Dodaj do ulubionych

antyTPO- proszę o pomoc

21.01.13, 16:09
Witam, leczę się na niedoczynność tarczycy od października. Została wykryta we wrześniu. Co 6 tyg robię wyniki. Dzisiaj odebrałam wynik tsh i antyTPO. Wynik tsh spadł na 1.44, za to antyTPO wynosi 275, a górna granica jest 34. Dzwoniłam do swojego lekarza, ponieważ staramy się o dziecko. Lekarka powiedziała, że mam się wynikiem anty nie przejmować. Możecie mi podpowiedzieć czy faktycznie mam się nie przejmować czy skonsultować się z innym endokrynologiem? Dodam, że biorę eurythox 50
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: antyTPO- proszę o pomoc 21.01.13, 16:29
      Witaj.

Poniewaz chorujesz na chorobe hashimoto, ktora jest choroba autoimmunologiczna i chroniczna, powinnas sie, dla wlasnego dobra, troche doksztalcic w temacie smile
      Zajrzyj na forum choroby tarczycy i hashimoto, tam znajdziesz odpowiedz na wszelkie nurtujace cie pytania, teraz i w przyszlosci, kiedy juz zajdziesz w ciaze.

Podwyzszone przeciwciala swiadcza o tym, ze niedoczynnosc tarczycy jest spowodowana choroba hashimoto. Mowiac krotko, organizm produkuje przeciwciala, ktore niszcza tarczyce. W wyniku tego produkuje ona coraz mniej hormonow, ktore trzeba suplementowac. Im wiecej przeciwcial, tym bardziej niszczona jest tarczyca. Moje utrzymuja sie od roku w okolicy 40, niektorzy maja i po kilkaset. Wystarczy raz stwierdzic podwyzszona ilosc przeciwcial, zeby postawic diagnoze: hashimoto. Dlatego wielokrotne badanie przeciwcial nie ma wiekszego sensu, po tym, jak raz stwierdzono ich podwyzszona ilosc.

Za to tsh dla osoby suplementujacej hormon to nadal za duzo. Prawidlowa wartosc to max 1, moze byc i nizsza, byle nie ponizej normy. Wazne jest tez, zeby regularnie badac caly komplet (ft3, ft4 i tsh), tak dlugo, az ustali sie optymalna dawke. Pozniej, jezeli nie ma sie niepokojacych objawow, mozna badac hormony 2-3 razy w roku. Oczywiscie w ciazy czesciej ale to juz historia nie na teraz.

Pozdrowienia smile
      • ktos.pl Re: antyTPO- proszę o pomoc 21.01.13, 16:42
        Dziękuję Ci bardzo za pomoc, lekarka widocznie zapomniała dodać, że mam hashimoto. Jednak na wcześniejszej wizycie powiedziała mi, że żeby zajść w ciążę powinnam mieć wynik równy 2, nic nie mówiła, że powinnam mieć 1 albo poniżej
        • rotkaeppchen1 Re: antyTPO- proszę o pomoc 21.01.13, 17:05
          W ciaze mozna zajsc z roznymi wynikami, takze ja utrzymac i urodzic zdrowe dziecko. Mozna tez miec problemem z zajciem w ciaze, mimo najlepszych wynikow. Roznie bywa.

Jednak ok 2 to jest norma dla osoby zdrowej. Dla suplementujacej, 1 i ponizej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka