Dodaj do ulubionych

nieregularne miesiączki

IP: 213.76.149.* 08.04.15, 11:29
Odkąd pamiętam okresu nie miałam nigdy równo co 28 dni. Zawsze jakiś poślizg o 1 czy dwa dni. Średnio cykle są od 26 do 29 dni. Czy powinnam się martwić? Miesiączkuje już 4 lata.
Obserwuj wątek
    • Gość: tris Re: nieregularne miesiączki IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.04.15, 13:00
      Zadko ktora kobieta ma cykle 28mio dniowe.Nie masz sie czym martwic .1 czy 2 dni poslizgu to nie jest nic nienormalnego.Wystarczy ze owulacja sie z jakiegos powodu przesuwa i cykl jest dluzszy lub krotszy smile
      • Gość: martyna Re: nieregularne miesiączki IP: 213.76.149.* 08.04.15, 13:27
        Dziękuje. Zawsze myślałam, że regularne miesiączki występują tylko co 28 dni.
        • horpyna4 Re: nieregularne miesiączki 08.04.15, 17:34
          Regularność miesiączek nie jest wcale wyznacznikiem zdrowego organizmu. Ważne jest, żeby faza lutealna (poowulacyjna) miała odpowiednią długość i w miarę równą, a ilość dni przed owulacją może dowolnie się wahać i mogą być tego różne powody.

Można mieć cykle np. raz 28 dni, raz 49, ale jeżeli faza lutealna wynosi zawsze ok. 14 dni, to wszystko w porządku.

Można mieć wszystkie cykle po 28 dni, ale z fazą lutealną poniżej 10 dni. Wtedy jest kiepsko.

I jeszcze jedno - miesiączką jest krwawienie będące następstwem owulacji. W przypadku łykania hormonów do owulacji nie dochodzi, a krwawienie następuje wskutek odstawienia. Trudno więc mówić wtedy o "regularnych iesiączkach" bo krwawienie z odstawienia nie jest miesiączką.

Dokształć się trochę, bo warto - niewiedza szkodzi. Wejdź na forum Naturalne Planowanie Rodziny, u góry strony masz sporo przydatnych linków.
    • lenari Re: nieregularne miesiączki 08.04.15, 14:38
      U mnie w uregulowaniu cykli pomogły tabletki. Jednak ginekolor najpierw zrobił mi badania i dopiero je dobierał. Raz zmieniałam przez stany PMS. Teraz mam Vixpo i wszelkie tego typu problemy zniknęły.
      • Gość: tris Re: nieregularne miesiączki IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.04.15, 15:24
        Ale jeden czy dwa dni poslizgu to nie powod zeby lykac prochy bo to jest normalne.Organizm kobiety to nie szwajcarski zegarek smile
      • lidek0 Re: nieregularne miesiączki 08.04.15, 20:43
        Antyki nie regulują miesiączki bo podczas ich brania jej zwyczajnie nie masz tylko krwawienie z odstawienia. Krwawienie regularne bo regularnie sztucznie ustawiasz organizm. Ciekawe czy po ich odstawieniu prawdziwe cykle będą regularne? Antyki w każdym razie to bardzo zły pomysł na regulowanie czegokolwiek bo one nic nie regulują a potrafią jeszcze rozregulować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka