Dodaj do ulubionych

terapia DDA?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 12:11
Mam do Was pytanie... Mianowicie wkrótce mam rozpocząć terapię DDA, jednak w międzyczasie w moim małżeństwie nastąpił kryzys ("druga młodość" męża)... Strasznie mnie to rozstroiło nerwowo i emocjonalnie. Nie wiem czy w tym momencie jest sens tej terapii, czy jednak lepiej odczekać na uspokojenie sytuacji w związku...?
Obserwuj wątek
    • ath_ame Re: terapia DDA? 15.04.13, 12:58
      Idź i spróbuj - sama dla siebie. Wielu rzeczy się nauczysz, podbudujesz własną samoocenę i nauczysz się jak radzić sobie z problemami (jak nie tymi teraz, to innymi w przyszłości. Jeśli już raz się zdecydowałaś, to chyba nie warto rezygnować smile

Trzymam kciuki, powodzenia
      • Gość: DDA Re: terapia DDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 13:03
        Ja nie chcę rezygnować, a przesunąć w czasie. Zastanawiam się, czy obecne przeżycia nie będą przeszkodą w odpowiednim realizowaniu założeń terapii...
        • ath_ame Re: terapia DDA? 15.04.13, 13:10
          Najlepiej podpytać osobę, która prowadzi taką grupę. Z doświadczenia wiem, że są to ludzie pozytywnie nastawieni i chętni do pomocy, więc na pewno pomogą podjąć najlepszą decyzję.
          • Gość: DDA Re: terapia DDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 14:11
            Chyba tak zrobię. Miałam zadzwonić czy chcę brać udział w tej terapii, to po prostu zapytam czy w danej sytuacji są "przeciwwskazania". Od razu to chciałam zrobić, ale miałam obawy, że terapeuta i tak powie że mogę przyjść, bo dla niego liczy się "sztuka" (osoba), no i kasa...
    • rotkaeppchen1 Re: terapia DDA? 15.04.13, 17:07
      Jak najbardziej isc. Sama przeszlam terapie DDA - podczas takiej terapii nie tylko "przerabia sie" problemy z przeszlosci ale takze te obecne.
      • Gość: DDA Re: terapia DDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 07:28
        Otóż dowiedziałam się, że obecnych problemów nie będziemy poruszać. Może i dobrze, bo na nie trzeba byłoby poświęcić tyle czasu, że nie starczyłoby na resztę... Zdecydowałam się jednak spróbować, bo bardzo długo czekałam na taką okazję (i na swoją gotowość)...
        Rotkaeppchen1 możesz napisać, co dała Ci Twoja terapia, jakie pozytywne efekty uzyskałaś, bo negatywnych chyba nie ma? wink
        • Gość: kiki Re: terapia DDA? IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 18:42
          Też przeszłam terapię DDA indywidualną i grupową i powiem Ci, że żaden moment w życiu nie jest idealny na uczestniczenie w niej...bo albo problemy rodzinne...albo choroba...albo po prostu za dużo "na głowie" smile A im bardziej będziesz odkładać w czasie tym mniejsze prawdopodobieństwo jej ukończenia. Dlatego najlepiej "brać byka za rogi" od razu.

Dzięki terapii jestem zupełnie inną osobą..czerpię radość z życia a przeszłość już mnie tak nie męczy. Różnica między PRZED terapią i PO - to niebo a ziemia.

Pozdrawiam i życzę dużo siłysmile
          • Gość: DDA Re: terapia DDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 07:13
            Dziękuję. No to biorę się za tego byka... i niech się dzieje co chce wink
            • Gość: Gość Re: terapia DDA? IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.13, 22:56
              Dziewczyny ja też mam zamiar wziąść udział w terapii...dopiero co znalazłam te artykuły poczytałam i wiele mam wspólnego z DDA...jak wygląda taka terapia?
              • rotkaeppchen1 Re: terapia DDA? 05.06.13, 16:45
                Wszystko zalezy kto i jakim sposobem ja prowadzi. Moja trwala 2,5 roku. Pierwsze poltora roku (okolo, w zaleznosci od postepow i regularnosci uczestniczenia, bo spotkania nie byly obowiazkowe) bylo sie w grupie otwartej, kazdy mogl przyjsc, posluchac, opowiedziec o sobie i sobie pojsc. W zaleznosci od regularnosci przychodzenia i postepow w terapii, przechodzilo sie do grupy zamknietej, ok 12 osobowej. Spotkania tez raz w tygodniu, za to obowiazkowe. Dodatkowo od poczatku do konca raz w tygodniu terapia indywidualna. Do tego mozna bylo brac udzial w wykladach na temat dda, aa, alkoholizmu i innych tego typu. Terapia byla panstwowa, dla ubezpieczonych bezplatna. Przeszlam ja w warszawskim osrodku "Petra".
                • rotkaeppchen1 Re: terapia DDA? 05.06.13, 16:47
                  www.petra.neostrada.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka