Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników - APTT , INR

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 15:23
zrobiłam sobie kilka badań i mam problem z interpetacją wyników..

APTT - 23 sek. (to chyba trochę mało?)
INR - 1,08 (nie ma podanej normy)
Wskaźnik protrombinowy - 94%
ASPAT - 18
ALAT - 13

ponadto niepokoi mnie wynik cholesterolu:
całkowity 219 mg/dl (!!!)
HDL - 67
LDL - 137

od ok 3 lat biorę tabletki anty. i oczywiście lekarz nigdy nie wykazywał zainteresowania badaniami..w końcu dla własnej pewności zrobiłam je sama..
morfologię..OB robiłam niedawno i były w normie..
tylko tych nie bardzo rozumiem :0 czy jest się czym niepokoić?
Obserwuj wątek
    • Gość: xXx Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 15:49
      APTT wskazuje na nadkrzepliwosc krwi.
      INR i wskaznik protrombinowy w normie.
      Cholesterol moze troche niepokoic.
      Wedlug mnie najwyzszy czas dac sobie spokoj z pigulkami, zanim jeszcze bardziej
      zaszkodza...
      • wedrowiec2 Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR 16.09.04, 15:56
        Cholesterol jest jak najbardziej prawidłowy. Nie musisz niepokoić się.
        Popularna prasa, a za nią spora grupa lekarzy, która zapomniała biochemii ze
        studiów, lansują modę na bardzo niski cholesterol. Proszę zajrzeć na jakąlowiek
        stronę internetową i przkonac się, że hormony płciowe mają budowę chemiczną
        opartą na szkielecie cholesterolu (sterole, sterydy itd). Bez cholesterolu nie
        ma prawidłowej ich syntezy. Poza tym dla cholesterolu, w przeciwieństwie do
        innych wyników, nie ma wartości referencyjnych, a jedynie pożądane lub zalecane.
        Nie przesadzajmy więc ze straszeniem wysokimi stężeniami cholesterolu. Do 230-
        250 mg%, przy dobrych wartościach HDL (jak ma załozycielka wątku) możemy być
        spokojne.
        • Gość: kobietka Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 18:24
          właśnie to APTT mnie niepokoi najbardziej sad(
          tylko nie wiem jakie są normy???
          na wyniku jest napisane "norma do 36 sek" ale nie ma informacji jaka jest ta dolna granica ..
          czy w przypadku nadkrzepliwości pozostałe wyniki byłyby dobre? czy mogą być jakieś inne powody niskiego APTT?

no i w końcu jakie inne badania mogłyby potwierdzić nadkrzepliwość? czy wynik APTT jest najważniejszy?

wiem że to dużo pytań .. pewnie się wybiorę wkrótce do lekarza.. ale chciałabym dowiedzieć się już teraz czegoś więcej..

zmiana tabletek anty. byłaby bardzo trudna..żadna inna forma antykoncepcji nie jest dla mnie tak dobra..tak pewna.. eech..

• Gość: xXx Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 18:28
            Norma APTT to 30-36s. Ponizej 30 oznacza nadkrzepliwosc, powyzej 36 moze
            oznaczac hemofilie itp. Powodem nadkrzepliwosci moga byc jak najbardziej
            pigulki - one "zageszczaja" krew i dlatego moga powodowac zakrzepice.
            Jesli koniecznie chcesz brac jakies pigulki to pomysl o minipigulkach bez
            estrogenow.
            • Gość: sss. XXX bzdura ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 18:44
              norma dla aptt to 23-35 s. czasem 22 - 35 s.
              • Gość: xXx Re: XXX bzdura ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 18:50
                Moje labolatorium podaje 30-36s.
                Na stronie mediweb.pl i innych portalach medycznych podobnie podaja (dolna
                granica zawsze 30s!)

• Gość: sss. Re: XXX bzdura ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 19:45
                  wobec tego pierwszy raz się z takimi normami spotykam.
                • Gość: Madga89 Re: XXX bzdura ! IP: *.play-internet.pl 28.05.14, 16:08
                  Norma APTT to 24,0 - 35,0 sek. - tak podaje laboratorium, więc jak wiadomo Internet powiela niepewne wiadomości..
          • wedrowiec2 Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR 16.09.04, 18:38
            Niestety pojęcie normy jest względnesad Jedno jest pewne - dla APTT istnieje
            dolna granica, i laboratorium w którym wykonywałas badanie musi ja podawać.
            Jeśli tak nie jest, to zgłoś sprawę do Izb Diagnostów. www.kidl.org.pl/
            APTT i INR (będący uogólnieniem dla czasu protrombinowego) przedstawiają dwa
            różne układy krzepnięcia krwi, i nie można wyników tych traktowac zamiennie.
    • Gość: sss. Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 18:46
      Kobietka tu masz wszystko
      www.promedica.elk.com.pl/main5.htm
    • Gość: kobietka Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 22:06
      dziękuję za wszystkie rady.. w tej sytuacji wybiorę się jeszcze raz do przychodni i mam nadzieję że dowiem się jaka dokładnie jest ich norma..
      a potem..będę się zastanawiać co dalej..

może warto zrobić jeszcze jakieś badania które potwierdziłby lub wykluczyły nadkrzepliwość?
      • wedrowiec2 Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR 16.09.04, 22:12
        Badań z zakresu układu krzepnięcia jest bardzo dużo, ale te, które zrobiłaś są
        wystarczające. Badanie te jednak są bardzo czułe na warunki pobierania krwi.
        Krew ze strzykawki musi być natychmiast przeniesiona do probówki z odpowiednimi
        roztworami i tam dokładnie wymieszana. Czasami lepiej zmienić laboratorium na
        inne (lepsze) niż denerwować się.
        • laiqua Re: prośba o interpretację wyników - PT, INR 23.09.04, 10:17
          Witam,
          ja również mam pytanie odnośnie wyników badań. Oto one:
          Aktywność protrombiny: 70% (N:80-120)
          INR: 1.3 (N:0.8-1.2)
          APTT: 33 s (N:24-36 s)
          Zaniepokojona jestem dwoma pierwszymi. Szukałam informacji na ten temat w necie,
          ale niestety nie udało mi się nic znaleźć. Może ktoś z Was wie, co one oznaczają?
          Pozdrawiam
          • wedrowiec2 Do laiqua 23.09.04, 17:40
            Przeczytaj odpowiedź, którą udzieliłam kobietce.
    • Gość: kobietka Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 10:25
      a ja się zmobilizowałam i poszłam do innego szpitala powtórzyć badanie.. po południu odbiorę wynik..i trochę się boję smile
      • Gość: kobietka Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 10:30
        p.s. w tej pierwszej przychodni poinformowano mnie że skoro nie ma innej normy na wyniku niż "do 36sek." tzn. że dokładniejszej nie ma i mam iśc do lekarza żeby dowiedzieć się czy wynik jest dobry :0
        gdybym nie czytała wypowiedzi na tym forum pewnie bym przyjęła to jako standard..ale okazuje się że każde laboratorium ma nieco inne normy i powinny być podane... ech..
    • Gość: kobietka Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 15:39
      odebrałam badania i.. juz zupełnie nic nie rozumiem smile0

są zupełnie odwrotne:

APTT - 26,5 s (norma 25,4 s)
      APTT Ratio - 1,04 (norma 0,8 - 1,2)
      PT - 20,2 s (norma 12,8 s)
      wskaźniek protrombinowy - 63,4 % (norma 80-120%)
      INR - 1,8 (norma 0,9-1,3)

skąd aż takie różnice w obu badaniach? i czy są to dobre czy złe wyniki?

:000
      • wedrowiec2 Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR 23.09.04, 17:38
        APTT jest, w zasadzie, prawidłowe. Czas protrombinowy jest wydłużony. Może w
        ostatnich dniach brałaś aspirynę lub leki o podobnym działaniu?
        Czas protrombinowy przedstawia się jako wartość w sekundach, przeliczonych
        następnie na procenty albo w postaci wskaźnika INR. Wskaźnik ten jest bardziej
        miarodajną wartością, gdyż uwzględnia stosowane w badaniu odczynniki i dzięki
        temu jego wartości są (powinny być) niezależne od laboratorium.
        • Gość: kobietka Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 18:47
          tak..jakoś przedwczoraj (2 dni przed badaniem) wzięłam aspirynę.. czyli to może być powód?

bo ja już naprawdę nie wiem co myśleć smile badania robiłam głównie pod kątem potencjalnych powikłań po tabletakch anty (zakrzepica).. i nie jestem wiele mądrzejsza niż przed ich zrobieniem..

a tak w ogóle to jestem naprawdę wdzięczna za Twoją pomoc wędrowcze2 smile
          WIELKIE ogromne DZIĘKI smile
          dla mnie to na razie czarna magia..choć staram się wyszukiwać jakieś informacje w necie.. niestety trudno znaleźc odp. na pytanie co może znczyć INR 1,8..albo te dziwne różnice..
    • Gość: viki Re: prośba o interpretację wyników - APTT , INR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.04, 19:13
      AspAT masz w normie ( 5 - 34 U/l)
      AlAT również ok ( 10-35 U/l )
      Wskaźnik protrombinowy -norma ( 80%-120% )
      INR ok ( 0,8 - 1,2 )
      APTT ,rzeczywiście troszkę za mało - ( norma to 27 - 41 sek )
      co do cholesterolu nie mogę ci pomóc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka