Dodaj do ulubionych

Coś skutecznego na AFTY???

28.12.04, 10:40
Od lat borykam się z tym bolesnym problemem. Teraz, po przebytej grypie mam
cztery afty na języku, co uniemożliwia mówienie, jedzenie, sprawia okropny
ból. Stosuję od zawsze APHTIN, DENTOSEPT A, TANTUM VERDE. Mimo tego ból nie
ustaje, a afty jak katar, leczone czy nie trwają tydzień.
Czy znacie moze jakieś skuteczne metody zapobiegania i leczenia tej przykrej
dolegliwości.
Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc i poradę, Agata
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Coś skutecznego na AFTY??? 28.12.04, 10:51
      sacholsmile
      zel na dziasla, ale inne sluzowki w buzi tez mozna smarowac.
      moj maz nauczyl sie tej metody od pacjentowsmile
    • sylwia32 Re: Coś skutecznego na AFTY??? 28.12.04, 12:14
      na mnie działa tylko antybiotyk CARIDENT maść.problem tylko na receptę.
      działa!
      • naturalnienata Re: Coś skutecznego na AFTY??? 29.12.04, 21:20
        moja babcia smarowała zawsze mi takim fioletowym płynem o ile sie nei myle była
        to gencjana domowy sposób bylo mi kolorowqo w buzi ale pomagało smile pozdrawaim
        • Gość: jolka Re: Coś skutecznego na AFTY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:07
          w aptece bez recepty AFTIN - POWINNO POMÓC
        • Gość: jolka Re: Coś skutecznego na AFTY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:08
          w aptece bez recepty AFTIN - POWINNO POMÓC ALBO TANTUMVERDE POZDRAWIAM.
    • lolka11 Re: Coś skutecznego na AFTY??? 28.12.04, 13:40
      Woda sodowa. To nie zart. Po kazdym posilku przeplukaj buzie woda sodowa tzn
      mineralna z babelkami. Mozesz tez pomiedzy posilkami. U nas znikaja po 2
      dniach...fakt , ze u dziecka, ale sprobowac warto....

Dorota
    • emilkaq Re: Coś skutecznego na AFTY??? 28.12.04, 15:11
      Dziękuje Wam bardzo, mam już teraz trzy nowe metody do wypróbowania, a więc
      szanse uporania się z problemem rosną. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, Agata.
      P.S.Gdyby jeszcze jakaś nie podana tu metoda istniała, czekam z niecierpliwością
      • ooleczka Re: Coś skutecznego na AFTY??? 28.12.04, 15:26
        Cześć, jeszcze ja się dopiszę. Afty wprawdzie miewam rzadko i nie na języku,
        ale zdarzają się. Nie wiem, jak to jest mieć je tydzień bo - mam dwa
        wypróbowane na mnie od lat (na mężu od niedawna) sposoby. Nie potrzeba żadnej
        recepty, antybiotyków, nic z tych rzeczy. W apteczce zawsze mam po prostu
        spirytusowy roztwór gencjany. Jak tylko poczuję aftę, patyczek z watką moczę w
        gencjanie i przykładam na dłuższą chwilę do afty. Fakt, piecze jak..., ale afty
        znikają.
        Drugi sposób, to woda toaletowa Tabac (męska). Stosowanie - jak wyżej. Ale
        gencjana na pewno jest znaaacznie tańsza smile
    • emilkaq Re: Coś skutecznego na AFTY??? 29.12.04, 14:10
      Dzięki po raz kolejnysmile

Raport z placu boju: od wczoraj stosuję tę poleconą maść CARIDENT ( piecze
      okrutnie ) i płuczę wodą gazowaną. Sachol stosowałam w dzieciństwie i pewnie
      spróbuję jak inne metody zawiodą. Dziś dorzuce jeszcze gencjanę, taki zmasowany
      atakwink
      Pozdrawiam, Agata
      • Gość: Basia Re: Coś skutecznego na AFTY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:44
        Mialam ostatnio afty, poszlam do dentysty, powiedzial, ze sachol nie jest
        najlepszy, za to on posmarowal mi je jakims zagranicznym zelem, ktory pomaga w
        gojeniu i przy okazji znieczula. Na aftach po jego uzyciu tworzy sie taka
        blonka, ktora je zabezpiecza. Faktycznie dziala. Nazwy oczywiscie nie pamietam,
        chociaz przy najblizszej wizycie sie spytam, bo chociaz Ty juz pewnie nie
        bedziesz miala wowczas aft smile innym sie moze przyda. Moja rada - idz do
        dentysty - chociaz nie polecalabym dentystow panstwowych sad Pozdrawiam, Basia
        • maretina Re: Coś skutecznego na AFTY??? 30.12.04, 14:03
          Gość portalu: Basia napisał(a):

> Mialam ostatnio afty, poszlam do dentysty, powiedzial, ze sachol nie jest
          > najlepszy, za to on posmarowal mi je jakims zagranicznym zelem, ktory pomaga
          w
          > gojeniu i przy okazji znieczula.

na mnie sachol dziala rewelacyjnie.
          • Gość: Agata Re: Coś skutecznego na AFTY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:08
            Vagotyl! Jest to płyn - na wacik z patyczkiem do czyszczenia uszów i trzeć te
            wstrętne afty. POMAGA!!
            • wilk-szary Re: Coś skutecznego na AFTY??? 19.04.19, 03:01
              Nie wiem jak ty na to wpadłaś....
      • wilk-szary Re: Coś skutecznego na AFTY??? 19.04.19, 03:03
        Gencjany NIE WOLNO stosować na błonę śluzową! Powariowałaś... Poza tym łączenie kilku środków na raz ma tendencję do wykluczenia ich właściwości.
    • emilkaq Re: Coś skutecznego na AFTY??? 30.12.04, 15:17
      Dzięki wielkie za odzewsmile
      Tak to jest z tymi metodami, że to co dla jednego skuteczne, nie musi być dobre
      dla drugiego.
      U mnie już lepiej, a było naprawdę nieciekawie, bo nie była to pojedyncza afta,
      tylko zapalenie jamy ustnej- 4 afty na języku i 3 rozsiane bo buzi. Dziś jest
      lepiej, bo chociaż mogę mówić bezboleśnie.
      Ne pewno pomógł Carident ( choć piecze niemiłosiernie), gencjana ( zapobiega
      rozszerzaniu zakażenia) woda mineralna i sachol ( może mniej leczy, ale super
      znieczula ).
      Do dentysty idę za tydzień więc się poradzę, a to zpalenie jak się okazało jest
      wynikiem stosowania antybiotyku i osłabienia organizmu.
      Jeszcze raz dziękuję - Agata
      • sylwia32 Re: Coś skutecznego na AFTY??? 30.12.04, 15:21
        cieszę się że zastosowałaś mój przepis antyafty.na mnie on działa
        rewelacyjnie.\ostatnio po dwóch dniach już było po.
    • rybka78 Re: Coś skutecznego na AFTY??? 30.12.04, 16:50
      mi kiedyś pomógł solcoseryl - taka maść przyspieszająca gojenie się naskórka, z
      wyciągiem bodajże z krwi cielaka czy czegos takiego ..
    • nnika5 Re: Coś skutecznego na AFTY??? 31.12.04, 14:07
      nie chce byc oblesna ale...babciny sposob na afty znam. u mojego dziecka pomoglo i nastepnego dnia nie bylo sladu!! nie kazdy sie na o zdobedzie chociaz sposob jest niezawodny. przetrzec kilka razy gazikiem namoczonym w siusiach (wlasnych oczywiscie). sorry jak kogos obrzydzilam ale to jest NAPRAWDE SQTECZNE
    • kicek888 Re: Coś skutecznego na AFTY??? 12.12.21, 22:06
      Plazma Laser PEN - 100 zł afta kończy żywot od razu (szkoda że po wielu latach sam to odkryłem) Polecam. Konrad. - chciałbym dotrzeć bezinteresownie do wszystkich więc jeśli Ci pomogłem to wrzuć gdzieś to rozwiązanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka