki w normie, jestes przewrazliwiona, u mlodych dziewczyn nie ma
              takiego zagrozenia zakrzepica" mam nadzieje ze to chorobsko mnie nie dorwie
              • anuteczek Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW / APTT wsk. pr 12.06.04, 20:45
                Dobra decyzja. Włącz sobie jeszcze rutinoscorbin lub cerutin i unikaj gorących
                kąpieli. Przed upałami warto jeszcze jednak wziąć serię venotrexu, aby wzmocnić
                żyły. Dobrze jest jeść kaszę gryczaną
                andzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka