Dodaj do ulubionych

Seronil (fluoksetyna) a zaburzenia cyklu miesiączk

IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.12, 12:46
Biorę Seronil ( SSRI) na bazie fluoksetyny i zaczęłam nieregulanrie miesiączkować. Pierwszy cykł był Ok,a każdy następny się wydłuża, moje cykle trwaja teraz 45-65 dni, wcześniej miałam 33 dniowe.
Czy miała tak któraś z Was? Nic przyjemnego miec przez mieasiąc PMS. Czy zostawić to tak jak jest, czy szpikować się hormonami by wyregulować?
Kiedyś jak brałąm Seronil też pamiętam,że miałam rozwalony cykl,ale regulowałam go Duphastonem,a po odstawieniu i SSRI i Duphastonu rok dochodziły hormony do ładu i miałam regularne.
Przy takich dysporporcjach trudno ustalić w ogole jajeczkowanie. Załamka.
Obserwuj wątek
    • Gość: kamila Re: Seronil (fluoksetyna) a zaburzenia cyklu mies IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.12, 13:09
      zaburzenia nastroju, depresja, zab. nerwicowe, bulimia i na co tam jeszcze by tego leku nie przypisywac-wszystko samo w sobie wplywac moze na cykl. Niekoniecznie to wina leku.
      Poczytaj ulotkę/zapytaj lekarza jesli masz obawy.
      Bo kazda odpowiedz na tym forum zabrzmi, ze wszystko jest mozliwe a tylko lekarz znajac Twoja historie i stan zdrowia okresli co sie dzieje.
      • Gość: Agata Re: Seronil (fluoksetyna) a zaburzenia cyklu mies IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.12, 13:54
        zaburzenia lękowo-depresyjne mieszane. Mój trzeci epizod i cykl rozchochlowuje się podczas brania Seronilu. ( 3 raz wciągu 10 lat). Odstawiam Seronil i wszystko wraca do normy. na ulotce pisze,ze moze powodowac zaburzenia cyklu. 4 grudnia dopeiro bede u psychiatry to sie spytam co z tym robic.
        • Gość: kamila Re: Seronil (fluoksetyna) a zaburzenia cyklu mies IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.12, 16:24
          cos za cos. Na razie zdrowie psychiczne i Twoj komfort jest wazniejszy niz cykl.
          Pomysl nad tabletkami, bedziesz znala termin miesiaczki a przy okazji unikniesz niechcianej ciazy, bo nie sadze aby komfortowym na dzien dzisiejszy bylo dla Ciebie posiadanie zaburzen lekowych, depresji i dziecka...
          Chodzisz na jakas terapie?
          Leki to takie rozwiazanie czeto raczej dorazne i krotkoterminowe.
          • Gość: Agata Re: Seronil (fluoksetyna) a zaburzenia cyklu mies IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.12, 22:45
            Brałam kiedys tabletki (Mercilon) i po miesiacu musialam odstawic,bo caly czas plakalam i zle dzialaly na mnie powodujac doly i wybuchy zlosci, miaalm takze omdlenia, ginekolod kazal odstawic i nie tykac anty.
            Tak zaczelam terapie, mialam w zeszlym tygodniu 3 sesję dopiero, jeszcze konsultacyjna natomiast oficjalna terapie zaczynam za 2 tyg..
            Mysle, ze zatosuje CASTAGNUS, kieys stosowalam i mialam jak w zegarku. Poczekam az raczy nadejsc ta miesiaczka na ktora wyczekuję i zaczne Castagnusa...
            • nglka Re: Seronil (fluoksetyna) a zaburzenia cyklu mies 12.10.12, 07:40
              Tyle, że Castagnus stosuje się w konkretnych zaburzeniach hormonalnych: niedobór estradiolu, niewydolność ciałka żółtego, zwyżka prolaktyny. To nie jest lek na wszystkie powody zaburzeń cyklu.
              Skoro u Ciebie w ten sposób lek wpływa na cykl, to [IMHO] możesz sobie jeszcze bardziej zaszkodzić.
              • Gość: Agata Re: Seronil (fluoksetyna) a zaburzenia cyklu mies IP: *.radom.vectranet.pl 12.10.12, 12:53
                Hmm dostałam kiedyś castagnus na złagodzenie PMS i długich cyklach ( hormony w normie, jajeczkowanie o czasie, policystyczne wykluczone. Lekarz zgłupiał i powioedział że medycznie nie widać przyczyny nieregulanrych miesiączek,a że nie tolerowałam anty, dostałam Castagnus na długie cykle b yje skrócić. Mimo wsyzstko spróbuje ale 1 tabletkę zamiast 2 (powinnam 2 bo ważę <60 kg)
                • Gość: Anita Re: Seronil (fluoksetyna) a zaburzenia cyklu mies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 20:23
                  A nie boicie sie po braniu tabletek hormonalnych raka piersi. Kuzynka teraz miala operacje . Pierwsze pytanie onkologa bylo czy bierza lub brała tabletki antykoncepcyjne.
                  • nglka do Anity 13.10.12, 21:17
                    Gość portalu: Anita napisał(a):

> A nie boicie sie po braniu tabletek hormonalnych raka piersi. Kuzynka teraz mia
                    > la operacje . Pierwsze pytanie onkologa bylo czy bierza lub brała tabletki anty
                    > koncepcyjne.

A jak to się ma do tematu?
                    Nikt tu nie pisze o hormonalnej terapii.
                    Castagnus to lek ziołowy.

A nie boisz się pić soku z kartonu? To tak odnośnie onkologii - tam pytają o szereg różnych spraw, w tym właśnie m.in. o picie soków z kartonu, o jedzenie [czy stosujesz dodatki typu glutaimnian sodu; kostki rosołowe] itp. Nie popadajmy więc w paranoję...
                    • Gość: Anita Re: do Anity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 10:29
                      A ma sie moja droga bo okazuje sie ze najwiecej kobiet chorujacych na raka piersi jest własnie po braniu hormonow. Wysyp nowotworow piersi zaczął sie po powszechnym stosowaniu terapii zastepczej w postaci hormonow w okresie menopauzy. Teraz juz mowi sie ze o tabletkach antykoncepcyjnych. Lekarze lekką reką wypisują hormony( pisze o mojej przychodni) nie kierujac kobiety na badania. Potem okazuje sie ze sa problemy . Pisałam tak ogolnie nie biorac pod uwade akurat tego leku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka