Dodaj do ulubionych

niski poziom estrogenów - pomocy

07.11.04, 21:28
mam problem z hormonami, a tym samym z wypadaniem włosów. mecze sie z tym juz
od ponad dwóch lat i jest coraz gorzej. ostatnio robiłam badania hormonalne i
wyszło, że mam bardzo niski poziom hormonów: estrogeny i progesteron
(testosteron w normie). chciałabym sie dowiedziec czy ktos miał podobne
problemy i jak to sie leczy. to znaczy jak sprawic żeby jajniki pracowały
lepiej. czy dieta moze jakos wpłynac na wzrost ilości hormonów. prosze o
odpowiedz. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:48
      to dlaczego lekarz nic ci nie pezepisał?
      • ewcia1980 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 07.11.04, 21:52
        smile przepisał, przepisał. tylko to za kazdym razem są tabletki antykoncepcyjne,
        które wcale mi nie pomagaja. brałam Cilest przez pół roku i przez 28 dni cykłu
        5 dni trwał okres a 10 dni plamienie. przy Mercilonie było tak samo.
        zastanawiam se czy to jest jedyna metoda leczenia, bo jezeli tak to mnie nic
        nie wyleczy sad
        • Gość: Paula Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:58
          Ewcia mam ten sam problem zrobiłam poraz drugi badania hormonalne i bez
          większych zmian sad muszę poszukać dobrego endokrynologa i się do niego wybrać
          zwykły ginekolog może nam nie pomóc mi też tylko kazał brać tabletki ale ja nie
          wierze że one mi pomogąsad Jestem załamana co to będzie jak uda mi się kiedyś
          zajść w ciążecrying((
        • Gość: kasia Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:03
          ja mam problemy z okresem i lekarz mi przepisał czysty hormon progesteronu, bo
          do pogułek nie chcę wracać. dziwię się że oni bazują tylko na pogułkach
          • ewcia1980 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 07.11.04, 22:10
            bo przepisać tabletki anty jest najłatwiej. a prawda jest taka, że one wcale
            nie sa lekiem na wszystko. i właśnie te tabletki sprawiaja, że dziewczyny
            czesto maja problemy z póżniejszym zajsciem w ciażę.
            do Pauli - to ze masz mało hormonów nie znaczy, że nie jajeczkujesz i ze
            bedziesz miała problemy z zajsciem w ciąże. ja byłam ostatnio na usg własnie w
            14 dniu cykłu i wyszło, że akurat jajeczkuje. i musze sie zastanowic czy
            dzidzius nie byłby rozwiazaniem moich problemówsmile
            do Kasi - jezeli to nie bedzie niedyskretne pytanie, to co u Ciebie dzieje sie
            z okresem, i czy tez masz mało estrogenu, czy tylko progesteronu. pozdrawiam
            • Gość: kasia Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:20
              nie to nie jest niedyskretne pytanie. po prostu mam go za często, ledwo co mi
              się kończył zaczynał się znowu. mam za mało progesteronu
              • Gość: Paula Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:26
                Kasiu no ja mam tak samo i ciekawa jestem jaka jest tego przyczyna czy może
                branie przez kilka lat tabletek dało teraz negatywny efekt w postaci zaburzeń
                hormonalnych juz sama nie wiem co o tym myślećsad

Pozdrawiam
              • ewcia1980 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 07.11.04, 22:29
                no to bardzo Ci współczuje bo wiem co to znaczy cały czas chodzic z "pieluchą"
                w majtkach. ale przynajmniej leczą Cie i prawdopodobnie wszystko bedzie u
                Ciebie ok. mój problem natomiast bagatelizują a włosy wypadają mi garściami.
                jak wyjdą mi wszystkie to chyba podam do sądu te panie doktor, które nasmiewały
                sie ze mnie mówiąc, ze łysa nie bede i wpisywały mi do kart, że jestem
                znerwicowana. pozdrawiam
                • Gość: kasia Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:31
                  mi też włosy wypadają garściami. w aptece babka poleciłami tonik garniera do
                  wcierania(właśnie go wcieram)i łykam wyciąg ze skrzypu polnego. może pomoże
            • Gość: Paula Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:23
              Zgadzam się tak jest najwygodniej przepisać tabletki, ale to własnie nie jest
              wyjście z sytuacji ja zrobiłam teraz badania w 14dc i estradiol mam już dużo
              lepszy ale natomiast progesteron mam jeszcze niższy niż wczesniej czyli poniżej
              normy sad a ten hormon też ma wpływ na zajście w ciąże za 5 m-c zaczne starania
              o dzidziusia i az sie boje na sama myślsad
              • Gość: kasia Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:29
                też nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. brałam pigułki, ale odstawiłam bo
                tylko negatywnie na mnie wpływały. mam nadzieję , że luteina-te lekarstwo mi
                pomoże, bo też mi się już maży dzidziuś
                • ewcia1980 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 07.11.04, 22:31
                  widzę, że wszystkim trzem nam chodzi to samo po głowie. tylko poradzcie jak ja
                  mam namówić mojego chłopaka do tego. bo mezatka jeszcze nie jestem i według
                  mojego chłopaka jestem jeszcze za młoda na dziecko. a mam 24 lata wiec sądze że
                  to dobra pora smile
                  • Gość: kasia Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:35
                    ja mam 22 lata i od 2 miesięcy mężatka, a 24 to odpowiednia pora na dziecko,
                    niech Twój facet tyle nie gada i bierze się do roboty
    • ann99 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 07.11.04, 22:31
      Niski poziom estrogenow wskazuje na nieprawidlowe dojrzewanie pecherzykow
      Graffa,ktore je wytwarzaja.Moze byc zwiazany z hormonami przysadki LH i FSH.
      Zalezy tez od dnia cyklu w ktorym go badasz, bo zeby wynik byl miarodajny
      powinno sie go badac przed owulacja, ok.12-13 dc(przy cyklach 28
      dniowych).Progesteron zas po owu. Niby po urodzeniu dzieck apowinno sie
      wszystko wyregulowac,ale mozesz miec w ogole problemy z zajsciem w ciaze...Na
      niski estradiol (bo to zazwyczaj sie bada) pomaga estrofem (to tabletki z samym
      estrogenem), progesteron jest zwiazany z prolaktyna i czesto jak jest za niski
      to jest za wysoka prolaktyna(ją rowniez mozna obnizyc lekami).Mozna sprobowac z
      lekami ziolowymi- w aptece powinni cos doradzic na wyregulowanie cyklu
      (costagynus chyba), mozna sprobowac z ziolami na pobudzenie pracy jajnikow, np
      taka mieszanka:
      lebiodka (oregano) 50g
      koszyczek rumianku 50 g
      macierzanka 50 g
      pokrzywa 50 g
      dziurawiec 50 g
      rdest ptasi 50 g
      ruta 20 g
      nagietek 20 g
      nostrzyk 20 g

Łyzeczke ziol zalac szklanka wrzacej wody, naparzac pol godziny. Pic szklanke
      odwaru przed snem.
      Ale i tak najlepiej zglosic sie do specjalisty, ktory zajmuje sie problemami z
      hormonami, bo tabletki anty sa czesto dobrym rozwiazaniem,ale tylko czasami i
      nie wszystkie...

• ewcia1980 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 07.11.04, 22:42
        bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. chciałabym sie dowiedzieć skąd znasz przepis
        na taką mieszanke i czy ona faktycznie działa. ja bardzo wierze w zioła, wiec
        prawdopodobnie ją wypróbuje. pozdrawiam
        • Gość: Paula Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 09:38
          Ewciu ja mam niewiele więcej 25 lat i uważam, że to jest bardzo dobry wiek do
          urodzenia dziecka, lepiej nam teraz postarać się o dzidzusia bo skoro już teraz
          mamy problemy z hormonami w tym wieku to nie wiadomo co będzie pożniej.
          Mój chłopak a przyszły mąż już bardzo chce dziecko ale jego chęć jest jeszcze
          większa od momentu kiedy jego siostra ma przecudowne córeczki i na codzien z
          nimi opcuję i widzę ze to ma na niego bardzo pozytywny wpływ.
          Może postaraj się aby twój chłopak częściej obracał się wśród dziecki tylko
          takich grzecznych żeby przypadkiem jeszcze bardziej się nie zraził smile

To jest ważny moment w życiu człowieka i tu musicie wykazywać obopulną chęć

Trzymam kciuki!!
    • Gość: Alreta Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 09:55
      Dziewczyny mam to samo co Wy!!! ja nie wiem, ale dawniej chyba nie było takich
      zaburzeń, a teraz widzę, że bardzo dużo dziewczyn ma takie problemy, jaka może
      być tego przyczyna? czy jest tu jakiś lekarz endokrynolog który mógłby się w
      tej sprawie wypowiedzieć i zarówno nas pocieszyć?
      • Gość: maja Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: 195.205.163.* 08.11.04, 11:32
        ja tez mam ten problem. Należy wykonać badania LH i FSh w 3dc i wtedy udać się
        do lekarza od niepłodności. Są to zwykli ginekolodzy zajmujący sie nie tylko
        niepłodnością, ale pomocą własnie w takich sytuacjach.
        na te problemy z hormonami, a taże z wypadaniem włsów ma wpły tarczyca.
        Należało by też zbadac tarczycę i prolaktyne.
        Z tymi włsami to nie żarty, sama wizyta u internisty powinna zaowocować jakąś
        terapia. Moja kuzynka dostała zastrzyki w tyłek, ale jej pomogły i jak na razie
        nie narzeka na wypadanie włosów.
        jak nie byłaś jeszcze na wątku z kobiecymi problemami to zapraszam do skarbnicy
        wiedzy na forum do www.nasz-bocian.pl
        • Gość: mala Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 13:50
          gdzie się wykonuje badanie na tarczycę i jak ono wygląda?
    • to-ja-007 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 08.11.04, 11:48
      A ja bym jeszcze radzila zbadac tsh (czasami nadczynnosc/niedoczynnosc tarczycy
      powoduja wypadanie wlosow oraz problemy z hormonami kobiecymi) oraz prolaktyne.

• 1979ju Re: niski poziom estrogenów - pomocy 08.11.04, 17:51
        Dziewczyny, ja mam też niski poziom estrogenów (dolna granica normy) ale za to
        podwyzszony progesteron. Podobno podawanie samych estrogenów jest szkodliwe, to
        prawda? Prolaktyna podwyzszona, w górnej granicy normy, może miec to wpływ na
        niski estradiol?

Dzięki,pozdr, Asia.
        • ewcia1980 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 08.11.04, 18:56
          z tego co wiem to podawanie samych estrogenów jest szkodliwe. zawsze zaleca sie
          podawanie jeszcze progesteronu. ale skoro ty masz go duzo to może u ciebie
          wszystko bedzie ok. napewno lekarz poleci ci dobra metode. chocaz ostatnio
          przestaje wierzyc w lekarzy, bo oni przepisuja najchetniej tabletki
          anty.pozdrawiam.
        • Gość: fifi Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 19:44
          To prawda podwyższona prolaktyna wpływa na obniżenie estrogenów. niestety ten
          chormon jak i sam narząd Przysadki sa słabo zbadane. Branie chormonów podobno
          zniekształca wyniki prolaktyny.
    • no1teresa Re: niski poziom estrogenów - pomocy 08.11.04, 13:16
      goraco polecam na wasze problemy ziolowa mieszanke odzywcza dla kobiecych
      gruczolow hormonalnych (na bazie tradycyjnej medycyny chinskiej):
      reguluje i stabilizuje procesy zachodzące w systemie hormonalnym, daje też dobre
      rezultaty w przypadku trądziku i innych schorzeń skóry związanych z systemem
      hormonalnym, dobrze odżywia skórę od wewnątrz, w tym skórę głowy, w związku z
      czym wyrażnie korzystnie wpływa nie tylko na stan skory, ale także na stan
      włosów i paznokci (piekny wyglad jest pochodna dobrze funkcjonujacych gruczolow
      plciowych);
      jest to jedna z serii mieszanek wprowadzanych dopiero na rynek polski, wiec nie
      znanych ogolowi, znanych jednak, sprawdzonych i cenionych w ponad 30 krajach na
      swiecie od 20 lat
      po dokladniejsze info napiszcie na priv
    • Gość: marta Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 17:26
      podbijam temat
      • ann99 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 10.11.04, 22:16
        hej!
        przepis mam ze strony www.nasz-bocian.pl skonsultowalam go z moim ginem
        (zajmujacym sie nieplodnoscia) i powiedzial,ze jest to dobry przepis i dobrze
        jest pic ziolka ,nawet oprocz zwyklej kuracji...
        Faktycznie samych estrogenow sie nie bierze...ja biore estrofem 3-13 dc (owu ma
        zazwyczaj w 14-15 dc) a po owu progesteron (duphaston).Ale wszystko zalezy od
        tego jakie masz normalnie stezenie hormonow, bo moze wcale estrofem nie bylby
        potrzebny tylko cos innego.
        Ja na Twoim miejscu zbadalabym testosteron na poczatek i hormony tarczycy TSH
        (dzien cyklu obojetny). Hormony tarczycy bada sie z krwi, jak pozostale.
        Kosztuja ok. 25-30 zl jeden w zaleznosci od lab.
        I estradiol w polowie cyklu- przed owu- 12-13 dc...
        I z tymi wynikami poszla do gina...Bo bez wynikow jak i tak idziesz prywatnie
        to szkoda czasu, a na NFZ raczej nikt nie daje tak latwo skierowan na badanie
        hormonow...I jak nie chcesz na razie miec dzieci (nie kazdy w wieku 25 lat chce
        i ma taka sytuacje ze moze sobie pozwolic na dziecko), to mysle,ze gin na
        podstawie takich badan(no moze jeszcze bedzie Ci kazal zbadac prolaktyne)
        dobierze Ci jakies tabletki...
        Pozdrawiam!!!
        • ewcia1980 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 10.11.04, 22:55
          te badania hormonów, o których mówisz robiłam. tarczyca w idealnej normie,
          testosteron ok - <20ng/dl przy normie do 80ng/dl, progesteron 0,52 ng/ml przy
          normie 0,48-1,72 i estradiol 64pg/ml przy normie 34-400. niby w normie, ale ta
          dolna granica. co do tej stronki o którj piszesz to własnie dzis do niej
          dotarłam. a ziółka, które mi poleciłas pije juz od trzech dni. mam nadzieje, ze
          wszystko sie samo wyreguluje no i włosy przestana mi wychodzic. ja wierze w moc
          ziół i nie chce wiecej sie faszerowac chemia (jak na ironie skończyłam chemiesmile
          mam jeszcze pytanie. skoro bierzesz estrofem to znaczy, że brakuje Ci
          estradiolu. czy w związku z tym masz problemy z włosami? z góry dziekuja za
          odpowiedz. dziekuje za rady. pozdrawiam Cie serdecznie
          • ann99 Re: niski poziom estrogenów - pomocy 11.11.04, 22:58
            Ja biore estrofem,bo probuje zajsc w ciaze i biore clostibegnyt a on ma
            dzialanie antyestrogenne,wiec zeby "wyrownac" i zeby endometrium mialo szanse
            urosnac do rozmiarow pozwalajacych na zagniezdzenie sie zarodka.
            Z wlosami na szczescie problemu nie mam-choc mi sie wydawalo, ze wypadaja
            mi ,ale bylam u fryzjera i powiedziala ze nie widzi zeby mi wypadaly nadmiernie
            i ze przy dluzszych wlosach to bardziej widoczne po prostu...
            Ja tez skonczylam chemie smile))
          • Gość: fifi Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 20:02
            Ja mam estradiol niższy od ciebie bo poniżej 20!!!. Mój gin. powiedział ze z
            takim wynikiem nie powinnam mieć okresu i uwaga!!! ostrzegł mnie przed tym że w
            wieku 30 lat mogę mieć osteoporozę. Pozostałe wyniki mam w normie. Prolaktynę
            robiłam podczas terapi hormonalnej i jest ciut ponad norme. Teraz czekam (drugi
            tydzień) na wynik DHEA - to jest tzw. hormon młodości. Włosy lecą jak diabli.
            Zaczęłam leczenie od poleconej dermatolog. To ona kazała zrobić wszystkie
            wyniki. Kazała mi jeść po dwie tabletki dziennie ANACAPSu to lek francuski na
            bazie soji - ok. 60 zł na miesiąc. I wcierać ALPICORT - E. to E jest ważne bo
            to jest estradiol. Kosztuje ponad 70 zł i wydają tylko na receptę. Teraz
            dopisała chyba POLFILIN na ukrwienie skóry. Włosy troche sie zatrzymały.
            Zaczełam tez terapie DIANE 35 (4m-ce) ale ten lek chociaż ma przeciwdziałć
            wpływom androgenów jakoś nie pomógł. Teraz zmieniłam go na PROGYNOVA 21 (z
            DUFASTONem) to jest lek naturalny a nie syntetyczny. U mnie jest podejżenie że
            nie toleruję synteytyków.
            Pocieszyłyście mnie. Teraz wiem że nie jestem osamotniona w swojej walce.
            Acha, pani dermatolog powiedziała mi ze miała takie przypadki i to sie da
            wyleczyć, a ponieważ u kobiet mieszki włosowe nie giną to włosy odrosną smile.
            • marcepanna JAKI DERMATOLOG W KRAKOWIE ???? 14.11.04, 10:37
              ja sie wybieram do dr stawskiej, mam do niej zaufanie a jakie wy macie
              doswiadzcenia?
    • Gość: Alicja Czarodziejk Re: niski poziom estrogenów - pomocy IP: 62.29.136.* 18.11.04, 12:30
      Kochana, sprawdź sobie tarczyce, ona odpowiada za cały metabolizm w organiźmie,
      za równowagę hormonalną w szczególności..., nawet za zajście i donoszenie
      ciąży.
      Wyklucz sprawy tarczycy i przysadki,
      Alicja
      • Gość: Alicja Czarodziejk ciąg dalszy samej siebie IP: 62.29.136.* 18.11.04, 12:38
        Aha...pozwól cg dalszy...tarczycę wykluczyłas...ale rozumiem że tylko na
        podstawie TSH, czy robiłas inne parametry..samo tsh nie satrczy..ktos wyżej
        mówił o stronie z nazwąz "bocian"...wejdz tammm wiele dziewczyn pisze tam o
        podobnych problemach....i ciąży..pozdrawiam
        Ala
    • Gość: Kreseczka mieszanka ziolowa IP: 217.96.10.* 18.11.04, 13:30
      Dziewczyny czy wy kupilyscie oddzielnie te ziola i wymieszalyscie? Jesli tak to
      gdzie? Nie mam wagi w domu, wiec trudno mi bedzie dobrac proporcje... A moze
      mozna kupic gotowa mieszanke?
      • Gość: margit Re: mieszanka ziolowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 15:41
        dziewczyny powiedzcie jak doszło do tego ze zbadałyście poziom hormonów, bo mój
        lekarz nawet o tym niemyśli a nie mogę dobrać odpowiednich tabletek anty...
        może to pozim hormonów jest powodem zlej reakcji organizmu na novynette i iles?
        • Gość: marta Re: mieszanka ziolowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 15:57
          z badaniem hormonów jest tak, ze lekarze niechetnie wypisuja na nie skierowania
          bo sa drogie. ile razy ja mojemu lekarzowi sugerowałam wykonanie takich badan,
          to mówił, ze nie ma potrzby, bo poziom hormonów sie zmienia i wyniki i tak nic
          nie powiedza. stwierdził, ze tabletki trzeba dobrac metoda prób i błedów.
          jeżeli jednak chciałabys je wykonac to zrób to prywatnie. niestety sa dośc
          drogie.
          ale pamietaj ze wyniki na badanie hormonów mozna zrobic jezeli nie bierze sie
          tabletek anty. w innym wypadku nic ci one nie powiedza.
          pozdrawiam
          • Gość: margit Re: mieszanka ziolowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 17:18
            dzieki
        • heather_morris Re: mieszanka ziolowa 23.11.04, 17:37
          Badanie hormonow na prawde nic nie wniesie do doboru pigulki. Tym bardziej, ze
          gdybys sobie zrobila 4 badania co miesiac, zawsze tego samego dnia cyklu to
          mialabys 4 rozne wyniki wink Poziom hormonow moze byc inny w kazdym cyklu. A
          pigulki dobiera sie niestety metoda prob i bledow. Jest zasada, ze dla kobiety
          estrogennej daje sie pigulki o przewadze gestagennej i odwrotnie dla kobiety
          gestagennej pigulki estrogenne. Ale niestety ta zasada czesto tez sie nie
          sprawdza i kobieta estrogenna moze dobrze tolerowac tylko pigulki estrogenne, a
          gestagenna gestagenne...

Pozdrowionka
          • Gość: ja Re: mieszanka ziolowa IP: *.chello.pl 24.11.04, 19:58
            jak czesto pije sie taka mieszanke, przez jaki okres czasu trzeba czekac na
            efekty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka