Dodaj do ulubionych

Inne dni miesiaczki

IP: *.nicholsonintl.com.pl / *.u.mcnet.pl 14.12.04, 12:42
Czesc,

Mam pytanie odnosnie miesiaczki. biore pigulki i ostatnio przesuwaja mi sie
dni miesiaczki. Najpierw dostawalam 4 dnia przerwy, pozniej 5 a teraz 6 dnia.
Czy to normlane? czy moz epowinnam zmienic juz te pigulki na inne??
pozdr
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Inne dni miesiaczki 14.12.04, 12:47
      wg mnie troszkę to dziwne. w moim przypadku, gdy brałam pigułki, miesiączkę
      dostawałam zawsze tego samego dnia.
      może skonsultuj rzecz z lekarzem i zastanówcie się nad zmainą pigułekna inne?
      poczekajmy co inne dziewczyny powiedzą.
      • kasia191273 Re: Inne dni miesiaczki 14.12.04, 13:11
        mnie po kilku latach sie przesunelo z 4 dnia przerwy na 5 dzien.I krwawienie
        bardzo sie zmniejszylo zarazem.
    • roberto26 Re: Inne dni miesiaczki 14.12.04, 13:26
      podjalem ten problem w watku,,harmonet"ale po krotce powtorze.
      Sytuacja przesuwania sie terminu miesiaczki w trakcie antykoncepcji doustnej
      jest zjawiskiem dosc czesto obecnie spotykanym.Wynika to z faktu,ze mamy dzis
      na rynku leki nowej generacji o minimalnej zawartosci hormonow z jednoczesnym
      zachowaniem efektu antykoncepcyjnego.Mowi sie nie bez przyczyny,ze sa to
      tzw.zdrowe tabletki i rzeczywiscie mozna je przyjmowac bez przerwy dlugimi
      latami.Ale wada tej minimalnej zawartosci hormonow w tabletce jest wlasnie to,o
      czym Panie pisza,a mianowicie przesuwanie terminu rozpoczecia krwawienia.To
      dziala na zasadzie przyzwyczajania sie organizmu i niejako reakcji obronnej z
      jego strony.Sytuacja ma miejsce zazwyczaj po okresie dluzszego kontaktu z
      tabletka,przynajmniej rok.Mamy wtedy taka sytuacje,ze krwawienie nie pojawia
      sie po prawidlowo trwajacej 2-dniowej przerwie,ale po 3-dniowej,potem 4 -dniowe
      az dochodzi do tego,ze zaczynamy brac 1-tabletke z nowego opakowania i dopiero
      wtedy mamy krwawienie.Kiedy potrzebna zmiana tabletek?
      Jesli raz lub 2 zdarzy sie,ze miesiaczka w cyklu nie pojawi sie,a my dalej
      bierzemy antykoncepcje(nie wolno przerywac tylko dlatego ,ze nie wystapilo
      krwawienie,no poza przypadkiem podejrzenia ciazy)to nalezy sie spodziewac,ze
      nasz organizm wygral walke z hormonem.Trzeba wowczas sprawe przedstawic
      lekarzowi,ktory zmieni tabletke,dostosowujac zawartosc hormonu w niej zawartego
      do potrzeb organizmu kobiety.Dluzsze niz 2-miesieczne czekanie w pzrypadku nie
      pojawienia sie miesiaczki stwarza zagrozenie zajscia w niepozadana ciaze.Samo
      jednak przesuwanie terminu wystapienia miesiaczki nie jest niczym groznym,a
      jedynie zwiastuje ,ze za jakis czas potrzebna bedzie zmiana tabletki.Robert
      • marghot Panie Robercie 14.12.04, 13:36
        czy łykając hormony 11 lat (bez większych przerw), powinnam Pana zdaniem zrobić
        przerwę (teraz 2 cykl bez tabl), czy zmienić (b. krótka miesiączka), czy wogóle
        zaprzesatć na czas dłuższy?
        lekarz optuje za odrzuceniem tabl. i ciążą, ale my z mężem nie planujemy
        dziecka.
        mam 31 lat, nie palę.
        • roberto26 Re: do p.Marghot 14.12.04, 14:17
          Droga Pani wszystko zalezy od stanu zdrowia i rodzaju hormonu,jaki Pani
          przyjmuje.Jesli nie jest to lek tzw.starej generacji typu Dine czy Rigevidon,to
          nie ma wskazan ,by robic przerwe.Skoro brala Pani 11 lat,to nic nie stoi na
          przeszkodzie,by przy dobrych wynikach analiz i dobrym samopoczuciu brac kolejne
          11 lat.Zaleca sie przerwe w antykoncepcji hormonalnej ,gdy
          1.przyjmuje sie ze wzgledow zdrowotnych lek starej generacji
          2.planuje sie zajscie w ciaze(moze o tym mysli Pani lekarz)
          3.wyniki badan (glownie proby watrobowe,analiza krwi,podwyzszony cholesterol )
          sa nieprawidlowe.Ale wowczas nalezy dokladnie stwierdzic,czy rzeczywiscie
          przyczyna lezy w hormonach,bo czesto zdarza sie,ze mamy np.genetyczne
          sklonnosci do podwyzszonego poziomu cholesterolu i nalezy wtedy wlaczyc inna
          kuracje,a nie rezygnowaz z antykonc.hormonalnej,bo ona moze nie miec wplywu na
          schorzenie.Jesli Pani wyniki sa prawidlowe,nie planuje Pani ciazy,ma Pani dobre
          samopoczucie ,miesiaczki wystepuja w miare regularnie -to nie ma zadnych
          przeciwwskazan do zaprzestania antykonc.hormonalnej.No wyjatek to jeszcze lek
          starej generacji,ale to zdarza sie na szczescie niezbyt czesto.
          Bardzo krotka np.2-dniowa m-ka nie stanowi powodu do zmiany czy przerwania
          antykoncepcji.To jest naturalne,ze organizm w rozny sposob reaguje na
          ingerencje hormonu.Prosze mi wierzyc,ze czesto mam do czynienia z
          kobietami,skarzacymi sie,ze antykoncepcja skraca im m-ke.Ale to nie powod do
          obaw.Prosze przeczytac jeszcze moj post z watku,,przesuniecie terminu
          miesiaczki" i skonfrontowac,kiedy ewentualnie nalezy zastanowic sie nad zmiana
          tabletki.
          Ma Pani dopiero 31 lat i przed soba wiele lat plodnych.Jesli nie planujecie
          obecnie dziecka,to jaki ma sens przerywanie antykoncepcji?Zapewniam Pania,ze po
          przerwie(o ile nie zajdzie Pani w ciaze)organizm bedzie reagowal podobnie na
          hormon,czyli przy takiej tabletce beda skape m-ki,a przy innej moga byc
          obfite.Ale z tych 2 wariantow wybralbym ten pierwszy,a Pani?Prosze podsunac
          taka sugestie swojemu lekarzowi,bo nie bardzo rozumiem dlaczego lekarz ma za
          Pania decydowac o potomstwie.Robert
          • marghot Re: do p.Roberta 14.12.04, 14:24
            dziękuę za obszerne wyjaśnienei. Muszę przyznać, że sugestia lekarza w
            połączeniu z moim nie za dobrym samopoczuciem (stres w pracy), lekkie plamienie
            w środku cyklu (nie za każdym razem)oraz spadek libido, spowodowały że
            zdecydowałam się na przerwę. Wyniki badań (wątroba, krew, etc) są w najlepszym
            porządku. Przyjmuje "od zawsze" ten sam preparat _ Triquilar. Myślę, więc że
            wrócę do tabletek, bo to jednak najpewniesza antykoncepcja (globulki i
            prezerwatywa są malo komfortowe - zwłaszcza ta pierwsza). Choć obawiam się
            jednak spadku libido.
            Pozdrawiam
    • izzunia Inne dni miesiaczki - troche z innej strony 15.12.04, 10:45
      podpinam sie pod watek, bo troszke jest podobny.
      ja w marcu odstawilam tabletki i wyjatkowo, po odstawieniu, nie mialam najmniejszych problemow z cyklem - idealnie rowniotki - 30-33 dni. we wrzesniu zaczelismy sie starac z mezem o dziecko i nagle, bez powodow (nie biore zadnych lekow, poza witaminami (body max - 1 tabletka dziennie) i kwasem foliowym (1 tabletka dziennie) cykl zrobil sie 45 dniowy (to byl ostatni) i jutro minie 40 dzien cyklu. zapisalam sie juz na wizyte u lekarza, ale zastanawia mnie, co sie dzieje. zaznaczam, ze po ostatnim cyklu robilam badania - wszystkie wyniki jak najbardziej w normie, poza nieznacznie podwyzszaona prolaktyna (lekarz stwierdzil, ze jest tak minimalne, ze nie ma czym sie przejmowac). badanie usg stwierdzilo, ze mam troche policystyczne jajniki. i tyle. zaznaczam, ze zanim bralam tabletki cykle mialam, fakt, ze strasznie bolesne, ale regularne praktycznie co do godziny. A teraz jak chce zaciazyc, to organizm wykreca mi taki numersad
      ma ktos jakis pomysl co to moze byc?

Iza
      • marghot Re: Inne dni miesiaczki - troche z innej strony 15.12.04, 10:50
        może to wina stresu? zaczęliście starania, chcesz żeby wszystko poszło sprawnie
        i się denerwujesz, stąd te problemy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka