IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.04, 14:48
Czy znacie naprawdę dobrego okulistę w wawie? Albo może umiecie odczytywać te
dziwne recepty na okulary? Wczoraj odwiedziłam okulistkę u której byłam dwa
lata temu. Na recepcie napisała mi :
OP: sfera +0,25
cylinder -1,0
oś 90
OL: sfera plam
cylinder -1,0
oś 90
Wydaje mi się to dziwne bo dw alata temu na recepcoe miałam napisane rak:
OP:sfera -0,25
cylinder+1,0
oś 180
OL: sfera -0,25
cylinder +1,0
oś 175
Jak dla mnie to jest tak jakby moja wada zmieniła się w drugąstronę i nie
wiem czy powinnam robićnowe okulary czy nie...ktoś może to rozszyfrować,
wytłumaczyć, lub polecić dobrego okulistę w Wawie... Pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • Gość: mmaleńka Re: okulista IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 15.09.04, 20:35
      ja tez tak miałam, przedtem nosiłam plusy a teraz minusy.. zmiana szkieł jest
      konieczna bo krótko mówiac wada wzroku ci sie zmieniła, dodam ze tez nosze
      cylindry. mam 21 lat i lekarka mi poweidziała ze po 21 roku zycia powinno sie
      wszystko ustatkowac. Odkad musialam zmienic szła zaczeła mi przepisywac leki na
      poprawienie wzroku ( fibs - zastrzyki domiesniowe lub do picia, biostymina -
      zastrzyki do picia, klarin, jeszcze jakies tabletki i krople których nazwy
      teraz nie pamietam, ale bedziesz chciec to ci podam. rzeczywiscie wada sie
      zmniejsza ale po kazdej sesji egzaminacyjnej wszystko wraca do normy... uncertain
      dodatkowo lekarka zakazała mi wykonywania jakiegokolwiek sportu, mam zakaz
      dzwigania cieżarów, krótko mówiac musze uwazac na siebie bo cos tam sie w oku
      wtedy dzieje,
      • halka4 Re: okulista 15.09.04, 21:02
        Te okulary lekarka wypisała na podstawie badania komputerowego, czy je
        dobierała, tzn. nakładała różne szkła i wypisała te, w których najlepiej
        widziałaś. Jeśli dobierała to na pewno wypisała te, w których widziałaś
        najlepiej. Jeśli wypisała tylko na podstawie badania komp. to radzę jeszcze raz
        się zgłosić. Możesz też poprosić optyka żeby Ci przymierzył szkła o mocy
        zaleconej przez lekarkę.
        • Gość: mmalenka Re: okulista IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 15.09.04, 22:07
          szkła dopierała mi normalnie tzn nakładała te smieszne okulary, ale badanie
          komputerowa tez miałam
          • halka4 Re: okulista 15.09.04, 23:21
            Moim zdaniem jeśli miałaś te szkła "na nosie" i widziałaś przez nie dobrze to
            znaczy, że są one dla Ciebie odpowiednie. Sama mam wadę wzroku i raczej się ona
            aż tak jak u Ciebie to nie zmienia. Ale wszystko jest możliwe. Poradź się
            jeszcze optyka.
            • Gość: mroczna Re: okulista IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.04, 15:00
              Szkła były dobierane na podstwaie i badania komputerowego i przymieżania
              szkiełek. Pani bardzo siestała, aby dobrać szkła jednocześnie do stałego
              noszenia, jak i czytania z bliska i z daleka(np. na wykłądach). Zdziwiłam się
              tylko, zę w ciągu 2 lat wada może się aż tak drastycznie zmienić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka