Dodaj do ulubionych

Eutyrox - nietolerancja

IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.12, 10:03
Witam
Czy to możliwe aby organizm nie tolerował w ogóle tego leku przy niedoczynności tarczycy? Co wtedy? Czy objwy takie jak: zaburzenia widzenia, mdłości, ból głowy i osłabienie są przejściowe czy to oznacza że nie mogę brać tego leku? Lekarz zbagatelizował moje objawy i kazał brać to dalej.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Eutyrox - nietolerancja 24.02.12, 14:04
      Może dostałeś za dużą dawkę. Ale fakt: organizm sie przyzwyczaja (pod warunkiem, że dawka jest dobrze wyliczona)
      • siostra.bronte Re: Eutyrox - nietolerancja 24.02.12, 14:56
        Jeżeli takie problemy będą się utrzymywać dłużej, a dawka nie jest zbyt duża, to można zamienić go na letrox, niektórzy lepiej go tolerują.
    • kasiak37 Re: Eutyrox - nietolerancja 24.02.12, 19:43
      a co stoi w ulotce do leku?
      • iwonagos Re: Eutyrox - nietolerancja 24.02.12, 23:33
        Skoro lekarz przepisał daną dawkę, to jasne, że miał na uwadze poziom tsh. Nie sądzę, żeby można było mieć nietolerancję euthyroxu, gdy dobrze dobrana jest dawka. Na ulotce jest napisane:

W czasie właściwego stosowania lewotyroksyny, pod kontrolą zarówno kliniczną jak i laboratoryjną, nie należy przewidywać wystąpienia działań niepożądanych. W przypadku nietolerancji lub przedawkowania lewotyroksyny, szczególnie w przypadku zbyt szybkiego zwiększania dawki na początku leczenia, mogą wystąpić typowe objawy nadczynności tarczyc, jak: tachykardia, zaburzenia rytmu serca, bóle dusznicowe, ból głowy, osłabienie i drżenie mięśni, niepokój, bezsenność, nadmierna potliwość, utrata masy ciała, biegunka. W takim przypadku należy zmniejszyć dawkę dobową lub odstawić preparat na kilka dni. Po ustąpieniu objawów niepożądanych leczenie można wznowić z zachowaniem ostrożności. W przypadku nadwrażliwości mogą wystąpić reakcje alergiczne.
        • Gość: Gosia Re: Eutyrox - nietolerancja IP: *.play-internet.pl 25.02.12, 08:51
          Dziękuję serdecznie za podpowiedzi. Ja mam dawkę w ilości 0,5 tabletki. Zacznę brać ćwiartę i zobaczę co będzie chociaż trochę się zniechęciłam do leczenia w ogóle. Dla zainteresowanych: rozpoczęłam wątek również na forum: choroby tarczycy. Pozdrawiam.
          • iwonagos Re: Eutyrox - nietolerancja 25.02.12, 11:32
            0,5 tabletki to nie jest dawka. Euthyrox jest w dawkach 25, 50, 75.... Bierzesz pół tabletki z jakiej dawki?
            • Gość: Gosia Re: Eutyrox - nietolerancja IP: *.play-internet.pl 25.02.12, 11:39
              Biorę Euthyrox50 po pół tabletki przy wynikach
              ft3 - 4.1, (norma 2,0- 4,4)
              ft4 - 0.99 (norma 0,8-1,9)
              a TSH- 7,14 (norma 0,4-4,0)
              • iwonagos Re: Eutyrox - nietolerancja 26.02.12, 14:57
                e, to za dużej dawki na pewno nie bierzesz, zresztą na forum tarczycowym na pewno ci napisali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka