Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne

26.05.13, 23:02
Witam. Na szyi, w pachwinach i za uszami mam powiększone węzły chłonne. Wiele razy byłam u lekarza, miałam robioną morfologię z rozmazem ale wyniki są dobre i lekarz twierdzi, że taki mój urok. Ale ja się martwię. Bo to mi się wydaję, że tak raczej nie powinno być. Miała może któraś z pań taką sytuację? Dodam, że węzły chłonne są niebolesne, przesuwalne. Cały czas takiej samej wielkości.
Obserwuj wątek
    • tanoshii Re: Węzły chłonne 27.05.13, 14:19
      A robiłaś rtg klatki piersiowej?
      Jeśli nie, to wykonaj. Możesz nawet prywatnie, jeśli lekarz nie chce zlecić- to niewielki koszt.
      A z krwi zrób badanie na poziom LDH.
      U też mówili, że taki urok, a okazało się, że to ziarnica.
      Dodam, że u mnie wszystkie wyniki z morfologii były dobre, a nawet wynik biopsji nic nie wykazał.
      Dopiero po wycięciu węzła i badaniu histopatologicznym wycinka okazało się, co to jest.
      • Gość: myszka1234 Re: Węzły chłonne IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.13, 20:02
        Tanoshi ma racje .Ja mam ziarnice złośliwą.Takie sae objawy jak u ciebie.
    • asiuleqq Re: Węzły chłonne 27.05.13, 22:23
      No teraz to się boję. A nie powinno być jakiś innyh objawów? A co OB i CRP bo też mam w normie?
      • tanoshii Re: Węzły chłonne 28.05.13, 11:18
        Nie bój się.

Po pierwsze, to nie musi być wcale to (u mnie, już po przebytym leczeniu, dwukrotnie wykryto powiększone węzły, wycięto je i nic nie wykryto), a po drugie, nawet jeśli, to ta choroba, to nie wyrok.

Ja, tak jak pisałam, wszystkie wyniki miałam w normie.

Powinnaś zrobić prześwietlenie klatki piersiowej- z tego powodu, że tam często pojawiają się węzły chłonne, których nie sposób wyczuć pod palcami.
        Zrób to jak najszybciej. Jeśli będzie czysto, to możesz się trochę uspokoić, choć wcale nie wyklucza to choroby, ale oznacza, że nawet jeśli to ta choroba, to jest w początkowym stadium rozwoju i daje niemal 100% szans na wyleczenie.

Czy zauważyłaś ostatnio spadek wagi? Chociaż o 1-2 kg, bez konkretnego powodu. Czy w nocy nadmiernie się pocisz? Czy swędzi/ piecze Cię skóra? To są tylko niektóre z objawów ziarnicy, ale mogą się one też w ogóle nie pojawić (jak to było w moim przypadku).

Poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do hematologa. Bo w przypadku ziarnicy, to hematolog, a nie onkolog, zajmuje się leczeniem.
        Jeśli nie dostaniesz skierowania, to idź do innego lekarza. Wiem, że interniści są sceptyczni, niechętni, rutyna ich chyba powaliła zupełnie- mnie moja lekarka leczyła przez 2 lata na zatkane ślinianki. Nie daj się zbyć! I niech Ci nikt nie wmawia, że taki Twój urok, bo to jest śmieszne.

Trzeba dmuchać na zimne, jeśli chodzi o zdrowie.

Czekam na dalsze informacje od Ciebie i trzymam kciuki smile
        Głowa do góry.
    • mamalgosia Re: Węzły chłonne 28.05.13, 14:29
      Jesli "wiele razy" byłaś badana i czas upłynął długi a nic się złego nie dzieje, to przestań tym sobie zaprzątać głowę
      • tanoshii Re: Węzły chłonne 28.05.13, 14:38
        Genialna rada.
        uncertain

Z nieleczoną i nierozpoznaną ziarnicą można żyć wiele lat. Tylko po co zwlekać, skoro można wykonać banalne badania i wychwycić ew. chorobę w początkowym stadium?
        Autorce życzę jak najlepiej, ale (wbrew opinii większości rodzinnych "specjalistów"), z węzłami chłonnymi nie ma żartów.
        Oczywiście może się okazać, że to zwykłe, zwapnione węzły, które są zupełnie nieszkodliwe. Mam nadzieję, że w tym wypadku tak właśnie będzie.
        • ammazuko_powrot Re: Węzły chłonne 28.05.13, 17:50
          Bardzo pomocne jest na początek USG tych węzłów, wykaże czy są podstawy do obaw i dalszej diagnostyki.
          • asiuleqq Re: Węzły chłonne 28.05.13, 22:01
            Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Nie zauważyłam spadku wagi a raczej wzrost o 2 kg. Żadnych niepokojących objawów nie mam. Wykryto u mnie niedoczynność tarczycy ale nie wiem czy to ma związek. Muszę przycisnąć tego mojego lekarza, żeby dał mi skierowanie na jakieś dodatkowe badania a jak nie to będę zmuszona wykonać je prywatnie. Tym bardziej, że dziadek zmarł na raka niedawno. Choroba zaatakowała nagle, i zabiła go w ciągu miesiąca. Głównego raka nie znaleziono tylko przerzuty.
    • ammazuko_powrot Re: Węzły chłonne 29.05.13, 01:14
      Jeszcze jedno pytanie: co rozumiesz pod pojęciem powiększonych węzłów? Jak duże są te twoje węzły?
      • asiuleqq Re: Węzły chłonne 31.05.13, 11:18
        W granicach do 8mm. 8 ma największy na szyi. Reszta jest trochę mniejsza.
        • ammazuko_powrot Re: Węzły chłonne 31.05.13, 16:41
          To są w normie, węzły powyżej 2 cm wymagają dalszej diagnostyki.
          Twoimi się nie przejmuj.wink
          • asiuleqq Re: Węzły chłonne 01.06.13, 21:54
            Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiamwink.
            • tanoshii Re: Węzły chłonne 03.06.13, 10:01
              Granicą normy jest 1 cm. Tak zawsze mówili mi lekarze zajmujący się chorobami układu limfatycznego.
              Mimo wszystko lepiej jest się przebadać i obserwować.
              Powodzenia smile
    • Gość: 18ewelina Re: Węzły chłonne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.13, 21:12
      Witam, ja też od kilku miesięcy miewam powiększone węzły, zaczeło się od szyjnych, potem pod pachą i w pachwinach. Pojawiają się i znikają. Wobec tego, czy jest sens robić usg w sytuacji, kiedy węzły nie są powiększone, czy należy poczekać i zrobić jak są wyrażnie wyczuwalne?
      • ammazuko_powrot Re: Węzły chłonne 15.06.13, 15:50
        Lepiej poczekać aż będą powiększone.
        • jedynybasek5 Re: Węzły chłonne 16.06.13, 15:27
          No właśnie mam ten sam kłopot. Jeden po szczęką, wyraźnie powiększony choć mniejszy niż 1cm, drugi niżej, choć na pewno nie w zagłębieniu nad obojczykiem. Martwię się. jutro pójdę zrobić badania krwi- crp, ob., rozmaz, coś jeszcze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka