Dodaj do ulubionych

ospa u doroslych

14.03.12, 10:28
Witam. Mam prawie 30 lat ale zlapalam kilka dni temu ospe. Juz nie wspomne jaka ja jestem piekna z duzym boblem prosto na czubku nosasmile Dwa dni temu kiedy jeszcze nie wiedzialam ze mam ospe ugniotlam to co mi sie wydawalo przyszczem. I wlasnie dzis dowiedzialam sie ze to jest jednak ospa i sie zrobilo to to gigantyczne. Czym smarowac bo boje sie ze bede miala jakos infekcje. I drugie pytanie wstalam z spuchnieta noge w kolanie. Ledwo chodze. Czy to moze byc od ospy albo cos innego. Dodam ze raczej mam sklonosci hipochondryczne i od zwyklego kaszlu juz umieramsmile
Obserwuj wątek
    • thana203 Re: ospa u doroslych 14.03.12, 10:44
      Ospę przerabiałam w zeszłym roku, a jestem po trzydziestce. Podobno u dorosłych jest większe ryzyko powikłań, więc radziłabym Ci iść do lekarza - na wszelki wypadek. Poza tym - na zwolnienie, bo przeziębić tego nie wolno. Lekarz przepisze Ci coś do smarowania - ja miałam takie białe coś, podobne do maści cynkowej, tylko półpłynne. Nie drap i nie skub, bo blizny zostaną - po tym wyciśniętym na nosie pewnie będziesz miała bliznę, trudno. A kolano to raczej osobna historia.
      • verdana Re: ospa u doroslych 14.03.12, 12:05
        Albo nie - syn radosnie rozdrapał wszystkie krosty, bo tak fajnie robily "pyk". Jego zdyscyplinowana mlodsza siostra nie rozdrapała nic. On nie ma żadnej blizny, ona - ogromne, trzy.
        Idź do lekarza, z kolanem koniecznie. Ospa w tym wieku zazwyczaj jest ciężko przechodzona, powinien Cię ktoś zobaczyć.
        • babcia47 Re: ospa u doroslych 14.03.12, 12:15
          u dorosłych niestety tak łatwi sie skóra nie regeneruje..mój małzon załapał po 30-tce i mimo, że nie drapał, smarował to blizny sie porobił na twarzy a szczególnie na łysince, gdzie skóra szczególnie cienka i znikneły dopiero po kilku latach ..ale jak to chłop zadnych tam przyspieszajacych regenerację skóry kremów czy peelingów nie stosował. Przechodził ospe paskudnie, tj. gorączka, złe samopoczucie..w porównaniu do mnie (przechodziłam w dzieciństwie) i do dzieci był naprawdę bardzo chory, choc nie miał powikłań. Koniecznie do lekarza, na zwolnienie i grzecznie smarować krostki, bron boze nie drapać..a potem ewentualnie do kosmetyczki, która pomoże przywrócić skórze ładny wygląd szybciej niz w ciągu kilku lat
    • anetapzn Re: ospa u doroslych 14.03.12, 12:11
      Ja 2 lata temu przechodziłam, po 30tcebig_grin też myślałam że to pryszcze, albo uczulenie i poszłam do dermatologa zamiast do internisty. Trafiłam na dobrą lekarkę, oprócz leków dała mi maść do smarowania. za Chiny ludowe nazwy nie pamiętam, ale poproś lekarza, zakładam, ze byłaś u lekarza.?! Jak byłaś to idż raz jeszcze po smarowidło.
      Ja w miarę lekko przechodziłam (razem z dziećmi) ok. tygodnia mnie trzymalo, ale nie specjalnie było uciążliwe, tyle, ze paskudnie wyglądałam. I nie drapsmile.
    • anetapzn Re: ospa u doroslych 14.03.12, 12:12
      kotek-3 napisała:

I drugie pytanie
      > wstalam z spuchnieta noge w kolanie. Ledwo chodze. Czy to moze byc od ospy albo
      > cos innego. Dodam ze raczej mam sklonosci hipochondryczne i od zwyklego kaszl
      > u juz umieramsmile

Kolano to chyba nie od ospy, nie przejmuj się najwyżej utną, masz jeszcze drugiebig_grin, a z ospą marsz do lekarza.
      • aqua48 Re: ospa u doroslych 14.03.12, 12:35
        Oboje z mężem przechodziliśmy ospę po trzydziestce. Mąż tak łagodnie, że dopiero dermatolog się zorientował, że to ospa. Parę krostek, które szybko znikły i koniec. Ja przez tydzień umierałam z bardzo wysoką temperaturą i masą wyprysków. Najgorsze były te w ustach i nie napiszę gdzie. Dostałam maść do smarowania, antybiotyk i jeszcze jakieś leki. Ślady po krostach(mimo, że nie drapałam) znikły dopiero po dwóch latach.
    • viki711 Re: ospa u doroslych 14.03.12, 12:52
      Heviran bardzo pomaga złagodzić skutki tego wirusa, dorośli zwykle gorzej przechodzą choroby wieku dziecięcego, powinnaś pójśc do lekarza i nie wolno tego przeziębić, powikłania są niefajne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka