Dodaj do ulubionych

endometrioza - objawy

11.04.02, 09:45
Mam pytanie do dziewczyn, u których stwierdzono endometriozę - jakie są jej
objawy, na jakiej podstawie można wnioskować, że ma się ogniska endometriozy. w
czerwcu mam mieć laparoskopię, wiem, że tylko ona może potwierdzić albo
wykluczyć u mnie endometriozę.
Obserwuj wątek
    • nikamik Re: endometrioza - objawy 11.04.02, 10:47
      5 lat temu stwierdzono u mnie endometrioze III stopnia. Czy masz endometrioze
      na 100% mozna stwierdzic tylko laparoskopia, ja tez ja mialam. Objawy tej
      choroby sa jak najbardziej, jednak zadko lekarze sa na tyle rozgarnieci ze je
      lacza z ta choroba. Ja kilka lat bylam leczona na zapalenie przydatkow, co rok
      lezalam w szpitalu bo kazdy nastepny magik myslal ze mnie antybiotykiem
      wyleczy. Potrafilam miec 3 miesiace miesiaczke i dostalam ziolowe tabletki na
      zatrzymanie krwawienia, bol brzucha przed i w trakcie miesiaczki powodowal ze
      nie moglam w te dni wyjsc z domu. Dobry lekarz potrafi rozpoznac ta chorobe bez
      laparoskopii przynajmniej na 90% a to duzo bo przynajmniej nie faszeruja cie
      antybiotykami bez sensu. Zycze Ci powodzenia bo po laparoskopii jezeli bedziesz
      miala endometrioze czeka Cie jeszcze prawdopodobnie leczenie hormonalne aby
      wywolac sztuczna menopalze i zasuszyc calkowicie ogniska endometriozy.
      monika
      • iwonabw Re: endometrioza - objawy 11.04.02, 12:11
        A czy objawy typu - bardzo bolesna miesiączka w pierwszym dniu (czasem nawet
        tak, że połączona z odruchami wymiotnymi), nieprawidłowe krwawienie w postaci
        plamień na dwa dni przed miesiączką, tyłozgięcie macicy mogą sugerować
        endometriozę? Dodam, że cykle mam regularne 27-28 dni.
        • nikamik Re: endometrioza - objawy 11.04.02, 13:05
          nie jestem lekarzem ale ja tez mam tylozgiecie, bolesne miesiaczki takie ze
          dostawalam zastrzyki przeciwbolowe a cykle co 34 dni. Podczas stosunkow mam
          bole nie zawsze ale czesto, w czasie owulacji czesto mialam plamienia. W tej
          chwili sa nawroty choroby bo do konca sie jej nie wyleczy, ale nie sa tak silne
          jak 5 lat temu. Moze byc problem z ciaza pozniej, o czym lekarz mnie uprzedzal
          ale mu nie bardzo wierzylam kiedys, teraz mu juz wierze sad.
          pozdrawiam
          monika
        • agramav Re: endometrioza - objawy 11.04.02, 14:31
          iwonabw napisał(a):

> A czy objawy typu - bardzo bolesna miesiączka w pierwszym dniu (czasem nawet
          > tak, że połączona z odruchami wymiotnymi), nieprawidłowe krwawienie w postaci
          > plamień na dwa dni przed miesiączką, tyłozgięcie macicy mogą sugerować
          > endometriozę? Dodam, że cykle mam regularne 27-28 dni.

Moje objawy to bolesny pierwszy dzień i czasem ból przy stosunku w zależności od
          pozycji. Cykle regularne, żadnych zaburzeń hormonalnych. Diagnozy, czy raczej
          podejrzenia o występowaniu endometriozy u mnie, dokonał ginekolog - specjalista
          ds. niepłodności (bo endometrioza często może być jedną z przyczyn trudności w
          zajściu w ciążę) na podstawie wywiadu, badania i badania USG. Laparoskopia
          potwierdza występowanie endo oraz daje mozliwość dokładnego zbadania gdzie
          znajdują się jej ogniska i jak bardzo jest zaawansowana. Czasem podczas laparo
          można operacyjnie usunąć niektóre ogniska. Potem endo można leczyć
          farmakologicznie, ale nie jest to choroba z której można się wyleczyć - można
          jedynie zahamować jej dalszy rozwój na jakiś czas.

• monika.antepowicz Re: endometrioza - objawy 17.04.02, 19:19
      Kłopot z tym,że u róznych osób są różne objawy endometriozy. Najczesciej na
      takie podejrzenie kieruje niepłodnośc lub przewlekłe dolegliwości sugerujące
      zapalenie przydatków- takie sa wskazania do laparoskopii.
    • elutek Re: endometrioza - objawy 26.06.02, 12:05
      makabrycznie bolesne okresy odbierajace chec do zycia, polaczone z odruchem wymiotnym i rozwolnieniem,
      bolesnosc piersi, bol przy stosunku. Pierwsze zaniepokojenie powinno wywolac badanie gonekologiczne, ktore
      jest bolesne, a nie powinno przeciez takie byc. Ja kilka lat bylam pod opieka dobrego - tak mi sie wydawalo
      ginekologa - ktory mowil, ze taka juz moja uroda i ze to wszystko minie, jak urodze dziecko, ale chociaz mam 32 lata i
      nie zabezpieczam sie od prawie dwoch lat, nasze wysilki (moje i partnera) spelzly na niczym. A ginekolog dalej
      twierdzil, ze wszystko jest ok. no to poszlam do dwoch innych, ktorzy tez stwierdzili, ze wszystko jest ok. Przez
      przypadek trafilam do dr. Fiszer (z Poznania). Przy pierwszym badaniu ginekologicznym zaniepokojona
      bolesnoscia badania zrobila mi dokladniejsze badania i sie okazalo, ze mam endometrioze. Lecze sie od 5 miesiecy
      Danazolem i efekty sa rewelacyjne. Jak nalezyszdo WKCh to polecam ten gabinet (Szylinga 8, za darmo)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka