Gość: doerotka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.04, 14:36 rozważam założenie mireny nie wem tylko jaki ma skład hormonów???Pigułek brać nie mogę...może coś wiecie na ten temat??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: mirena-skład 14.08.04, 22:02 MIRENA uwalnia lewonorgestrel (pochodna hormonu naturalnie występującego w organizmie kobiety) 20 ug/dobę. Działa bezpośrednio na macicę, zapobiegając przerostowi śluzówki macicy oraz m.in. zagęszczając śluz szyjkowy. W rezultacie śluzówka nie reaguje na działanie estrogenu, a zmiany w składzie śluzu uniemożliwiają penetrację plemników w kier. jajowodów. Hormon nie ma wpływu na jakość ani ilość pokarmu i może z powodzeniem być stosowany u kobiet karmiących. Tak mała ilość hormonu nie powoduje też skutków ubocznych (jak: tycie, trądzik i tp.). Lekarz może usunąć wkładkę w każdej chwili (zakłada się ją na max. 5 lat) i po usunięciu powraca zdolność do zajścia w ciążę. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doerotka Re: mirena-skład IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.04, 09:26 dzięki!!!Zapytam mojego lekarza co no sądzi o moim przypadku.podobno mirena jet dość droga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: mirena-skład IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 15.08.04, 14:13 sama Mirena kupiona w aptece kosztuje ok. 700-800zł. ale do ceny wkładki trzeba doliczyć koszt jej "montażu" Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: mirena-skład 15.08.04, 13:47 No, tania nie jest, ale to zależy od miasta, bo w Waraszawie nawet za 1700zł, a ja w Katowicach płaciłam 850zł (wraz z założeniem i znieczuleniem) w grudniu zeszłego roku. Ale raz na 5 lat to chyba nie tak strasznie, szczególnie, że raz zakładasz i już. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: mirena-skład 15.08.04, 14:41 z ta powracajaca plodnoscia po zdjeciu Mireny to nie jest takie proste - trzba dobrych kilka miesiecy nim sie odbuduje blona sluzowa macicy - w czasie stosowania Mireny calkiem zanika. Malo sie o tym mowi,ale miesiaczki w czasie stosowania zanikaja nie bez kozery- po prostu nie ma sie co zluszczac i krwawic. Warto o tym wiedziec zwlaszcza jesli planuje siejeszcze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: mirena-skład 15.08.04, 17:49 Nie. Endometrum nie narasta, ale nie zanika. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: mirena-skład 15.08.04, 21:58 jakby nie bylo,moga byc trudnosci z zajsciem w ciaze po stosowaniu Mireny. Odpowiedz Link Zgłoś
koralka1 Re: mirena-skład 15.08.04, 23:40 Ja nie moge brac tabletki progesteronowej, wiec i mireny, wywoluje umnie niekonczace sie obfite krwawienia. Po m-cu lekarz byl zmuszony ja wyjac i wszystkie tak wydane pieniadze do smieci... Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: mirena-skład 16.08.04, 08:28 Jeśli kobita ma trudnoci, to po mirenie nie znikną. Płodność po wyjęciu systemu mirena wraca w pierwszym cyklu. Odsyłam do źródła: www.schering.pl/aith_mirena.php Odpowiedz Link Zgłoś