Dodaj do ulubionych

popijanie sokiem tabletki

IP: *.zetosa.com.pl 22.10.04, 19:39
Czy jesli popilam sokiem pigulke to mogla sie ona nie wchlonac?
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: popijanie sokiem tabletki 22.10.04, 20:48
      Mądre żródła mówią, żeby wszelkie leki popijać wodą, ale ja popijam, czym mam
      pod ręką, i jakoś działają... Na milion procent nie wolno popijać mlekiem i
      napojami zawierającymi kofeinę, ale nie mam pojęcia, czemu

16%VOL
      22%VAT

Takie tam... Forum homeopatia
      • Gość: rybka Re: popijanie sokiem tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 22:52
        popijam drinkiem i jest ok .
    • Gość: ANIA Re: popijanie sokiem tabletki IP: 80.48.32.* 23.10.04, 14:30
      JESTEM PIELĘGNIARKA I WIEM ZE NAJLEPIEJ POPIJAC WODA ALBO HERBATA.NIE MOZNA POPIJAC SOKIEM GREJFRUTOWYM!!!!!!!!!
    • Gość: justy Re: popijanie sokiem tabletki IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 25.10.04, 16:09
      leki popijaj wyłącznie wodą. zwykłą, niezbyt zmineralizowaną. absolutnie nie
      wchodzi w grę sok grapefruitowy, ale i inne soki owocowe nie powinny być
      stosowane. odpada też mleko, kawa, herbata (pigułkom nie szkodzom, ale innym
      lekom tak i to bardzo).
      • Gość: hippophae Re: popijanie sokiem tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 18:07
        a jaki mniej więcej czas po wzięciu leków można już pić te rzeczy?
        Ja w łykam rano, piguły + witaminki itp. i popijam herbatą ze śniadania, a potem zwyjakąś godzinę później kawa w pracy. Jakoś się nigdy specjalnie nie zastanawiałam ale może trzeba zmienić nawyki...
        H.
        • Gość: justy Re: popijanie sokiem tabletki IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 25.10.04, 21:14
          z czasem to bywa różnie. w przypadku leków na nadciśnienie i soku
          grapefruitowego nawet zachowanie doby odstępu nie jest wystarczająco bezpieczne.
          ale sok grapefruitowy jest bardzo specyficzny.
          ogólnie jednak można powiedzieć, ze gdy lekarstwo rozpuści sie w żołądku i
          wchłonie do krwi, można siegnąć po szklaneczkę. czyli ok. 0,5-1 godzina.
          akurat w przypadku pigułek anty nalezy uważać jedynie na soki. inne napoje typu
          kawa, herbata, mleko itd możesz pić spokojnie w bezpośredniej bliskości
          (czasowej) pigułki.
          • Gość: ja Re: popijanie sokiem tabletki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:18
            ale dlaczego? Sok moze wywolac sensacje zoladkowe, czy to inny powod? I czemu w
            takim razie nie ma ostrzezen w ulotce?
            Slyszalam, ze czosnek tez nie sprzyja wchlanianiu...moze wiecie jaka jego ilosc?
            A co z magnesem + vit. B? Na magleku jest napisane, ze moze wywolac
            sensacje...w jakim odstepie czasu po wzieciu pigulki jest wiec bezpieczny?
            • Gość: justy Re: popijanie sokiem tabletki IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 26.10.04, 23:30
              sok grapefruitowy zawiera składniki, które w połączeniu z niektórymi lekami
              mogą powodować np. duży wzrost stężenia leku we krwi i przekroczenie dawki
              maksymalnej
              • Gość: ja Re: popijanie sokiem tabletki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 06:29
                a konkretnie w przypadku pigulek jak to wyglada?tez moze zostac przekroczony
                poziom hormonu?i co wtedy?
                • mala-muu Re: popijanie sokiem tabletki 27.10.04, 12:42
                  Gdzieś czytałam, że sok grejfrutowy (flawonoidy konkretnie) blokuje wchłanianie
                  się pigułki.
                  • hippophae Re: popijanie sokiem tabletki 27.10.04, 14:12
                    Nie blokuje, wprost przeciwnie, jak już było powiedziane zwiększa poziom hormonów we krwi. Nie zmniejsza skuteczności pigułek ale nie jest to zbyt zdrowe.
                    H.
                • Gość: justy Re: popijanie sokiem tabletki IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 27.10.04, 16:08
                  temat grapefruitów był walkowany wielokrotnie
                  nawet pani dokto się wypowiadała
                  używacie wyszukiwarki- po to jest.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=12238688&v=2&s=0
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=12099650&a=12219173
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=12099650&a=12106730
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=11235504&a=11237015

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka