IP: *.cheeloo.net 30.05.13, 17:38
Czy te tabletki antykoncepcyjne zostały wycofane?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Cilest 30.05.13, 20:59
      nie
      • Gość: hehe Re: Cilest IP: *.play-internet.pl 05.06.13, 21:18
        Doral! Buhahaha!
    • malgosiek2 Re: Cilest 30.05.13, 21:13
      Tak.
      Pragniemy poinformować, że firma Janssen zdecydowała się na dobrowolne wycofanie serii produktu leczniczego Cilest? w 43 krajach, w tym w Polsce, z poziomu łańcucha dystrybucji (hurtownie i apteki), w związku ze stwierdzeniem wolniejszego uwalniania aktywnego składnika produktu niż jest ono zdefiniowane w specyfikacji leku. Decyzje wydane przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego dotyczące wycofania z obrotu produktu leczniczego Cilest? z dnia 28 maja 2013 roku nr 29/WC/2013 roku i z dnia 29 maja 2013 roku decyzja nr 31/WC/2013 dostępne są na stronie www.gif.gov.pl.

Jednocześnie przeprowadzona została procedura oceny ryzyka dla zdrowia (Health Hazard Evaluation), w wyniku której stwierdzono, że ryzyko dla pacjentów jest bardzo niewielkie, ponieważ właściwa ilość aktywnego składnika tabletki - hormonu - jest uwalniana do organizmu. Hormon ten jednakże uwalnia się nieco wolniej niż określono w specyfikacji produktu, co nie ma wpływu na profil bezpieczeństwa produktu i jego skuteczność. Produkt spełnia normy wszystkich pozostałych przeprowadzonych testów.

Niemniej dbając o najwyższą jakość naszych produktów do czasu zakończenia postępowania wyjaśniającego i sfinalizowania właściwych działań naprawczych tymczasowo wstrzymana została produkcja leku. Przewidujemy, że wstrzymanie produkcji spowoduje braki dostępności produktu na wszystkich rynkach. Naszym głównym celem jest jak najszybsze przywrócenie produktu na rynek.

Mając na względzie przede wszystkim wyczerpujące i efektywne informowanie wszystkich naszych kluczowych partnerów o zaistniałej sytuacji, którzy będą potrzebowali dodatkowych informacji na temat wycofania serii produktu leczniczego Cilest?, z dniem 30 maja b.r. uruchomiona zostanie specjalna linia telefoniczna pod numerem 22 588 55 96 (koszt połączenia zgodny z taryfą operatora).
    • Gość: justy Re: Cilest IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.13, 20:48
      tak, wycofano wszystkie serie, i to nie tylko w Polsce.
      Poproś lekarza o inne pigułki, bo cilest nie ma dokładnego odpowiednika, a zapowiada sie długa przerwa w dostępności.
      • netuszka Re: Cilest 05.06.13, 10:03
        czy moge normalnie kontynuować przyjmowanie cilest -bo mam jeszcze wykupione całe opakowanie...?
        Na co radzicie zmienic cilest, oczywiscie i tak ginekolog musi wypisać receptę ale chcialabym mieć jakiś pomysł, z nowinek mi nie odpowiadały yasmin, trudno bedzie znaleźć drugie tak tanie i bez skutków ubocznych pigulki jakimi było cilestcrying
        • Gość: justy Re: Cilest IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 22:27
          tak, dokończ to opakowanie cilestu.

a myślałaś o pigułkach typu microgynon/rigevidon? sprawdzone, tanie i z podobnie sporą dawką etinylestradiolu, co cilest
        • katarzynaw001 Re: Cilest 18.07.13, 09:12
          sprzedam kilka opakowań Cilest - katarzynaw001@interia.pl
    • Gość: hhh Re: Cilest IP: *.cheeloo.net 06.06.13, 15:12
      Kurczę pisałam o tym na Kafe.
      Brałam cilest 2 razy. Raz chyba w 2008 roku, miałam migreny i bóle piersi. Odstawiłam.
      Drugi raz brałam je z przyczyn zdrowotnych we wrześniu 2012. Przy pierwszym opakowaniu w 12 dniu dostałam bólu okołoowulacyjnego. Byłam w szoku. Zaczęłam tłumaczyć to tym, że nie wzięłam kilku tabletek co wydaje mi się mało realne. Mam od lat bóle okołoowulacyjne wiec wiem jak to wygląda. Trochę mnie krew zalewa że to mogła być przyczyna jakiejś wady skutkująca moim macierzyństwem ;/
      • Gość: netuszka Re: Cilest - a mozna cerazette? IP: 46.151.79.* 07.06.13, 17:59
        mam migreny, chrzanie te cilest, nie będę konczyc tego drugiego opakowania choc zdążylam wziąć jedną tabletke, odstawiam, dzis cały dzien mnie glowa bolała a mój gin dziś nie przyjmuje więc na razie nie zmienie na nic, moze za miesiąc spróbuję jakichś innych ale wlasnie z tym problem mam że jak będzie mniej skladnikowa to z kolei będzie powodować plamienia, obawiam sie że nic mi nie podpasuje? lubiłam cerazette ale jak nie karmie piersią to chyba nie byłyby w pełni skuteczne??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka