Dodaj do ulubionych

Jaką herbatę można pić w ciąży?

02.04.02, 16:12
Przeczytałam, że ciężarna nie powinna pić kawy i herbaty - bo zawierają szkodliwą dla dziecka kofeinę. Czy to
samo dotyczy zielonej i czerwonej herbaty? Czy one również zawierają kofeinę?
I drugie pytanie - czy poranną kawę można zastąpić pobudzającą herbatą z żeń-szenia? Czy to zioło (?) nie jest
szkodliwe dla dziecka?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Jaką herbatę można pić w ciąży? 16.04.02, 14:02
      Kofeina w dawcw 300 ug a wiec w duzych ilościach powoduje zahamowanie
      wewnątrzmacicznego wzrostu płodu. Myślę,że 3 -4 herbaty , i jednma słaba kawa
      nie zaszkodza. Nie dotyczy to herbat zielonych i ziołowych, ale należy się
      wystrzegać dziurawca
      • annaszczepanik Re: Jaką herbatę można pić w ciąży? 16.04.02, 16:50
        czytałam jednak, że właśnie zielonej herbaty należy wystrzegać się w czasie
        ciąży - nawet bardziej niż czarnej. Zielona herbata nie zawiera teiny, ale za
        to jakaś inną substancję, która żle wpływa na ciąże. Nie pamiętam dokładnie o
        co chodzi i stąd moje pytanie o zieloną herbatę, jak to z nią naprawdę jest.
        Jestem wielbicielką zielonej herbaty i właśnie dowiedzialam się że jestem w
        ciąży. Zielona herbata znana jest ze swych pozytywnych właściwości na zdrowie i
        samopoczucie, a więc dlaczego miałaby być niedobra w ciąży ?
    • grzmot Re: Jaką herbatę można pić w ciąży? 16.04.02, 20:19
      Ja slyszalam ze dobra jest herbata (pomoze z porodem) z LISCI MALINOWYCH. Nie
      jestem pewna czy to prawda, Joasia
    • alineczka Re: Jaką herbatę można pić w ciąży? 17.04.02, 09:37
      Ja natomiast mam informację odnośnie żeńszenia,generalnie jest on bardzo dobry
      ale nie należy go używać w czasie ciąży. Mam nawet preparat żeńszeniowy na
      wzmocnienie do picia i w przeciwskazaniach jest wyraźnie napisane tłustym
      drukiem: "nie stosować w czasie ciąży !". Więc dziewczyny uważajcie - lepiej
      czegoś unikać, niż później żałować, ze mogło się czegoś nie zrobić . . .
      • steffa Re: Jaką herbatę można pić w ciąży? 17.04.02, 11:01
        Ale chyba trzeba by herbaty wypijać jakieś hektolitry, żeby szczególnie
        zaszkodziła. Po prostu z niczym nie powinno się przesadzać. Do tego wygląda na
        to, że organizm ciężarnej 'dobrze wie' czego chce.
        • annaszczepanik Re: Jaką herbatę można pić w ciąży? 17.04.02, 22:11
          coś w tym jest. Właśnie nabrałam całkowitego wstrętu do herbaty - wcześniej
          bardzo lubiłam herbatę. Dzisiaj zaparzyłam rano i po jednym łyku ze wstrętem
          wylałam do zlewu.
          • melenka Rooibos 18.04.02, 22:12
            Ja w ciąży przestawiam się na rooibosa-dla urozmaicenia w różnych smakach...
            Poza tym pseudo-herbaty owocowe-niestety prawie wszystkie smakują hibiskusem
            (lime-grapefruit- dla mnie rewelacja!). Zielonych herbat raczej nie pijam, ale
            znając jej dobroczynne właściwości nie należałoby spodziewać się po niej
            niczego złego. Może ktoś wie coś więcej na ten temat? No i od czasu do czasu
            pozwalam sobie (i dziecku) na bezkofeinową kawę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka