IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 22:09
Jak dlugo u Was trzymaja sie plomby ( oczywiscie te dobrze zalozone).Ja
zawsze prosze o swiatloutwardzalne ale wytrzymuja zawsze ok 4 lat max ( u
roznych stomatologow).Za kazdym razem przy zmianie wycina sie troche zdrowej
zebiny sad no i przy tej czestotliwosci boje sie ze kolo 40 bede bezzebna :
(.Jakie plomby polecacie?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: plomby 29.07.04, 10:26
      Hmm, wydaje mi sie ze 4 lata to za krotko. Moje trzymaja sie juz 6 lat o nic im
      nie dolega. Raz mialam przypadek ze po roku musialam wymienic.
      Najmocniejsze sa te ciemne amalgamentowe (chyba tak sie nazywaja) - ale maja
      przeciwnikow, ze jakies substancje sa niezdrowe itp no i oczywiscie nie
      wygladaja estetycznie. Ale te mialam zakladane jakies 15-18 lat temu i je
      wymienialam powoli w ciagu ostatniego roku. Zostala mi jeszcze jedna - ale jest
      szczelna i ma sie swietnie, wiec na razie zostanie.
      • Gość: marysia Re: plomby IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 29.07.04, 11:17
        te amalgamatowe maja rtec, ktora uwalnia sie i dostaje do organizmu.Gdyby nie
        to, tez bym je miala nadal sad bo trzymaly sie swietnie
    • Gość: Kaja Re: plomby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 10:57
      Ja mam plomby i 10 lat, dlatego mi sie wydaje ze to stanowczo za krotko. Moze
      powinnas zmienic stomatologa...
    • mamalgosia Re: plomby 29.07.04, 13:53
      U mnie anlepiej tzrymają się te chemoutwardzalne, bo są w miarę plastyczne i
      dostosowują się chociaż trochę do zgryzu ( a światłoutwardzalna się buntuje i
      po pewnym czasie wypada). Ale znam Twój ból, u mnie też wypadają, do tego
      zdrowe zęby mi się kruszą, eh, szkoda gadać. Też chyba będę bezzębna przed
      40tką.
      Może masz skłonności do zaciskania zębów i zgrzytania? (np w nocy). To też ma
      wpływ (negatywny oczywiscie) na trwałość plomb. Moja dentystka poleciła mi
      szynę silikonową.
      • Gość: marysia Re: plomby IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 29.07.04, 22:18
        Mamalgosiu napisz prosze cos wiecej o tej szynie! Bo niestety zgrzytam zebami
        a na dodatek mam okropny zgryz ( szczeki roznia sie wielkoscia).Przypuszczam ze
        jest to cos co sie wklada na noc do buzki?? Ile to kosztuje i gdzie mozna to
        kupic? W aptece czy sklepie ze sprzetem medycznym?
        Dziekuje i czekam z nicierplioscia na odpowiedz !
        marysia
    • Gość: stomatolożka Re: plomby IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 20:32
      polecam swiatłoutwardzalne, ormocery. a ogolnie mówiąc jak jest dobrze założona
      i zgodnie ze wskazaniami to każda jest dobra.aha! chemoutwardzalne do zebów
      przednich (refundowane) możecie sobie darować. mają 30letnią historie. poza
      nielicznymi wyjatkami do niczego sie nie nadaja. a to że nasz fundusz tylko to
      refunduje to niestety nie wasza ani lekarzy wina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka