Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 28.08.04, 18:36 Czy sądzicie, że taki absolutny autorytet (autorytety) istnieje? Współczesny? Przedwojenny? Dziewiętnastowieczny? "Staropolski"? Kuchciarski? A może każdy z nas nim jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziemiomorze Re: Autorytet kulinarny 28.08.04, 19:09 Z kuchnia troche tak, jak ze sztuka - wszystko tu jest kwestia gustu, takze przywyczajen i kontekstu. Autorytet w jakim sensie? Ktos, kto imponuje doswiadczeniem i kucharskim obyciem? Blyskotliwoscia przekazu? Ktos, kto podaza podobna sciezka upodoban kuchennych? To by bylo chyba za trudne Samowystarczalna zet PS Chociaz spotkac kogos takiego byloby fantastycznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Autorytet kulinarny IP: *.proxy.aol.com 28.08.04, 19:36 No cóż, dzieła sztuki też są oceniane i wyceniane przez autorytety. Także krytykowane przez krytyków. Krytycy kulinarni również istnieją. Wszystko chyba zależy o jakim poziomie mówimy: domowym czy światowym. W tym pierwszym przypadku liczy się tylko to co nam (mnie) się podoba lub smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Autorytet kulinarny 28.08.04, 19:40 Wlasnie u mnie nie ma takiego rozroznienia; stad trudnosc. Nie uwazam, aby w kulinariach (jak w sztuce) istnialo cos 'obiektywnie dobrego', bo dobre jest to, co mi smakuje. Po prostu :-) Tak wiec - moim kulinarnym autorytetem - takim zupelnym i calkowitym, bo czesciowe istnieja (Kreglicka za finezje i smak, Maklowicz za eurydycje i dowcip, prywatny znajomy za tworcze podejscie), bylabym ja sama o jakies 10 lat kuchennego doswiadczenia starsza. zet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Autorytet kulinarny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:04 Dziś jest chyba ogólny kryzys autorytetów. Kto wie, czy nie jest to jakby uboczny wynik wszechobecnej, zwłaszcza w krajach zachodnich - tolerancji. Skoro i to dobre i tamto dobre, no to co najlepsze? Mnie samej imponuje gruntowna uporządkowana wiedza w jakiejś dziedzinie. Ostatnio zaczęłam obserwować na bbcprime programy Delii Smith. Są może aż za spokojne, zwłaszcza w konfrontacji z Jamie Oliverem, ale prezentuje ona tak dużą gruntowną wiedzę kulinarną, że to budzi podziw. Czy to jest autorytet? Bo ja wiem. Ale kiedy ona coś mówi, to jest to tak uporządkowane, że nie podejrzewa się tylko tupetu i chwilowego przypływu weny, ale rzetelnej wiedzy. To zreszta prześwieca również z jej stron internetowych www.deliaonline.com. Odpowiedz Link Zgłoś
borgia1 Re: Autorytet kulinarny 29.08.04, 11:02 Z reguły sparwa autorytetu bywa śliska... Zdaję sobie sprawę, że wiele rzeczy na to wpływa, i że nie każdemu może to odpowiadać. Ale ja oczywiście i w tej dziedzinie mam swoje autorytety. Dlaczego? Bo robię dużo, bo lubię to robić, bo często korzystam z doświadczeń innych. I nie mam problemów żeby przyznać się do tego, że jest nim Marek Łebkowski i Ron Kalenuik - podobno Polak z pochodzenia... w jednej jakiejś tam... I nie dlatego, że ich książki stoją na półce. Dlatego, że bardzo często po nie sięgam i co zrobię to jest nie dość, że pyszne, to jeszcze piękne. I nie zdarzyło mi się pośliznąć... Ale czy na tym polega autorytet? Chyba jednak tak. Bo chciałabym tyle umieć... Odpowiedz Link Zgłoś
massom A dla mnie Kurt Scheller 29.08.04, 12:43 Świetny smak, świetne umiejętności, oryginalność i self marketing jakiego nikt nie ma. No i te wąsiska... A kucharzem jest świetnym, a jak gotuje... Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt a od soboty Kurt w Polsacie (4.IX, godz. 13:45) 30.08.04, 12:39 Więcej Kurta w polskiej tiwi!! A tymczasem można poczytać o założeniach programu, którego będzie gospodarzem: na stronie Polsatu w "Super Expressie" Poczekamy, obejrzymy. Ciekawe, czy się przyjmie?.. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pokraczny_kotek Re: Autorytet kulinarny 29.08.04, 13:01 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Czy sądzicie, że taki absolutny autorytet (autorytety) istnieje? Współczesny? > Przedwojenny? Dziewiętnastowieczny? "Staropolski"? Kuchciarski? > A może każdy z nas nim jest? za autorytet bardziej ogólny uznaję panią ćwierciakiewiczową :) a mój prywatny - mama. Odpowiedz Link Zgłoś