Dodaj do ulubionych

ENDOMETRIOZA???

IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 20.09.04, 12:08
Mam ogromne bóle poczas miesiączki. Już wpadłam przez to w depresję. Chwilami
nawet myślę o zakonczeniu tego cierpienia. Boję się. Byłam u wielu lekarzy,
którzy bagatelizowali mój problem. Wczoraj napisałam maila do jeszcze innego
lekarza. Jeszcze wczoraj dostałam dpowiedź. Jako jedyny potraktował mój
problem poważnie. Napisał, że opisane przeze mnie objawy wskazują na endo.
Będzie trzeba potwierdzić to laparoakopowo, a później leczyć. LECZYĆ i to
mnie przeraża! Czytałam w internecie o leczeniu i ...ja tego nie przejdę.
Leczenie powoduje łojotok i łysienie (ja mam z tym problem) oraz trądzik (ja
mam masę naczynek na twarzy i dermatolog podejrzewa trądzik różowaty). Nie
mogę ryzykować z pogorszeniem stanu twarzy i włosów, bo już jest źle, a
przecież muszę pracować i studiować. Co robić? Może któraś z Was słyszała o
leczeniu endo, które nie daje takich powikłań. Żeby choć częściowo pozbyć się
bólu, ale nie pogorszyć stanu cery i włosów. Przecież muszę funkcjonować. Co
robić?

PS
USG nie wykazało zmian w narządach rodnych.

Obserwuj wątek
    • Gość: basieńka2 Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 14:07
      Droga Moniko nie panikuj! Jeżeli lekarz sugeruje endometriozę, to trzeba to
      sprawdzić. Nie przesądzaj sprawy, zanim nie masz pełnej diagnozy, a leczenie nie
      musi okazać się takie straszne jak sądzisz. Endometrioza nie leczona może być
      niebezpieczna. To co przeczytałaś o działaniach ubocznych w przypadku leczenia ,
      niekoniecznie musi dotyczyć ciebie. Ja zawsze bardzo żle tolerowałam leki
      hormonalne, no i popatrz przytrafiły mi się polipy i przerośnięte endometrium.
      Może to nie do końca to samo ,ale dostałam końską dawkę Provera i czuję się
      znakomicie. Żadnych problemów. "Strach ma wielkie oczy". Koniecznie idź i
      sprawdź, no i podejmij stosowne leczenie, jeśli trzeba będzie to w konsultacji z
      dermatologiem. Powodzenia i odwagi!!!
    • Gość: mala Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 20.09.04, 14:56
      Powiem szczerze, że zszokował mnie Twój post. Ja się leczyłam na endometrioze i
      żadnych skutków ubocznych nie miałam. Brałąm poprostu lekarstwa które
      powstrzymały mi okres na kilka dobrych miesięcy.
      objawem endo może byc również bolesne współżycie. Idź na laparoskopie i nie
      panikuj, nie warto.
      • Gość: monika2003 Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 20.09.04, 20:38
        Dzięki. Moja sytuacja jest trochę inna, bo ja już mam problemy z włosami i
        cerą. Czytałam jednak, że można to usunąć operacyjnie.
        Nie miałam jeszcze laparoskopii więc nie jest pewne czy to mam. Lekarz ustalił
        to po objawach. Mam bolesne miesiączki. Ból jest silny tylko przez jeden dzień
        później słabnie. Towarzyszą mu wzdęcia odbijanie, trudności w odchodzeniu
        gazów. Boli mnie cały brzuch, ale nie jest to ból stały, odczuwam to raczej tak
        jakby mnie zaciskało i puszczało. Najbardziej boli w podbrzuszu po bokach.
        Ostatnio przed miesiączką mam plamienia. Słuchajcie, czy mogłybyście mi napisać
        ile czasu u Was trwał ból, gdzie był zlokalizowany i jakie inne objawy
        towarzyszyły endo? Mam pytanie też dotyczące samej laparo. Ile dni się leży w
        szpitalu, czy od razu usuwają zmiany, jakie znieczulenie?
    • sloneczko12 Re: ENDOMETRIOZA??? 21.09.04, 11:00
      Witaj! Ja ostatnio również przeczytałam w jakiejś gazecie o endometriozie, aż
      się przestraszyłam gdy napisano że 90 % kobiet na to choruje, nigdy wcześniej
      się nad tym nie zastanawiałam aby pójść do lekarza i "wybadać chorobę". Od 2
      lat mam bardzo bolesne miesiączki. Mam regularne cykle co 28 dni i już w 25
      odczuwam silne skurcze brzucha, a w 27 również bóle krzyża. Moja siostra, która
      urodziła już dziecko pociesza mnie, że Ona również miała takie bolesne
      miesiączki przed urodzeniem dziecka. Nigdy nie używałam tamponów, zawsze używam
      podpasek, krwawienie miesiączkowe trwa u mnie 3, 4 dni, żadnych plamień
      itp...pół temu byłam u lekarza, robiono mi cytologię, oraz zwykłe badanie
      ginekologiczne, badania wykazały iż jestem zdrowa jak ryba, więc o co tyle
      niepokoju? O to, że przeczytałam coś w gazecie? Radzę Ci abyś wybrała się do
      lekarza, zrób badania, o nic się nie martw, przy endometriozie podaje się
      jedynie tabletki (moja koleżanka je łykała, wyleczyła się, choć minęło trochę
      czasu), które nie powodują wypadania włosów ani trądziku. Pozdr. Napisz co
      wykazały badania.
      • monika2003 Re: ENDOMETRIOZA??? 21.09.04, 12:31
        Na wszystkich stronach, które czytałam pisze, że na endo choruje ok. 10%
        kobiet, na jednej stronie wyczytałam, że co 4 kobieta w wieku 25-45 lat.
        Częściej te, które nie rodziły. Więc skąd te 90%? Ja kiedyś też miałam
        bezbolesne miesiączki. Badanie gin. oraz USG nic nie wykazały, ale endo
        diagnozuje się laparoskopowo. Leki stosowane podczas leczenia endo wywołują
        sztuczną menopauzę, a ich działania uboczne są straszne. Na pewno u wszystkich
        nie występują. Ja kiedyś łysiałam nawet po RIGAVIDONIE.
    • mon7 Re: ENDOMETRIOZA??? 21.09.04, 11:28
      witam, bylam chora na to paskudztwo, najpierw zrobic usg dopochwowe, potem
      lekarz zadecyduje, po co sie meczyc, Ja mialam objawy w postaci bardzo wydetego
      brzucha w czasie miesiaczki, bardzo bolesnych krwawien, biegunek i wysokiej
      goraczki. po zabiegu laparoskopii wszystko przeszlo , dosatlam tylko bardzo
      bolesne zastrzyki za bagatela 7000 zlo, nie to nie pomylka, siedem tysiecy i od
      tego czasu juz zdazylam urodzic drugie dziecko i jestem zdrowa, zadnych
      wypadajacych wlosow i innych glupot. NIE bagatelizowac, podam adres speca od
      tych spraw jesli trzeba
      • Gość: monika2003 Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 21.09.04, 12:42
        Dziękuje. Po 4 latach wzruszania ramionami przez lekarzy znalazłam takiegio,
        który nie bagatelizuje mojego problemu, zasugerował laparoskopię żeby upewnić
        się co to jest. Ale boję się. Boję się też diagnozy, po 4 latach różne rzeczy
        mogą się tam dziać. Dlaczego lekarze wcześniej tylko wzruszali ramionami?
        Jeszcze na początku września byłam u gin., która odpowiedziała mi, że 60%
        kobiet ma bolesne miesiączki i że te dolegliwości ze strony przewodu pok. to
        przez jelito spastyczne. Ale ja takie jelito mam od kilkunastu lat, a bóle od
        4. Tak bardzo chciałabym poddać się badaniom, podleczyć i zacząć żyć tak
        normalnie, bez strachu, ale nie wiem czy przezwyciężę strach przed ostateczną
        diagnozą.
    • Gość: Aureli Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.petroinform.com.pl 21.09.04, 11:47
      Witaj Moniczko!!
      Cierpie na tą chorobe juz od 4 lat ale lekarz zdjagnozował ją w styczniu tego
      roku, bóle miałam bardzo silne,miesiaczki co jakis czas zanikały i pojawiały
      sie tylko plamienia a raczej brudzenia,ale efekt jest taki ze sa to guzy
      czekoladowe. W moim przypadku wykonanie laparoskopi jest ryzykowne gdzyz juz
      miałam otwierana jame brzuszna przy zabegu operacyjnym,efekt jest taki ze
      trudnosci wykonaniu laparo.Powiem Ci jedno znajdz dobrego lekarza który
      dokładnie ci powie co i jak a co sugesti dermatologa, przyjełam bym to
      zdystansem.Mam jeszcze 2 koleznaki które maja ta sama chorobe i sa po róznych
      sposobach leczenia i u zadnej nie slyszałam o takich skutkach ubocznych.
      Pozdrawiam
      • Gość: monika2003 Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 21.09.04, 12:56
        Mam jeszcze pytanie do wszystkich Pań z endo. Jak jest właściwie z bólem
        podczas tej choroby. Wiem, że umiejscowienie bólu zależy od umiejsowienia zmian
        chorobowych, chciałabym jednak zapytać o czas trwania tego bólu. U mnie
        największy ból, skurcze, wzdęcia, odbijanie, itp jest pierszego dnia, może
        trochę przez drugi dzień, zaś póżniej oczywiście też jestem obolała, ale ból
        się zmniejsza, jest mniej intensywny.
        • Gość: serena Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.4web.pl 21.09.04, 13:44
          Nie każda bolesna miesiączka oznacza endometriozę. odkąd zaczęto pisac o tej
          chorebie to faktycznie co 2 kobieta twierdzi że ma endo , no bo ma objawy jak
          pisano w takim czy innym babskim pismie.Czasami mam wrażenie , że ta choroba
          jest wręcz modna. Choruję na endo 10lat. Nieprawdą jest jak pisała jedna z
          dziewczyn, że można się wyleczyć.Tę chorobe sie ma dopóki nie dostanie sie
          menopauzy. Po leczeniu hormonalnym może być ona jakiś czas "uspiona" Podobnie
          jak po ciązy. jednak ta choroba jest nie wyleczalna. Nieprawdą jest jakoby po
          laparotmi (cięciu brzucha) nie można mieć laparoskopi. Pierwsza moja operacja
          to właśnie była laparotomia, nastpne 2 laparoskopie. Leczenie hormonalne
          przeszłam źle, ale to nie jest reguła, wszystko zalezy od organizmu. Ja miałam
          straszne skutki uboczne, które tak mi uprzykrzyły życie, że zrezygowałam z
          dalszego leczenia. Jednak powtarzam to nie jest regułą. znam dziewczyny, które
          miałay minimalne objawy uboczne.
          • monika2003 Re: ENDOMETRIOZA??? 21.09.04, 18:07
            Sereno, podczas tych zabiegów operacyjnych usuwano Ci endo? Jeśli chodzi o
            laparoskopie to jakie stosuje się znieczulenie i ile dni leży się w szpitalu?
            Ja nie twierdzę, że to mam, bardzo chciałabym nie mieć. Faktem jest, że
            dolegliwości są ogromne i pojawiły się one nagle. Laparoskopią może wykryliby
            lekarze przyczynę tego bólu. Być może mam jakieś inne nieprawidłowości
            anatomiczne. Mnie podczas miesiączki nie boli tylko macica, lecz cały brzuch i
            mam inne problemy związane z prz. pok. Jeszcze jakiś czas po miesiączce mam
            nieprzyjemne odczucie w podbrzusz, ale to już nie jest ból.
            • Gość: serena Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.4web.pl 23.09.04, 11:48
              Podczssi 1-wszej operacji miałam usuwane torbiele, druga ogniska endometrialne,
              3 zrosty, których nie udało sie do końca usunąc. Od ostatniej operacji mineło
              kilka lat, zrosty sie cały czas tworzą. Może zdecyduje sie na jeszcze jedną
              operacje, ale na pewno nie bedę sie leczyć hormonami.W ostateczności usune
              macicę i po kłopocie. Przy laparoskopi stosuje sie znieczulenie ogólne
              (narkoza).Po 2 dniach wychodzisz do domu. Cięća dł. 1cm, trzeba sie dobrze
              wpatrzeć żeby zobaczyć bliznę.Ddyby nie mój paniczny lęk przed narkozą, mogłaby
              mięc laparoskopie robioną co rok.
    • mon7 Re: ENDOMETRIOZA??? 21.09.04, 20:52
      Bedziemy jeszcze dlugo dzielic sie z Toba naszymi przezyciami i bedziesz
      jeszcze bardziej zestresowana. Musisz te sprawe zalatiwc, ja cierpialam 0k 3
      lat i wszyscy lekarze mowili o chorobie wrzodowej, problemach gastrycznych,
      zlej diecie itp. Jeden zalatwil sprawe i tak jak jedna z was pisze "uspil" ale
      bardzo skutecznie, nie leczylam sie latami, tylko jednym zabiegiem i tymi
      makarbycznymi(jesli chodzi o bol) zastrzykami. Potem przez 4 lata bralam Diane
      35 i przy ostatniej laparoskopii spowodowanej usunieciem woreczka zolciowego
      kazalam sobie przegladnac "flaki". U mnie endometrioza spowodowala zrosty na
      jelitach i jej ogniska na wiezadlach krzyzowo-macicznych ktore usunieto. Ciaza
      oddala problem na ok.7 lat Glowa do gory
    • Gość: monika Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.media4.pl 21.09.04, 21:07
      tez mam bolesne miesiaczki, i lekarz ostatnio powiedział ze mam małe
      endometrium na szyjce macicy- mam plamienia 3 dni przed normalnym okresem
      własnie z niego, powiedział jednak ze to nie powód zeby robic laparoskopie i
      twierdzic ze mam endo. Co wy na to- czy cos takiego na szyjce jest grożne, aha
      powiedział ze dobóki niema zdanych innych objawów oprócz tych brazowych plamien
      niema sie co martic, kazał przyjsc za pól roku..a bóle miesiaczkowe- brac
      tabletki 3 dni przed okresem- niewiele pomaga ale nic innego mi nie powiedział:
      ( no i nadal ise mecze........??????
    • gosia.testy Re: ENDOMETRIOZA??? 21.09.04, 21:56
      Leczyłam endometriozę 3 misiace ZOladexem. Włosy mi nie wypadały a cera sie
      poprawiła. Jedyny mankament był taki że lek byl bardzo drogi - 4 lata temu -
      700 zł / miesiac. No i efekt menopauzy był cięzki do zniesienia, ale warto było
      cierpieć. Dziś mam moje dziecko. To było dla mnie dużą motywacją.
    • malag1 Re: ENDOMETRIOZA??? 22.09.04, 15:58
      u mnie stwierdzono endometrioze w styczniu tego roku (mam 26lat), jestem juz po
      dwoch laparoskopiach( miedzy nimi 3miesiace menopauza), mam zrosty na jajnikach
      (jeden zupelnie niedrozny), jelitach, pecherzu moczowym, ogolnie rzecz
      nazywajac IV. nie cierpialam na bolesne miesiaczki, wydety brzuch itp, wiec
      diagnoza mnie zwalila z nog. jestem w trakcie "drugiej" menopauzy (6.10.04 bede
      miala robione usg zobaczymy czy cos pomoglo).
      mysle ze wyliczanie ze ciaza odsuwa endometrioze na 7lat jest bez sensu (bez
      obrazy, ale kazda z nas jest inna). trzeba pamietac ze endo moga miec kobiety
      majace nawet po kilkoro dzieci i nawet o tym nie wiedziec!!
      cierpliwosc jest srodkiem i tego sie trzymajmy....
      zycze wam wszystkim i sobie powodzenia w staraniach.
      dzieki temu forum poznalam fantastyczne dziewczyny m.in. Aureli (moje uklony i
      buziaczki dla ciebie) na ktore zawsze moge liczyc w chwilach zwatpienia. mam
      nadzieje ze jeszcze bedziemy RAZEM chodzic z naszymi dziecmi na spacery!!
      • Gość: ap77 Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.idea.pl 22.09.04, 20:03
        Malag!
        Tez niestey ciesrpie na endo. Jestem dwa tyg. po laparo (jajniki zaatakowane-
        oczyszczone, drenaz otrzewnej, zrosty). Poki co nic mi nie odjeli (nie mam
        dziecI). Napisz prosze w jaki sposb wykryto u ciebie nawrot endo. Podczas
        kontroli po zabiegu? Usg?
        I jeszcze co przyjmowalas na uspienie jajnikow? Zastrzyki, jakie? Ja biore
        Diphereline. Bede wdzieczna za info.
        Ania
        • Gość: a.g9910 Re: ENDOMETRIOZA??? IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 12:43
          Wczoraj byłam u lekarza,ponieważ mam plamienia przed i po okresieco trwa w
          sumie 14-16 dni.
          Lekarka po badaniu stwierdziła 3 plamki zaczerwienienia na szyjhce macicy,no i
          endometriozę,przypisała luteinę i kazała przyjść za miesiąc.
          Przy plamieniach i okresie boli mnie brzuch i krzyże,okropne!!
          Jak myslicie luteina załagodzi wszystko? czy na tym się skończy???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka