17.02.12, 13:08
Witam...
jestem studentka, od pewnego czasu tj. od ok 2 lat mam problemy z zoladkiem (nie moge jesc ostrych potraw, pizzy, chipsow, pic alkoholu) objawiaja sie one skurczami, wymiotami, rozwolnieniem, zatwardzeniem, czasem czarnym kalem. Robilam roznego typu badania, bralam tabletki oslonowe, nic nie pomoglo. Zauwazylam tez, ze gdy zjem np. cebule czy czosnek, moje cialo przesiaka tym zapachem, szczegolnie dlonie oraz narzady plciowe do tego dochodzi codzienny przykry zapach z ust. Choruje tez co jakis czas na grzybice pochwy (ktora, do konca nie moge wyleczyc). Od ok. 5 lat zmagam sie z zapeleniem lojotokowym skory, i co do tego to juz chyba stracilam wszelka nadzieje (za kazdym razem gdy ide do dermakologa, dostaje sterydy, ktore pomagaja max na tydzien ewentualnie tabletki na uspokojenie), zmiany skorne mam na glowie (przez co strasznie wypadaja mi wlosy do tego musze myc je kazdego dnia, zeby nie wygladaly na przetluszczone ) w uszach, za uszami, na brwiach, oraz w okolicy nosa.
Na dobra sprawe probowalam juz wszystkiego... i nadal nic...
Czy ktoras z was ma/miala podobne objawy?? Czy ktos potrafi mi poradzic, pomoc??
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: Problem 17.02.12, 14:29
      Jakie robiłaś badania w związku z problemami żołądkowymi?
      Przykry zapach z ust po czosnku czy cebuli jest zupełnie normalny, ponoć to co jemy ma też wpływ na zapachy intymne. Ręce przechodzą tym zapachem, ponieważ dotykasz nimi tych mocno pachnących produktów. Mi to osobiście bardzo przeszkadza, dlatego staram się ich jak najmniej stosować w swojej kuchni.
      Czy robiłaś posiew z pochwy i leczyłaś się lekami celowanymi? Czy bierzesz probiotyki aby odzyskać równowagę we florze bakteryjnej?
      Przy łojotokowym zapaleniu skóry raczej niczym nadzwyczajnym nie jest potrzeba codziennego mycia włosów. Preparatów na ŁZS jest bardzo dużo, trzeba tylko dobrać odpowiednie dla siebie (mój maż dobrał je metodą prób i błędów). I tak do włosów używa: szampon selsun blue do włosów przetłuszczających i szampon catzy, do mycia twarzy fiziogel emulsja lub dermoklar, do natłuszczenia skóry krem biderma sensibio DS lub tłustsza emulsja seboderm. W momencie wyrzutu zmiany traktuje maścią protopic. Droga, ale waro (mąż przy pomocy tego specyfiku wychodził z posterydowego zaniku skóry). Preparatów jest bardzo dużo i musisz dobrać odpowiednie do siebie, ale wysypów się nie pozbędziesz- taki urok tej choroby. Uważaj na sterydy- widzisz czym skończyły w tym przypadku. Poza tym na ŁZS duży wpływ ma dietea. Alkohol czy ostre przyprawy u mojego męża prowadzą do tego, ze następnego dnia ma duuuże, czerwone place, które po dwóch dniach brzydko się łuszczą.
    • marzeka1 Re: Problem 17.02.12, 16:04
      A jak się odżywiasz na co dzień?
    • iwona402 Re: Problem 17.02.12, 20:01
      Część objawów, które wymieniłaś nie są mi obce np. brzydki zapach całego ciała, oraz z ust, częste infekcje kobiece, problemy z żołądkiem. U mnie trwało to 30 lat zanim dowiedziałam się, że mam autoimmunologiczne zapalenie śluzówki żołądka, oraz związany z tym niedobór vit.B12.
      Łojotok może być spowodowany zaburzeniami natury hormonalnej, również na tle autoimmunologicznym.
    • doral2 Re: Problem 17.02.12, 21:48
      > Witam...
      > jestem studentka, od pewnego czasu tj. od ok 2 lat mam problemy z zoladkiem (ni
      > e moge jesc ostrych potraw, pizzy, chipsow, pic alkoholu) objawiaja sie one sku
      > rczami, wymiotami, rozwolnieniem, zatwardzeniem, czasem czarnym kalem...."

po ostrych potrawach, pizzy, czipsach i alkoholu, to każdemu sie robią problemy z żołądkiem.
      poczytaj nieco o zdrowym żywieniu.
      a status studenta nie zwalnia z myślenia, wręcz przeciwnie.
    • Gość: Stedy_stady Re: Problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 15:15
      A miałabyś szansę na pójście do szpitala na 2-3 dni w celu zrobienia kompleksowych badań? Posiewy kału, z pochwy, moczu, z gardła i ze skóry plus cała morfologia, hormony, cukier i jeszcze dobrze by było wszystkie alergiczne badania porobić.
      Miałam w pewnym momencie podobny problem, ale mniej nasilony tzn. problemy żołądkowe, wzdęcia, grzybica pochwy, nieprzyjemny zapach skóry, z ust i ciągle jakies egzemy, alergiczne plamy na skórze i w sumie oprócz dłuższego leczenia lekami grzybicy pochwy (tabletkami doustnymi też także możliwe że to mogła też być grzybica przewodu pokarmowego), to dieta i witaminy mi pomogły... Dość restrykcyjną przeciwgrzybiczną dietę stosowałam, która ładnie oczyściła mi organizm. Przez pół roku ją stosowałam a potem sukcesywnie wprowadzałam normalne pokarmy których nie jadałam w czasie diety. Do tego łykałam witaminy i alveo stosowałam. Cały czas również probiotyki (lacibios femina, bo to dla kobiet), również witaminy z grupy B.
    • Gość: elle Re: Problem IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 16:01
      ŁZS jest łączone z bakterią Helicobacter pylori w żoładku....
    • gazikowa31 Re: Problem 07.04.12, 06:29
      Czytajac Twoj wpis poczulam sie, jakbym czytala o sobie. BYlam dzis u lekarza i skierowal mnie na test oddechowy w celu potwierdzenia aktywnosci halicobacter, bo ze ja mam, to juz pewne. Moze wiec warto sie przebadac? Zobaczymy, czy ta bakteria ma wplyw na te wszystkie dolegliwosci, bede informaowac o postepach. Powodzenia i nie zalamuj sie, upierdliwe, ale nie smiertelne to wszytko, glowa do gory!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka