Dodaj do ulubionych

pytanie - nie o macicę ;)

13.02.12, 20:28
dziewczyny zawsze służycie mi dobrym słowem w walce mojej mamy z chorobą. A teraz mam pytanie odnośnie siebie...
od dłuższego czasu mam bóle w krzyżu, brzuchu, podbrzuszu itp. leczę się na nerwice i te bóle wiązałam właśnie z tym, tym bardziej od momentu gdy mama zachorowała na raka trzonu macicy.
jednak ostatnio ból się nasilił i poszłam do ginekologa. zrobiono mi usg i taki dostałam opis

trzon macicy o strukturze jednorodnej o wymiarach......, endometrium 10 mm, jajnik lewy 29x26, jajnik prawy 35x36 wewnątrz jajnika niejednorodna zmiana (28x29/ torbiel ciałka żółtego?). płynu w zatoce douglasa nie stwierdza się

lekarz, który robił badania kazał przeczekać 2 cykle i przyjść ponownie, powinno się samo wchłonąć. szczerze mówiąc nie mam do niego zaufania... na moją lekarkę chwilowo mnie nie stać a z powodu silnych bóli brzucha i w okolicy krzyżowej poszłam szybko do lekarza na NFZ

no i co teraz radzicie? cierpliwie czekać i mieć nadzieję, że to nic strasznego czy jednak zdobyć kasę i iść prywatnie do zaufanego lekarza? czy na podstawie usg lekarz może stwierdzić czy to torbiel lub nowotwór?
jeśli ma to jakieś znaczenie to jestem po 30, dwa porody mam za sobą, badanie robione w 23 dniu cyklu, ostatnia cytologia rok temu była w porządku tylko był jakiś stan zapalny, do tego mam wielką od dawna nie leczona nadżerkę
Obserwuj wątek
    • mortimerka46 Re: pytanie - nie o macicę ;) 13.02.12, 21:07
      Cześć Ewusia...

te bóle masz w jakieś określone dni, tzn. w środku, na początku cyklu? Miesiączki masz normalne?
      Powiekszony jajnik może uciskać na jakis narząd, np. jelito.
      Pytam, bo ja też często miałam bóle, choc ostatnio mniejsze, bo pękła mi torbiel na jajniku, a wcześniej miałam wrażenie jakby uciskał na coś.

Opisz ból, jeśli możesz.

• olikkk Re: pytanie - nie o macicę ;) 13.02.12, 22:00
      Ewusiu badanie powinno się robić zaraz po skończonym okresie, wtedy jest najbardziej obiektywne. Tak mi zawsze powtarzał mój lekarz.
      Zastanawia mnie dlaczego masz dużą od dawna nieleczoną nadżerkę .... powinnaś coś z tym zrobić od razu. Może lepiej jednak nie czekaj aż mina dwa cykle, tylko idź jak skończy się okres. Pewnie i tak będziesz musiała poczekać w kolejce, więc już zarezerwuj sobie termin smile
      • alicja518 Re: pytanie - nie o macicę ;) 14.02.12, 18:20
        Ewuś, ja też tak myślę jak Olikkk, i dziwi mnie że masz taką niewyleczoną nadżerkę, tego się nie lekceważy sad ja też bym nie czekała tak długo. Pozdrawiam cieplutko kiss
    • ewusia13 Re: pytanie - odp 15.03.12, 10:53
      przeczekałam tylko jeden cykl, poszłam prywatnie na wizytę do mojej lekarki. usg jajników w porządku, nic na nich nie ma smile lekarka uznała jednak, że bardziej niepokoi ją niejednorodna macica i mogę mieć kiedyś skłonności do mięśniaków... mam o siebie dbać i kontrolować. zaleciła mi też zrzucić kilka kilogramów smile
      wyszłam od niej dużo spokojniejsza, teraz jeszcze tylko odbiorę wyniki cytologii a na początku kwietnia mam umówioną wizytę na wymrożenie nadżerki!
      trzeba się brać za własne zdrowie...
      • olikkk Re: pytanie - odp 15.03.12, 11:33
        Ewusiu bardzo się cieszą, że byłaś już u lekarza smile
        Ja teą jestem spokojniejsza, że wygląda to dobrze i że umówiłaś się na wymrożenie nadżerki smile
        A z całą pewnością o zdrowie trzeba dbać smile
        Pozdrawiam też mamę i czekam na wiadomości jak się teraz czuje smile
        Buziaczki dla mamy i córki kiss
        • dorota-s2 Re: pytanie - odp 15.03.12, 18:25
          O znalazła sie moja Ewusia,napisz proszę jak mama,jak badania,jak zniosła leczenie,no wogóle co słychać.Teraz już jak największe zawirowania minęły wez sie za siebie,szczególnie ta nadżerka jest w pierwszej kolejności,miałas trudny okres ,nie było czasu zając się sobą,teraz najwyższy czas.pozdrwiam ciebie i mamę
          • olikkk Re: pytanie - odp 18.04.12, 00:07
            Ewusiu, czy byłaś już na wymrożeniu nadżerki ? Chyba to miało być na dniach smile
            Pozdrawiam cieplutko Ciebie i mamę kiss
            A co u niej ?
            • ewusia13 Re: pytanie - odp 01.05.12, 09:38
              nadżerka ciągle nie usunięta... nie wiem co się ze mną dzieje ale ostatni okres miałam 25 lutego!!! ciągle na niego czekam a po nim mam iśc na zabieg.
              w ciągu 3 mcy 2 razy usg i cytologię i wszystko było ok. więc myślę, że to jakieś stresy (mąż bez pracy, u mnie zwalniają, rodzice oboje po operacjach, córka przygotowuje się do komunii....) albo zawirowania hormonalne, na to jeszcze przesilenie wiosenne i silna angina i antybiotyki w marcu.... tak to sobie tłumaczę smile

a co do mojej mamy to wszystko ok, była na kontroli, miała typowe badanie ginekologiczne, lekarz wysłał ją na usg i krew, jeszcze nie zrobiła. wygląda dobrze, czuje się dobrze a na dodatek teraz skacze z radości bo dostała info, że za miesiąc jedzie do sanatorium (zaczęła się o to starać jeszcze przed chorobą, z powodu cukrzycy i nadciśnienia). ciekawa tylko jestem czy fakt, że jest po leczeniu onkologicznym ma wpływ rodzaj zabiegów w sanatorium?
              • bulbinka536 Re: pytanie - odp 01.05.12, 09:48
                Ewusia witaj kiss
                może faktycznie stres jest powodem ....a mnie bierzesz czasem jakiś hormonów?
                Jak mnie zaaplikowali hormony, to miesiączka się zatrzymała wink

Ewusia fakt ,że mama była leczona onkologicznie ma wpływ na rodzaj zabiegów ,
                ale nie jestem obeznana w temacie sad może Morgi lub inna z dziewczyn coś więcej Ci
                napisze ....
                wiem tylko,że niektórych zabiegów nie można stosować przez jakiś czas .
                Pozdrawiam kiss
                • ewusia13 Re: pytanie - odp 01.05.12, 10:19
                  hormonów nie biorę, w ciąży też nie jestem smile pewnie stres... jak przez długi weekend nic się nie wydarzy to znowu odwiedzę moją gin...

no właśnie tak myślałyśmy, że tych zabiegów to pewnie nie będzie mogła wszystkich wykorzystać ale przynajmniej odpocznie sobie i coś zwiedzi smile
                  • morgi777 Re: pytanie - odp 04.05.12, 12:56
                    Ewusiu może porozmawiaj ze swoją lekarką już teraz, nie czekaj dłużej, poradzi ci co w tej sytuacji można zrobić.
                    Co do zabiegów w sanatorium twojej mamy, to na pewno musi powiedzieć, że jest krótko po leczeniu onkologicznym. Rozmawiałam z siostrą przełożoną z jednego sanatorium i ona faktycznie powiedziała, że niektórych zabiegów nie wolno stosować przez pewien czas. Ale to już na miejscu powinni z twoją mamą ustalić co i jak.
              • olikkk Re: pytanie - odp 13.05.12, 00:18
                Ewusiu witaj smile
                Niepokojące wiadomości od Ciebie tu widzę i z niepokojem czekam na to co u Ciebie słychać po dwóch tygodniach .... Czy już byłaś u lekarza i coś się wyjaśniło ?
                Czy uroczystość komunijna już za Wami ?
                Cieszę się, że mama ma się dobrze i wybiera się do sanatorium smile
                Pozdrawiam cieplutko Ciebie i mamę, życząc Wam dużo zdrówka kiss
                • olikkk Re: pytanie - odp 28.07.12, 23:51
                  Ewusia co u Ciebie słychać ? Długo się nie odzywałaś uncertain
                  Mam nadzieję, że mama ma się nadal dobrze i pewnie już wróciła z sanatorium smile
                  Zadowolona z kuracji ?
                  Pozdrawiam Was bardzo serdecznie kiss

https://www.madzik.pl/do_blogow/linie/linnia08.gif

http://s20.rimg.info/62d2c8d315b54165365daaaf8c48bb40.gif usunięcie macicy z przydatkami luty 2010, HTZ-Systen50, Śląsk, 59r.http://s20.rimg.info/62d2c8d315b54165365daaaf8c48bb40.gif
                  • ewusia13 Re: pytanie - odp 14.01.13, 18:43
                    po wielu miesiącach jestem znowu.
                    wszystko u nas w porządku, mam po sanatorium była zachwycona, teraz praktycznie zapomniała już o tym, że chorowała na nowotwór

u mnie też ok, ginekologicznie wszystko jest w miarę, mam trochę rozregulowane cykle ale to chyba stres... nowotwory nie chcą nas opuscic, niestety teraz z ta straszna choroba walczy moj 6-letni bratanek sad

u mnie czasem pojawiały się bóle brzucha, na dodatek krew w stolcu, zrobilam kolonoskopie, usunęłam polipy i już jest wszystko ok.
                    • olikkk Re: pytanie - odp 14.01.13, 19:20
                      Ewuś cieszę się bardzo, że mama miała możliwość wypocząć w sanatorium po trudach leczenia i ma się już całkiem dobrze smile
                      Cieszę się też , że i u Ciebie wszystko wróciło do normy smile
                      Pamiętaj jednak, że musicie nadal bardzo na siebie uważać i regularnie badać kiss

Przykro jednak, że tak małe dziecko nie uchroniło się od tej strasznej choroby sad
                      I tu też trzeba mieć nadzieję, że leczenie przyniesie dobry skutek smile Dzieci są bardzo silne i podobno radzą sobie z leczeniem bardzo dobrze, czego życzę też z całego serca Waszemu bratankowi smile
                      Pozdrawiam całą Waszą rodzinkę bardzo serdecznie życząc Wam dużo zdrówka kiss

https://www.madzik.pl/do_blogow/linie/linnia08.gif

http://s20.rimg.info/62d2c8d315b54165365daaaf8c48bb40.gif usunięcie macicy z przydatkami luty 2010, HTZ-Systen50, Śląsk, 59r.http://s20.rimg.info/62d2c8d315b54165365daaaf8c48bb40.gif
                      • olikkk Re: pytanie - odp 28.10.14, 23:26
                        W związku z przeprowadzką naszego forum, wątek został przeniesiony
                        i można go znaleźć tutaj:

Syrenki - kontynuacja forum "Usunięcie macicy i co dalej?"

http://syrenki.net/viewtopic.php?f=17&t=100

Pozdrawiam i zapraszam na nowe forum smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka