Dodaj do ulubionych

*Wstydliwe pytanie*

18.06.04, 17:55
Jestem już 6m-cy po porodzie naturalnym..po około 2m-cach miałam zdjęte szwy
i od tego czasu powinnam zacząć życie seksualne na "nowo"...niestety przy
każdym zbliżeniu odczuwam ból(nie tak duży jak zaraz po porodzie,ale jest) i
pieczenie, czuję się tak,jakby mnie "rozrywało od wewnątrz"wcześniej przed
zajściem w ciążę nie miałam tego uczucia....zażywam obecnie Cerazettę i
stosujemy prezerwatywy,jednak dla mnie każde zbliżenie mojego partnera to
koszmar....jak temu zaradzić?czy można coś z tym zrobić?trwa to już chyba za
długo? a może to tak po prostu jest i trzeba troszkę pocierpieć?czekam na
odpowiedź...partner oczywiście się irytuje za każdym razem marudzę, że mnie
coś boli...niestety...
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: *Wstydliwe pytanie* 18.06.04, 18:10
      ale chodzi Ci o to, że bolą Cię miejsca "po szwach"?

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • very_martini Re: *Wstydliwe pytanie* 18.06.04, 18:11
      Aha, może niech Twój partner przyjmnie do wiadomości, że im bardziej on się
      irytuje, tym Tobie jest trudniej? Na pewno powiedzenie sobie "muszę, bo on..."
      sprawy Ci nie ułatwi...

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • fiordilligi Re: *Wstydliwe pytanie* 18.06.04, 21:07
      najprawdopodobniej masz stan zapalny - to się zdarza cześto. Kup tantum rosa i
      irygator, vagosan, być może lekarz zapisze gynalgin albo coś takiego. Ja na
      miejsca po szwach stosowałam maść na bazie wyciągu z cebuli - zapomniałam nazwy
      coś na "c" w aptece bedą wiedzieli.To nie jest drogie. Po miesiącu mogłam się
      kochać. Czasem także trzeba kupiś środki nawilzające pochwę, ponieważ po
      porodzie często brak nawilżenia i to powoduje ból. Ale przedtem trzeba
      wyeliminować jakieś zapalenia.
      • oolga1 Re: *Wstydliwe pytanie* 16.08.04, 21:21
        Ten krem to Cepan - pachnie jak najlepsze anty. Co*prawda jest skuteczne
        stosowałam po wyrostku i prawie śladu nie ma. Są też droższe i nie pachną
        specyficznie ale lepiej skonsultować z lekarzem czy na porobowe blizny można
        nakładać.
    • fiordilligi Re: *Wstydliwe pytanie* 18.06.04, 21:08
      acha! I nie ma w tym nic wstydliwego!
    • mia33 Re: *Wstydliwe pytanie* 19.06.04, 16:43
      hmm.. powiem ci tyle..
      albo to jakis stan zapalny..
      albo bol na tle psychicznym..
      albo (podobno zdaza sie to niestety czesto) po porodzie ktos szyl ci za duzo i
      stad ten boluncertain
      serdecznie zycze ci oby to nie byl to ostatnie bo z tym juz chyba niz zrobic
      sie nie dasad((
    • Gość: lilith76 Re: *Wstydliwe pytanie* IP: *.itpp.pl 19.06.04, 21:34
      partner oczywiście się irytuje za każdym razem marudzę, że mnie
      > coś boli...niestety...

to, że partner się irytuje to nie jest oczywiste, to nie najlepiej o nim świadczy.
      znam kobietę, która po trudnym porodzie - duża główka dziecka, duże szwy - przez rok syczała w czasie seksu. teraz jest ok.
      przejdź się do lekarza, niech cię obejrzy, wykluczy stany zapalne, nadżerki, poradzi co można z tym zrobić.
      życzę szybkiej odmiany losu smile
    • monik_75 Re: *Wstydliwe pytanie* 19.06.04, 22:20
      Prawdopodobnie jest to stan zapalny i bez lekarza się nie obejdzie. Nie ma w
      tym nic wstydliwego. Ja miałam podobne objawy. Ból, niesamowite pieczenie,
      szczypanie. Możesz zrobić wymaz z pochwy. Jeśli chodzisz do lekarza prywatnie
      to i tak za takie badanie byś zapłaciła, a zaoszczędzisz na czasie (na wynik
      trzeba czekać kilka dni). Jeśli karmisz piersią może to być też kwestia zbyt
      małego nawilżenia, wówczas musisz zaopatrzyć sie w aptece w nawilżający żel dla
      kobiet. Taki dyskomfort trwa przez cały okres karmienia.
      A partner niech okaże więcej szacunku i wyrozumiłości. Ja na szczęście nie
      miałam z tym problemu i tegoż samego życze Tobie.
    • monik_75 Re: *Wstydliwe pytanie* 19.06.04, 22:23
      A może jest to też sprawa prezerwatywy? Spróbuj bez albo zmieńcie na inną.
    • Gość: aaa Re: *Wstydliwe pytanie* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 20:17
      I powiem tylko tyle-to sa cholerne skutki cięcia krocza czy trzeba czy nie.
      Bardzo wiele jest artykułów na ten temat w prasie medycznej i konkluzja jest
      taka, ze tylko w uzasadnionych przypadkach czyli ok 10% powinno sie to robić. A
      u nas jak leci i daje to tego typu odległe powikłania poporodowe.
      Sorki, wiem, ze to nie na temt ale sie nie mogłam powstrzymać. Na pewno powinnaś
      pójść do gina-tak jak pisały inne dziewczyny moze to byc stan zapalny ale też
      pare innych rzeczy. I trzymaj sie! Na pewno to minie!
      • Gość: Tez długo "sucha". Re: *Wstydliwe pytanie* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 15:51
        Nie do końca są to skutki naciecia krocza, czy tego, że poród był naturalnymi
        drogami...
        Po cesarce może występować podobny dyskomfort! Ja miałam cesarskie cięcie i
        podobną historię!
        Niestety polityka hormonalna bierze za to duzą odpowiedzialność. U niektórych
        ten brak predyspozycji (czytaj nawilżania) może trwać nawet 9m-cy lub dłużej,
        do końca karmienia(choć zaprzestania karmienia nie doradzam!) Trudno coś za
        coś. W końcu dzidzi chyba jest teraz priorytetem. Wyrozumiałość partnera i
        trochę większe jego zaangażowanie w przygotowanie twojego organizmu "przed"
        powinno byc trochę większe w tych trudnych dla Ciebie momentach (bo domyślam
        sie tez tego pragniesz, może czasem nakręcasz męża, bo wydaje Ci sie, że jesteś
        już gotowa, a kiedy przychodzi co do czego to ciało mówi co innego!- znam
        to...) Niedopracowana ta nasza, babska natura!!!!!
        Ale przecież to nie potrwa wiecznie!
        Nic na siłe, bo można się zrazić... i dłużej z tym walczyć.
        Czekając można wiele zyskać i odkryć na nowo!
        Życzę jeszcze wielu szczęśliwych chwil i przychylności biologii!
        A przede wsim zdrowej dzidzi!

P.S. Był taki niespodziewany moment, kiedy mnie się wsio odmieniło! A przecież
        jeszcze karmię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka